null Atlantin yli ja takaisin soutavaa Jari Saariota ei pelota: ”Maali tulee joskus”

Jari Saario viihtyy merellä ja haluaa haastaa itseään varsinkin soutamalla.

Jari Saario viihtyy merellä ja haluaa haastaa itseään varsinkin soutamalla.

Hengellisyys

Atlantin yli ja takaisin soutavaa Jari Saariota ei pelota: ”Maali tulee joskus”

Soutaessaan pitkää matkaa Saario ei mieti mitään ylimääräistä.

Jari Saario luki lehdestä yksinsoutumatkasta ja mietti, että sellainen voisi olla hänelle hyvä projekti. Hän oli aina halunnut haastaa itseään ja viihtynyt merellä. Myös työpaikan sisäsoutulaite oli vuosien mittaan ollut ahkerassa käytössä.

Kolme vuotta sitten Saario souti Kööpenhaminasta Helsinkiin. Siinä meni kaksi kuukautta, ja taakse jäi 1 200 kilometriä. Sitä ennen hän souti pikkupaatilla neljä kertaa Helsingin ja Tallinnan väliä.

Mutta Saario haluaa lisää. Hänestä tuntuu, ettei hänen koko fyysinen ja henkinen kapasiteettinsa ole vielä ollut käytössä. Seuraavaksi hän aikoo ylittää soutamalla Atlantin valtameren. Saario tekee matkan vieläpä edestakaisin. Sitä ei ole kukaan tiettävästi edes porukalla tehnyt. Tavoitteena on soutaa 15 000 kilometriä seitsemässä kuukaudessa.

Kun sää osuu kohdilleen, Jari Saario starttaa Portugalin Lagosista Miamiin tammikuussa 2023.

Saarion soutuvene on erikoismalli, sillä tavallisella veneellä ei meren aallokoissa, saatikka myrskyissä, pärjää. Kesäkuussa hänen on tarkoitus palata New Yorkista Atlantin yli Lontooseen.

Ihmiset toteavat usein Saariolle, että ”merellä sinulla on sitten aikaa mietiskellä”. Mutta yksin merellä soutaessaan Saario miettii asioita vähemmän kuin yleensä. Siellä ajatukset ovat joko suorituksessa tai seuraavassa ruokailussa, jolloin tarjolla voi olla kaurahiutaleita.

Soutaessaan Saario menee tilaan, jossa hänellä on mielessään vain kolme asiaa: nyt teen ­tätä, tämä kestää kauan ja maali tulee joskus. ­Kaiken ulkoisen huomion vie se, miten aallokon tai myrskyn keskellä pärjää ja mitä muuta luonnossa tapahtuu.

Jari Saarion brittiläinen soutuvene on erikoismalli. Se on kuusi metriä pitkä ja painaa 275 kiloa.

Jari Saarion brittiläinen soutuvene on erikoismalli. Se on kuusi metriä pitkä ja painaa 275 kiloa.

Keskellä merta Saario ei ala keksiä ikiliikkujaa tai miettiä syntyjä syviä. Soutajan mieli ei myöskään valaistu haastavassa koettelemuksessa niin, että hän maaliin tullessaan alkaisi levittää ilosanomaa kokemastaan.

Usein Saario saa kuulla olevansa kova soutaja. On hän sitäkin. Mutta Saarion mukaan Atlantin ylittämisessä soudun osuus on 20 prosenttia ja pääkopan kestävyyden 80 prosenttia – onhan hän valtamerellä soutaessaan järkyttävän pitkän ajan yksin pienessä veneessä.

Ennen Atlantin ylitystä Jari Saario harjoittelee sitä, miten päästä takaisin positiiviseen mielentilaan, jos jotain ikävää sattuu. Se on tärkeää, ettei vaivu epätoivoon. Omaa mieltään pitää psyykata niin, että kaikki onnistuu ja menee hyvin.

Toisinaan keskellä merta Saario joutuu keräämään itseään kokoon. Silloin tulee Jumala mieleen. Luonnon armoilla soutaessaan Saario saa mielenrauhaa suuremmista voimista. Se auttaa häntä paljon. Merellä soutaja ei pelkää, mutta hän on nöyrin mielin.

Helsinkiläinen palomies Jari Saario, 50, työskentelee Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Saario on naimisissa, ja hänellä on kaksi lasta.

Tammikuussa 2023 Saario lähtee soutamaan yksin edestakaisin Atlantin valtameren yli. Saario siunattiin matkaan 11.12. Lauttasaaren kirkossa.

Saarion soutumatkaa voi seurata Instagramissa ­@ jari­_saario ja Tik Tokissa @ atlantic.row.tour.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.