null Annika Ololle ja Klaus Müllerille tärkeintä on keskinäinen luottamus – ”Purskahtaisin varmaan itkuun, jos Klasu kosisi minua”

– Annika on niin kaunis ja iloinen, Klaus Müller sanoo. Annika Olon mielestä poikaystävällä on suuri sydän.

– Annika on niin kaunis ja iloinen, Klaus Müller sanoo. Annika Olon mielestä poikaystävällä on suuri sydän.

Ajankohtaista

Annika Ololle ja Klaus Müllerille tärkeintä on keskinäinen luottamus – ”Purskahtaisin varmaan itkuun, jos Klasu kosisi minua”

Onnellista paria yhdistää sama harrastus. Pitkään suhteeseen on mahtunut mustasukkaisuuttakin. 

Kaikki alkoi vuonna 2006 kukkasesta, jonka Annika Olo sai yllättäen Postipuun koulun päättäjäisjuhlassa. Kukan hänelle antoi juhlassa esiintyneen kehitysvammaisten yhtyeen Bembändin soittaja Klaus Müller.

– Se oli maailman ihaninta, Annika Olo sanoo.

Pariskunnan lempi kukoistaa edelleen. He puhuvat kauniisti toisistaan, toinen hipaisee toisen kättä ja katsoo lempeästi silmiin. Pitkään seurustellut pari asuu saman katon alla, mutta kumpikin omassa pienessä asunnossaan kehitysvammaisten ryhmäkodissa Aurinkolinnassa.

Iltaisin Annika Olo ja Klaus Müller istuvat usein sohvalla ja katsovat televisiosta Salatut elämät -sarjaa toisiinsa käpertyneinä. Joskus he yöpyvät toistensa luona.

Molemmat käyvät palkkatyössä. Olo työskentelee keittiöapulaisena ja Müller siivoojana. Heillä on yksi yhteinen harrastus: kouluratsastus. Kummankin kodissa on esillä palkintoja kansainvälisistä Special Olympics -kisoista.

Sopuisaan parisuhteeseen on mahtunut myös erimielisyyksiä.

– Meillä on ollut kolmiodraamaakin. Mutta olemme selvittäneet sen, Olo sanoo.

– Välillä on ollut mustasukkaisuuskohtauksia, Müller lisää.

– Joo, koska minä tykkään sinusta niin paljon. Pelkään, että olet jonkun toisen naisen kanssa, vaikka sinä et tee niin, Olo selittää.

Videolla Annika Olo ja Klaus Müller tanssivat kehitysvammaisten ryhmäkodissa Aurinkolinnassa.

Toista video

Luottamus on heille tärkeä asia. Annika Olo ja Klaus Müller ovat puhuneet keskenään, että toista ei saa pettää ja jos on jonkun toisen kanssa, siitä pitää kertoa.

Kihlasormuksia he eivät ole vielä hankkineet. Klaus Müller sanoo miettineensä asiaa. Sitten hän tunnustaa, ettei oikein tiedä, miten kosiminen pitäisi tehdä.

– Purskahtaisin varmaan itkuun, jos Klasu kosisi minua, Annika Olo sanoo.

Seurusteluja ja kihlautumisia

Minna Kovalainen näkee työssään Espoon seurakuntien kehitysvammaistyön diakonina paljon ihastumisia ja tunteiden paloa. Jotkut niistä johtavat viikossa kihlautumiseen, toiset taas voivat kuihtua nopeasti tai ihastuksen kohde vaihtua. Jotkut suhteet kestävät kauan.

– Ihmiset, joilla on kehitysvamma, voivat sanoa seurustelevansa, eivät välttämättä edes tapaa toisiaan. He ovat ainoastaan päättäneet seurustelusta, koska tykkäävät toisistaan, Minna Kovalainen sanoo.

Yhteydenpito voi olla esimerkiksi kuvasymbolien, emojien, lähettämistä kännykällä, videopuheluita tai päivittäistä tapaamista työpaikalla. Seurusteluun voi sisältyä myös kyläilyä tai yhteisen loman viettämistä kesämökillä.

– Meidän rakkauselämämme on luottamusta ja sitä, että tietää mitä toinen tekee, Annika Olo sanoo. Klaus Müller on samaa mieltä.

– Meidän rakkauselämämme on luottamusta ja sitä, että tietää mitä toinen tekee, Annika Olo sanoo. Klaus Müller on samaa mieltä.

Kihlaus ja sen merkkinä sormukset ovat monelle seurustelun huipentuma. Sormuksia ei tosin lähdetä ostamaan kultaliikkeestä, vaan riittää, että jostakin löytyy jonkinlaiset rinkulat sormeen. Kihlaus johtaa avioliittoon vain harvoin.

– Me kaikki toivomme vahvaa tunneyhteyttä toiseen ihmiseen ja haluamme, että joku rakastaisi. Sama kaipuu on myös ihmisillä, joilla on kehitysvamma, Kovalainen sanoo.

Parisuhdeasioihin kaivataan tukea

Minna Kovalaisen mielestä kehitysvammaisten ihmisten läheiset ja asumisyksiköiden henkilöstö tarvitsevat koulutusta parisuhdeasioissa, jotta voivat tukea ja ohjata kehitysvammaisia oikealla tavalla.

– Joidenkuiden seurustelu katkeaa ensimmäiseen erimielisyyteen. Silloin pariskunta tarvitsee neuvoja ymmärtääkseen, että riidat kuuluvat parisuhteeseen eikä niiden takia tarvitse erota. Heitä voi auttaa riitelemään rakentavasti, Minna Kovalainen sanoo.

Kehitysvammaiset henkilöt on Kovalaisen mukaan seksuaalisia ja heilläkin on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan. Se kuitenkin saatetaan kokea vaikeaksi asiaksi. Espoon seurakunnat järjestävät lokakuussa ensimmäistä kertaa kehitysvammaisten parisuhdepäivän, jossa puhutaan muun muassa seksistä.

Lopusta poistettu vanhentunut menovinkki 7.7.2022. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.