null Koronan vuoksi hävikkiruokaa jaetaan kasseissa hätäapuna suoraan koteihin – ”Tämä ei ole kauppakassipalvelu”

Yhteisen pöydän hävikkiterminaalin työnjohtaja Jaana Korpela sai puhelun, jossa pyydettiin ruokakassia. Itkuinen soittaja ei ollut syönyt kunnolla viikkoon. Kassi toimitettiin perille ja mukaan lisättiin kimppu tulppaaneja.

Yhteisen pöydän hävikkiterminaalin työnjohtaja Jaana Korpela sai puhelun, jossa pyydettiin ruokakassia. Itkuinen soittaja ei ollut syönyt kunnolla viikkoon. Kassi toimitettiin perille ja mukaan lisättiin kimppu tulppaaneja.

Ajankohtaista

Koronan vuoksi hävikkiruokaa jaetaan kasseissa hätäapuna suoraan koteihin – ”Tämä ei ole kauppakassipalvelu”

Vantaan seurakunnat ja kaupunki jakavat hävikkiruokaa nyt yhteydenottojen perusteella. Diakonia auttaa myös muulla tavoin.

Vantaan seurakunnat ja kaupunki ovat organisoineet ruoka-avun jakelun uusiksi. Syy tähän on pandemiaksi yltynyt koronavirus ja siitä johtuvat poikkeusolot.

Seurakunnat sulkivat tarttumisriskin vuoksi yhteisöruokailunsa.

Yhteisen pöydän palveluesimiehen Hanna Kuisman mukaan paria yhä toiminnassa olevaa kassijakelua muunnetaan tilanteeseen sopiviksi. Lisäksi perjantaina runsaat parikymmentä toimijaa jakoi vielä Yhteisen pöydän kautta saatua ruokaa omille asiakaskunnilleen.

Vaikka aiempi malli on nyt suurelta osin ajettu alas, se ei tarkoita, etteivät ruoka-apua tarvitsevat saisi sitä. Sekä Yhteinen pöytä että Vantaan seurakunnat toimittavat nyt ruokaa niille, jotka sitä erityisesti tarvitsevat. Tätä varten avataan päivystysnumerot ja seurakunnilla myös chatti.

Lisäksi seurakunnilla on tarjolla myös muuta apua, jonka tavoittaa nyt lähinnä puhelimitse.

Kyse on todellisesta hätäavusta

– Tietenkään emme voi välittää apua niin suurelle joukolle kuin aiemmin, jolloin verkostomme tavoitti kuusituhatta ihmistä viikossa. Saamme kuitenkin yhä runsaasti hävikkiruokaa ja tarvitsemme sitä nyt erityisesti hätäavuksi. Tuomme Yhteisen pöydän kautta ruokakassin kotiovelle, mutta ensin varmistamme, että kyse on todellisesta tarpeesta. Tämä ei ole kauppakassipalvelu, Yhteisen pöydän palveluesimies Hanna Kuisma korostaa.

Tikkurilan seurakunnan diakoniatyöntekijä laittaa ruokaa avustuskassiin.

Tikkurilan seurakunnan diakoniatyöntekijä laittaa ruokaa avustuskassiin.

Samaa sanovat Vantaan seurakuntien johtava diakonia- ja yhteiskuntatyön asiantuntija Katri Valve ja Tikkurilan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Saara Huhanantti. Yhteisen pöydän hävikkiruoasta koottuja kasseja jaetaan taloudellisesti heikossa asemassa oleville ihmisille ja niille, jotka kuuluvat koronan vuoksi riskiryhmiin, ovat taloudellisesti vaikeassa tilanteessa ja tarvitsevat apua kotiin.

– Mielessä ovat erityisesti kotikaranteenissa olevat yli 70-vuotiaat, jotka tarvitsevat apua, eivätkä saa sitä esimerkiksi sukulaisiltaan tai naapuriapuna, Valve kertoo.

– Kassin sisältöä ei voi itse valita, mutta pyrimme huomioimaan gluteenittoman ruokavalion, Valve lisää.

Vantaan kaupungin ylläpitämään Yhteisen pöydän hätäapunumeroon soittaneille avun tarvitsijoille toimitetaan ruoka jakeluautolla kotioven taakse.

Seurakunnat puolestaan jakavat ruokaa hajautetusti toimipisteistään tiettyinä päivinä, jotka kerrotaan ruokakassin saajille. Poikkeustilanteissa työntekijät tai vapaaehtoiset toimittavat ruoan kotiovelle. Sisään ei mennä tartuntariskin vuoksi.

Seurakuntien järjestämään toimintaan tarvitaan myös vapaaehtoisia, joita on ollutkin mukana. Tikkurilassa alku sujunee työntekijävoimin, sillä ne seurakunnan työntekijät, jotka eivät nyt voi tehdä normaalia työtään, ovat lähteneet innolla mukaan auttamaan. Huhanantti iloitsee tästä samoin kuin tavallisten suomalaisten halusta auttaa.

– Mahtavaa, miten ihmiset ovat aktivoituneet erilaisissa Facebook-ryhmissä ja lähiympäristössään. Haluamme seurakunnissa kannustaa: auta siellä, missä voit, Saara Huhanantti sanoo.

Hygieniasta pidetään avustustoiminnassa huolta.

Hygieniasta pidetään avustustoiminnassa huolta.

Diakoniasta saa monenlaista apua

Yhteisen pöydän hävikkiruoka ei ole ainoa apu, jota seurakunnat tarjoavat. Kaikilla Vantaan seurakunnilla on verkkosivuillaan diakonian ja päivystävän papin numerot ja ajat, jolloin työntekijöitä voi tavoittaa. Diakoniaan saa yhteyden myös sähköpostilla.

– Meihin voi olla yhteydessä ihan niin kuin ennenkin. Ihmisillä voi olla taloudellista hätää, jossa voimme antaa pienen avustuksen tai osto-osoituksen ruokakauppaan. Tarkistamme, onko ihminen saanut ne etuudet, joita hänelle kuuluu ja olemme tarvittaessa yhteydessä Kelaan tai sosiaalitoimeen. Usein tärkeintä on keskusteluapu ja henkinen tuki. Sitä saa myös papeilta, Saara Huhanantti sanoo.

Täsmennetty mille ihmisryhmille hätäapukasseja jaetaan 23.3. klo 12.15.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.