null Arkkipiispa Tapio Luoma ja joukko muita kirkkojen johtajia vetoavat uskonnonvapauden puolesta vastaanottokeskuksissa

Ukrainankielisiä Raamattuja on jaettu Ukrainasta sotaa paenneille muun muassa Espoossa. Espoon seurakunnilla on ukrainalainen työntekijä, joka käy myös vastaanottokeskuksessa ja tekee töitä ukrainalaisten lasten parissa.

Ukrainankielisiä Raamattuja on jaettu Ukrainasta sotaa paenneille muun muassa Espoossa. Espoon seurakunnilla on ukrainalainen työntekijä, joka käy myös vastaanottokeskuksessa ja tekee töitä ukrainalaisten lasten parissa.

Ajankohtaista

Arkkipiispa Tapio Luoma ja joukko muita kirkkojen johtajia vetoavat uskonnonvapauden puolesta vastaanottokeskuksissa

Tiedossa on tilanteita, joissa seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia on estetty pääsemästä tapaamaan oman uskonnollisen yhteisönsä muualta tulleita jäseniä vastaanottokeskuksiin, vetoomuksessa kerrotaan.

Kristillisten kirkkojen johtajat, arkkipiispa Tapio Luoma mukaan lukien vetoavat Maahanmuuttovirastoon, vastaanottokeskusten palveluntuottajiin ja päättäjiin, jotta uskonnonvapaus vastaanottokeskuksissa toteutuisi. Ekumeeninen vetoomus allekirjoitettiin 3.1.2023, ja sen aloitteentekijänä on ollut Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ortodoksisesta kirkosta. Aihe on pinnalla erityisesti Suomeen tulleiden ukrainalaisten vuoksi. 

Vetoomusteksissä kerrotaan, että tiedossa on tilanteita, joissa seurakuntien työntekijöitä ja vapaaehtoisia on estetty pääsemästä tapaamaan oman uskonnollisen yhteisönsä muualta tulleita jäseniä, paikoin jopa tiedottamasta yhteisöjen toiminnasta.

Toisaalta on myös tilanteita, joissa muun muassa ortodoksisen kirkon papit ovat olleet tervetulleita vastaanottokeskuksiin tapaamaan ukrainalaisia pakolaisia ja toimittamaan  rukoushetkiä, joihin halukkaat ovat voineet osallistua.

”Yksi perustavista ihmisoikeuksista on uskonnonvapaus, johon kuuluu omantunnonvapaus, vapaus uskontoon ja uskonnonharjoittamiseen. Tämän vuoksi haluamme kirkkojemme johtajina vedota Maahanmuuttovirastoon, vastaanottokeskusten palveluntuottajiin ja muihin päätöksentekijöihin, jotta kaikkien turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten oikeus omaan uskontoon toteutuisi”, kirkkojen johtajat vetoavat. Vetoomuksen voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

He myös muistuttavat siitä, että uskonnon rooli turvan ja merkityksellisyyden antajana korostuu kriisitilanteissa ja tukee ihmisten hyvinvointia. Kyse ei ole ainoastaan kristityistä, vaan myös muihin uskontokuntiin lukeutuvista.

Arkkipiispa Luoman ja arkkipiispa Leon lisäksi vetoomuksen ovat allekirjoittaneet hiippakunnan asiainhoitaja, isä Marco Pasinato katolisesta kirkosta, piirikunnanjohtaja Soile Kasi Suomen Metodistikirkosta, The Revd Chaplain, Area Dean for Finland Tuomas Mäkipää Anglikaanikirkosta Suomessa, kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen Suomen Vapaakirkosta, territorion johtaja, eversti Patrick Naud Suomen Pelastusarmeijasta, toiminnanjohtaja Esko Matikainen Suomen Helluntaikirkosta, kirkkokunnanjohtaja Aimo Helminen Suomen Adventtikirkosta ja kirkkokunnanjohtaja Jari Portaankorva Suomen Baptistikirkosta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.