null Artisti Arttu Wiskarin ravintolan ”raksamiehen annoksia” jaetaan vähävaraisille perheille – vapaaehtoiset maksavat lounaat ja kirkko ohjaa ne perille

Arttu Wiskarin ravintolan ruokia kuljetettiin diakonia-asiakkaille viimeksi 5. toukokuuta. Diakoni Marja-Liisa Kiiski otti vastaan Wiskarilan lounaskuskin Niklas Uotisen tuomat perheboksit

Arttu Wiskarin ravintolan ruokia kuljetettiin diakonia-asiakkaille viimeksi 5. toukokuuta. Diakoni Marja-Liisa Kiiski otti vastaan Wiskarilan lounaskuskin Niklas Uotisen tuomat perheboksit

Ajankohtaista

Artisti Arttu Wiskarin ravintolan ”raksamiehen annoksia” jaetaan vähävaraisille perheille – vapaaehtoiset maksavat lounaat ja kirkko ohjaa ne perille

Myös ravintola hyötyy yhteistyöstä Espoonlahden seurakunnan kanssa. Arttu Wiskari: ”Saan lahjoituksina kuukaudessa lähes yhden työntekijän palkan.”

Moni on kuullut Arttu Wiskarin hitin Suomen muotoisen pilven alla, joka oli viime vuoden soitetuin kappale radiossa: ”Yhtä auttaa vain Jumala, toista perjantainen humala. Mut täällä pärjää ei luovuttamalla, Suomen muotoisen pilven alla. Sinä oot minun valon tuoja, kunnes armahtaa meidät Luoja. Ei täällä pärjää kuin rakastamalla, Suomen muotoisen pilven alla.”

Pilvi vyöryi monen ylle, kun hallitus määräsi maaliskuussa koulut kiinni. Suomi joutui poikkeustilaan.

Wiskari julkaisi ravintolansa Wiskarilan Facebook-sivulla 21. maaliskuuta viestin: ”Koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet johtavat joissain kodeissa nälkäisiin lapsiin. Monelle koululaiselle kouluruoka on päivän ainut lämmin ateria. Me Wiskarilassa haluamme auttaa perheitä ja apukäsiä löytämään toisensa. Viruksen takia meidän on myös löydettävä henkilökunnallemme uusia työtehtäviä, että voisimme välttää lomautukset.”

Idea oli tämä: avun tarpeessa olevat perheet ja auttamaan halukkaat ”apukädet” voisivat ilmoittautua Wiskarilaan. Kun vapaaehtoinen maksaisi 40 euroa nelihenkisen perheen lounaasta, ravintola toimittaisi sellaisen vastaanottajalle. Normaalisti yksi lounas maksaa Wiskarilassa 10,50 euroa.

– Arvelin, että apua haluavia perheitä ilmoittautuisi hirveästi, mutta heidän puolestaan maksavia apukäsiä ei niinkään. Olin väärässä. Apukäsiä tulikin älytön määrä, mutta perheitä kaksi, Arttu Wiskari kertoo.

Diakoni jakaa mielellään ravintolaruokaa

Työlään alun jälkeen Wiskari sopi yhteistyöstä Espoonlahden seurakunnan kanssa. Nyt on menossa toinen viikko, jolloin diakoniatyöntekijät valikoivat apua tarvitsevat perheet ja jakavat kirkolta ateriat, jotka Wiskarila kuskaa lämmityslaatikoissaan paikalle tiistaisin ja torstaisin. Tällä hetkellä samat viisi perhettä saavat ruoat kahdesti viikossa. Seuraavalla viikolla vt. johtava diakoni Marja-Liisa Kiiski ohjaa ateriat uusille perheille. 

– Ravintolaruoka tuo iloa arkeen ja auttaa jaksamaan tilanteessa, jossa muuten pitää katsoa tarkasti, mihin rahat riittävät. Saajat ovat esimerkiksi perheitä, joilla on lapset etäopetuksessa ja vanhemmat lomautettuina tai työttöminä. On kiva nähdä ilo, kun vanhemmat ja lapset kurkistavat yhdessä, mitä perheboksista löytyy, Kiiski sanoo.

Diakoni Marja-Liisa Kiiski on tyytyväinen siihen, että Wiskarila toimittaa vaikka gluteenittoman, vegaanisen tai sianlihattoman annoksen vastaanottajan tarpeiden mukaisesti. Kuva Esko Jämsä.

Diakoni Marja-Liisa Kiiski on tyytyväinen siihen, että Wiskarila toimittaa vaikka gluteenittoman, vegaanisen tai sianlihattoman annoksen vastaanottajan tarpeiden mukaisesti. Kuva Esko Jämsä.

Perheboksissa on lämmin ruoka, alkukeitto tai salaatti, leipä ja jälkiruoka.

– Ruokaa on niin reilusti, että siitä riittää perheelle varmaan kahdenkin päivän lounaaksi, Kiiski kehuu.

Wiskarin mukaan ”fyysistä työtä tekevän raksamiehen annokset” kuuluvat ravintolan konseptiin. Hänelle on ilmoittautunut yhä uusia ihmisiä, jotka ovat valmiita tarjoamaan vähävaraiselle perheelle ainakin yhden aterian.

– Apukäsissä on paljon vanhoja tuttujani ja ihmisiä, jotka normaalisti syövät meillä. Apukäsinä on myös muutamia yrityksiä, jotka ovat halunneet maksaa useamman perheboksin. Wiskarila tarjoaa myös yhden boksin joka ruokajakelussa.

Wiskari jatkaisi mielellään vapaaehtoisten maksamien ruoka-annosten toimittamista kirkolle niin pitkään, kun korona-aikaa ja maksajia riittää. Seurakunnan ja Wiskarilan yhteistyöstä on sovittu alustavasti toukokuun loppuun.

Ihmettelen, jos muut ravintola-alan yrittäjät eivät lähde tällaiseen mukaan, mikäli heillä on siihen mahdollisuus.

– Kirkkoherra Jouni Turtiainen

– Seurakunnan pitää miettiä, mihin kaikkeen työntekijöitä ja vapaaehtoisia riittää kesällä. Normaali elintarvikejakelumme pyörii kuitenkin koko ajan, Kiiski sanoo.

Espoonlahden seurakunta jakaa hävikkiruokakasseja jonottajille Espoonlahden kirkolla, Kipparinkatu 8, maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 8.30 alkaen. Maanantaina 4.5. hakijoita oli 80.

– Poikkeustilanne on näkynyt hakijoiden lisääntymisenä. Lomautettuja työttömiä käy aiempaa enemmän. Maahanmuuttajat ovat meillä normaalisti iso ryhmä, kirkkoherra Jouni Turtiainen kertoo.

– Saamme lahjoitusruokaa nyt kauppiailta ja Wiskarilasta. Jos tulee lisää vastuunkantajia, niin antaa tulla vaan. Ihailen Arttu Wiskarin toimintaa ja ihmettelen, jos muut ravintola-alan yrittäjät eivät lähde tällaiseen mukaan, mikäli heillä on siihen mahdollisuus, Turtiainen sanoo.

Ravintolabisnes sai jännittävän alun

Muusikko Arttu Wiskari ryhtyi ravintoloitsijaksi viime elokuussa. Ravintola Wiskarila tarjoaa Espoon Kivenlahdessa lounasaikaan esimerkiksi metsästäjänleikkeitä, kampelaa, uunimakkaravuokaa ja hernekeittoa. Lisäksi saa burgereita. “Pätevää pubiruokaa”, Helsingin Sanomien Nyt-liite arvioi viime vuonna ja antoi paikalle kolme tähteä.

Laulaja palvelee ravintolassaan asiakkaita usein itse. Ennen korona-aikaa Wiskarilassa söi hyvinä päivinä 500 lounasasiakasta. Sitten hallitus määräsi ravintolat suljettavaksi pandemian vuoksi. ”Apukäsien” ruokalahjoitukset vähävaraisille perheille auttavat samalla ravintolaa.

– Ravintolan tilanne näytti huonolta. Olin jo laittamassa ovia kiinni. Nyt saan lahjoituksina kuukaudessa melkein yhden työntekijän palkan. Lähes koko kymmenkunnan työntekijän jengi on pysynyt hommissa. Yhden jouduin lomauttamaan, Wiskari kertoo.

Yritys sai Business Finlandilta huhtikuussa 100 000 euroa kehittämisrahoitusta, mikä on herättänyt myös kritiikkiä. Wiskari kertoo muokanneensa rahoituksen avulla ravintolan konseptin uusiksi. Nyt se keskittyy koteihin ja yrityksiin kuljetettaviin lounaisiin.

– Huonoimpina päivinä lounaita on tilattu 80, parhaimpina 500.

Wiskari on hankkinut lounaskuljetuksia varten uutta kalustoa ja työntekijöitä. Hän tulee toteuttamaan saamallaan rahoituksella muitakin kehitysideoita.

Hallitus päätti 4.5., että ravintoloita aletaan asteittain avata kesäkuun alusta. Wiskarilla ei ole kiire olla ensimmäisten joukossa, koska sekä kuljetuslounaita että paikan päällä tarjottavaa ruokaa myyvä ravintola tarvitsisi niin runsaasti työväkeä. Lisäksi pitäisi järjestää ravintolaan sopivat turvavälit ja extrasiivoukset.

– Koronavirus ei ole kadonnut minnekään. Mutta jos porukka ei tilaa ruokaa enää kotiin, vaan haluaa tulla paikan päälle syömään, niin toimimme sen mukaan.

Esiintyminen on Wiskarin päätyö. Hänen musiikkitiimissään työskentelevät kymmenkunta ihmistä ovat nyt poikkeusoloissa vailla töitä.

– Toivon, että kaikkien elämä normalisoituisi mahdollisimman pian.

6.5. kello 13.13 muutettu otsikon lause "kirkko vie ne perille" muotoon "kirkko ohjaa ne perille".

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.