null Oulunkyläläinen Elias Bogossian, 18: ”Jos ihmisellä ei ole aktiivista suhdetta kirkkoon, tulee kokemus, että olen jäsen, mutten saa siitä mitään vastineeksi”

Elias Bogossian arvelee tulleensa valituksi luottamushenkilöksi juuri nuorten äänillä.

Elias Bogossian arvelee tulleensa valituksi luottamushenkilöksi juuri nuorten äänillä.

Hengellisyys

Oulunkyläläinen Elias Bogossian, 18: ”Jos ihmisellä ei ole aktiivista suhdetta kirkkoon, tulee kokemus, että olen jäsen, mutten saa siitä mitään vastineeksi”

– Kun nuoret löytävät paikkansa seurakunnasta, voivat heidän vanhempansakin ymmärtää kirkon arvon, sanoo Oulunkylän seurakunnan seurakuntaneuvoston tuore luottamushenkilö Elias Bogossian.

”Seurakunta on siellä missä seurakuntalaiset ovat, tilasta riippumatta.”

”Heikommassa asemassa olevien auttaminen on tärkeää.”

”Tasa-arvon nimissä pitäisi sallia vihkiminen toisen kanssa sukupuolesta riippumatta” ja ”Kirkko tekee paljon hyvää ja olen siksi jäsenenä.”

Näin linjasi seurakuntavaalien vaalikoneessa käsityksiään nuori luottamushenkilö, 18-vuotias oulunkyläläinen Elias Bogossian.

Paikka Oulunkylän seurakunnan seurakuntaneuvostoon irtosi Tulkaa kaikki -listalla 67 äänellä.

– Tällä hetkellä koko kirkon ehdottomasti suurin kysymys koskee jäsenmäärää, koska kirkon tulevaisuus riippuu verotuloista. Sen vuoksi nyt täytyy panostaa nuoriin ja nuorisotyöhön, Bogossian sanoo.

Eihän lähimmäisenrakkautta voida opettaa luennoimalla, vaan lapset ja nuoret oppivat sitä, kun elämää eletään yhdessä.

Periaatteessa resepti on yksinkertainen. Bogossianin mielestä täytyy tarjota jotakin, minkä jokainen kokee itselleen merkitykselliseksi.

– Jos ihmisellä ei ole aktiivista suhdetta kirkkoon, tulee kokemus, että olen jäsen, mutten saa siitä mitään vastineeksi. Silloin kynnys erota kirkosta madaltuu. Jos taas nuorille osataan tarjota juuri oikeanlaista mielekästä toimintaa ja yhdessäolon mahdollisuuksia, silloin kirkko tuntuu itselle tärkeältä, Bogossian pohtii.

– Kun nuoret löytävät paikkansa seurakunnasta, voivat heidän vanhempansakin ymmärtää kirkon arvon.

Nuoria ei pidä säikäyttää päälle käyvällä hengellisyydellä

Kirkosta erotaan usein siksi, että enää ei uskota Jumalaan. Bogossian tunnistaa ilmiön, ja siksi hänen mielestään kirkon ei edes pidä lähestyä ihmistä Jumalan sanan kärjellä. Keinojen pitää olla pehmeämmät.

– Vaikka kirkko järjestäisi mitä tahansa harrastusmahdollisuuksia, kaikki toiminta perustuu aina kirkon omiin arvoihin, jotka eivät katoa mihinkään. Eihän lähimmäisenrakkautta voida opettaa luennoimalla, vaan lapset ja nuoret oppivat sitä, kun elämää eletään yhdessä, Bogossian sanoo.

Miksi Bogossian itse halusi seurakuntaneuvostoon luottamushenkilöksi?

– Monet vanhemmat ikäluokan päättäjät eivät ehkä tunne nuorempien näkökulmaa, ja minua pyydettiin asettumaan ehdolle. Uskoisin, että äänestäjänikin olivat juuri nuoria. Perheeni kuuluu kirkkoon, mutta muuten minulla ei ole vahvaa hengellistä taustaa.

Kirkon jäsenkato on seurakuntien suurin tulevaisuushaaste, arvioi Elias Bogossian.

Kirkon jäsenkato on seurakuntien suurin tulevaisuushaaste, arvioi Elias Bogossian.

Toiveammattina poliisi

Ensi keväänä Elias Bogossian kirjoittaa ylioppilaaksi. Vuosi 2024 hurahtaa Santahaminassa varusmiespalveluksessa.

– Aion pyrkiä sotilaspoliisiksi ja reserviupseeri­kouluun. Ajattelin, että kun kerran armeija käydään, käydään sitten kunnolla.

Jos kaikki menee hyvin, armeijan jälkeen Bogossian pyrkii poliisikouluun.

– Olen kasvattanut kuntoani sitä ajatellen. Käyn kuusi kertaa viikossa kuntosalilla ja viihdyn pelaamalla koripalloa, hän kertoo.

Entä ammatinvalinta, miksi juuri poliisi?

– Poliisi on palveluammatti, jossa autetaan ihmisiä. Lisäksi liikutaan ja ollaan ulkona paljon. Poliisin työssä voi tapahtua koko ajan paljon uutta, mikä pitää mielenkiintoa yllä.

Helsingin seurakuntien joulun ajan tapahtumakalenteri on täynnä tilaisuuksia. Elias Bogossian valitsi itseään eniten kiinnostavan eli Vartiokylän seurakunnan lenkkeilytapahtuman. 

– Suosittelen tätä, sillä siinä saa ulkoilmaa ja kahvit.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.