null ”Rakkaudessa sukupuolella ei ole väliä” – seurakuntavaalien ääniharava Aura Friman haluaa, että vakaumuksen vahvuudesta riippumatta kaikki ovat tervetulleita kirkkoon

– Olen luonteeltani sellainen, että sanon oman mielipiteeni aika rohkeasti, kertoo uusi kirkkovaltuutettu Aura Friman.

– Olen luonteeltani sellainen, että sanon oman mielipiteeni aika rohkeasti, kertoo uusi kirkkovaltuutettu Aura Friman.

Ajankohtaista Hengellisyys

”Rakkaudessa sukupuolella ei ole väliä” – seurakuntavaalien ääniharava Aura Friman haluaa, että vakaumuksen vahvuudesta riippumatta kaikki ovat tervetulleita kirkkoon

Uusi kirkkovaltuutettu Aura Friman haluaa pitää päätöksenteossa nuorten ja vähemmistöjen puolta. Iso äänipotti oli hänelle yllätys.

Tapiolalaisesta Aura Frimanista tuntuu hieman koomiselta, että hän oli itse ehdokkaana vaaleissa, joissa sai äänestää elämänsä ensimmäisen kerran. Marraskuussa pidetyissä seurakuntavaaleissa 18-vuotias Friman keräsi 147 ääntä kirkkovaltuuston vaalissa ja 159 ääntä seurakuntaneuvoston vaalissa. Nuorista espoolaisista ehdokkaista hän keräsi suurimman äänimäärän.

Tuleva nelivuotiskausi seurakunnan luottamustehtävissä ei ole Frimanille ensimmäinen luottamustehtävä, sillä hän oli 13-vuotiaana nuorisovaltuuston jäsen. Hän sanoo oppineensa siellä valtavasti, vaikkakaan ei ymmärtänyt ihan kaikkia asioita.

Tapiolan lukion kolmannella vuosikurssilla oleva Aura Friman sanoo kasvaneensa Tapiolan seurakunnassa. Pienenä hän kävi perhekerhossa, sitten iltapäiväkerhossa, rippikoulussa, isosena ja leirien yövalvojana. Nykyisin hän käy aktiivisesti seurakunnan nuortenilloissa.

– Nuortenilloissa parasta on rento yhdessäolo kavereiden kanssa. Se on yhteisö, johon kuulun.

Kirkko ei voi jäädä elämään menneisyydessä

Seurakuntavaalien alla kaverit kyselivät ­Aura Frimanilta hänen mielipidettään etenkin samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen. Myös vaalikoneessa tiedusteltiin ehdokkaiden kantaa.

– Totta kai kirkon pitäisi vihkiä samaa sukupuolta olevat. Rakkaudessa sukupuolella ei ole väliä. Ei voi olla niin, että kirkko jää elämään menneisyydessä, kun sukupuolineutraali avioliittolaki on jo hyväksytty. Kirkon on pysyttävä näissä asioissa yhteiskunnan mukana, Friman sanoo.

– Haluan pitää kirkon ovet levällään auki kaikille. Jokainen ihminen on tervetullut riippumatta vakaumuksensa vahvuudesta.

Olen luonteeltani sellainen, että sanon oman mielipiteeni aika rohkeasti.
– Aura Friman

Tulevissa kirkollisissa luottamustehtävissä Aura Friman haluaa tuoda esille nuorten asioita ja edistää tasa-arvoa. Hän on iloinen Tapiolan seurakunnassa tehdystä päätöksestä, joka mahdollistaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen seurakunnan tiloissa.

Hän haluaa antaa seurakuntalaisille nykyistä enemmän mahdollisuuksia suunnitella, kehittää ja toteuttaa seurakunnan toimintaa. Hän uskoo, että vaikuttamismahdollisuudet madaltavat kynnystä osallistua kirkon toimintaan.

– Olen innokkaalla mielellä, mutta samalla tulevat luottamustehtävät jännittävät minua. Vaikka seurakunta on tuttu, päätöksenteko on uutta. Minulla on paljon opittavaa. Olen luonteeltani sellainen, että sanon oman mielipiteeni aika rohkeasti. Jotta pystyn tekemään hyviä päätöksiä, yritän hahmottaa asioiden kokonaiskuvan, ­Friman sanoo.

Aura Frimanin jouluiset valinnat

Espoon seurakuntien joulun ajan tapahtumakalenteri on täynnä tilaisuuksia. ­Aura Friman valitsi niistä itseään eniten kiinnostavat tapahtumat.

1. Nuorten bändin kauneimmat joululaulut 20.12. kello 18 Tapiolan kirkossa.

– Haluan ehdottomasti osallistua tilaisuuteen, koska siellä esitetään hienoja, nuorekkaita sovituksia joululauluista. Kotiseurakuntani tutut nuoret tekevät itse kappaleiden sovitukset. Muutama ­vuosi sitten yllätyin melkoisesti, kun bändi oli yhdistänyt yhteen joululauluun muumien tunnusmusiikin. Se on aika mageeta.

2. Jouluyön messu 24.12. kello 23 ­kirkossa.

– Olin viime pääsiäisenä äitini ja kahden kaverini kanssa pääsiäisyön messussa, jossa oli todella siisti tunnelma. Siksi haluan nyt kokea jouluyön messun. Paikaksi voisin valita hienon Espoon tuomiokirkon tai oman kirkkoni Tapiolassa.

3. Yhteisömessu 18.12. ­kello 16 Espoon­lahden kirkossa.

– Olen ollut tässä messussa ­aiemminkin. Siellä on tosi hyvää musiikkia ja hyvät saarnat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.