null Arkkipiispa Tapio Luoma lähetti ukrainalaispiispalle kirjeen ”hämmästyttävästä rohkeudesta” – piispat vetoavat rauhan puolesta ja Ukrainan auttamiseksi

Taisteluissa tuhoutunut koulu Harkovan ulkopuolella. Venäjä kohdistaa hyökkäyksiään myös asutusalueille.

Taisteluissa tuhoutunut koulu Harkovan ulkopuolella. Venäjä kohdistaa hyökkäyksiään myös asutusalueille.

Ajankohtaista

Arkkipiispa Tapio Luoma lähetti ukrainalaispiispalle kirjeen ”hämmästyttävästä rohkeudesta” – piispat vetoavat rauhan puolesta ja Ukrainan auttamiseksi

Kirjeessään Moskovan patriarkalle arkkipiispa Tapio Luoma toteaa, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on seurattu syvästi järkyttyneenä Venäjän hyökkäystä.

Suomen-evankelisluterilaisen kirkon piispat ovat julkaisseet yhteisen paastovetoomuksen, jonka aihe on hyvin poikkeuksellinen. Se on nimittäin kannanotto Ukrainan sotaan. Tämän lisäksi arkkipiispa Tapio Luoma on lähettänyt kirjeet sekä Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirillille että Ukrainan evankelis-luterilaisen kirkon piispa Pavlo Shvartsille.

Kaikkien kymmenen piispan allekirjoittamassa paastovetoomuksessa sanotaan, että piispat ovat järkyttyneitä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

”Sydämemme särkyy nähdessämme ihmisten joutuvan sodan jalkoihin. Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan sotaa. Heidän joukossaan on paljon naisia, lapsia ja vanhuksia”, piispat kirjoittavat.

Tehkää kaikkenne hyökkäyksen pysäyttämiseksi.

Piispat muistuttavat, että paastonaika kutsuu rauhan ja oikeudenmukaisuuden tekoihin. Se, mitä maailma nyt näkee, on jotain aivan muuta.

”Venäjän hyökkäys on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan. Kristinuskon ydinsanoma kärsivästä Kristuksesta on sanoma sovituksesta, sovinnosta ja rauhasta. Kristus itse kutsuu rauhantekijöitä Jumalan lapsiksi. Vetoamme kaikkiin, jotka kantavat vastuun Venäjän sotatoimien käynnistämisestä ja mahdollistamisesta. Tehkää kaikkenne hyökkäyksen pysäyttämiseksi”, piispat sanovat.

Piispat vetoavat Venäjän ortodoksiseen kirkkoon ja muihin Venäjän uskonnollisiin yhteisöihin, että ne toimisivat sodan pysäyttämiseksi ja rauhan puolesta.  

Suomalaisia piispat muistuttavat ukrainalaisten hädästä ja pyytävät auttamaan sodasta kärsiviä ukrainalaisia osallistumalla keräyksiin Kirkon Ulkomaanavun, Suomen Lähetysseuran tai muiden avustusjärjestöjen kautta.

Suomalaisia kehotetaan myös auttamaan Suomeen tulevia pakolaisia.

Suomessa asuvia venäläisiä ei pidä syyttää sodasta. Vihaa ei saa kohdistaa heihin, vaan heitä on kohdeltava lähimmäisinä, piispat korostavat.

Seurakuntia ja kaikkia kristittyjä ja hyvän tahdon ihmisiä piispat kehottavat rukoukseen rauhan puolesta, Ukrainan kansan puolesta, väkivallan ja pelon keskellä elävien puolesta sekä niiden puolesta, joiden käsissä ovat rauhan avaimet.

Arkkipiispa Tapio Luoma lähetti Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkalle Kirillille kirjeen, jossa hän toteaa, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on seurattu syvästi järkyttyneenä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Arkkipiispa Tapio Luoma lähetti Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkalle Kirillille kirjeen, jossa hän toteaa, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on seurattu syvästi järkyttyneenä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Piispojen yhteisen vetoomuksen lisäksi arkkipiispa Tapio Luoma on tänään lähettänyt kirjeen Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillille. Patriarkka on Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja ja kirkon johto on tukenut Putinia ja tämän politiikkaa.

Kirjeessään arkkipiispa Luoma toteaa, että Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on seurattu syvästi järkyttyneenä Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Hän vetoaa patriarkkaan ja rohkaisee tätä tekemään kaiken voitavansa sodan lopettamiseksi ja oikeudenmukaisen rauhan aikaansaamiseksi.

Aiemmin maanantai-iltana arkkipiispa Luoma lähetti kirjeen Ukrainaan paikallisen evankelis-luterilaisen kirkon piispa Pavlo Shvartsille. Kirjeessään Luoma puhuu ukrainalaisten hämmästyttävästä rohkeudesta ja siitä, kuinka Kirkon Ulkomaanapu ja Suomen Lähetysseura keräävät parhaillaan lahjoituksia Ukrainan auttamiseksi.

Lisäksi hän kertoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valmistelevan apulähetystä ukrainalaiselle sisarkirkolleen Luterilaisen maailmanliiton kautta.

Suomen ortodoksisen kirkon piispat ovat niinikään tuominneet sodan samoin kuin luterilaiset piispat, kuten Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Espoon piispa Kaisamari Hintikka, omissa aiemmissa kommenteissaan ja haastatteluissaan.

Haagissa avataan tutkinta sotarikoksista

Haagissa toimiva YK:n kansainvälinen rikostuomioistuin avaa tutkinnan sotarikoksista Ukrainassa. Tutkinnan taustana on kaksi Ukrainan aiempaa pyyntöä vuosilta 2014 ja 2015.

Tuomioistuimen syyttäjä Karim A.A. Khan kertoo seuraavansa nyt myös sitä, mitä Ukrainan sodassa viime päivinä on tapahtunut ja ulottavansa tutkinnan sinne.

Syyttäjän mukaan syytekohdille, jotka käsittelevät sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan, on riittävät perusteet, jotta tutkinta voi edetä. Asiasta kerrottiin eilen tuomioistuimen verkkosivuilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.