null Auta viimeisellä matkalla – joihinkin hautajaisiin tarvitaan ulkopuolisia arkunkantajia

Keijo Aaltonen toimi vapaaehtoisena arkunkantajana ensi kertaa helmikuussa. Kuva on otettu Kappelin hautausmaalla Espoossa.

Keijo Aaltonen toimi vapaaehtoisena arkunkantajana ensi kertaa helmikuussa. Kuva on otettu Kappelin hautausmaalla Espoossa.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Auta viimeisellä matkalla – joihinkin hautajaisiin tarvitaan ulkopuolisia arkunkantajia

Vapaaehtoisia kantajia tarvitaan esimerkiksi silloin, kun saattoväkeä on vähän tai se on kovin iäkästä.

Mankkaalla asuva 68-vuotias Keijo Aaltonen sai kuulla seurakunnan toiminnassa mukana olevalta vaimoltaan, että hautajaisiin etsittiin vapaaehtoisia arkunkantajia. Aaltonen lupasi olla käytettävissä.

Hän oli toiminut aiemminkin kantajana, mutta nyt oli edessä ensimmäinen kerta, kun kyseessä olivat hänelle tuntemattoman ihmisen hautajaiset.

– Edellisenä iltana jännitti, Aaltonen kertoo.

Hautajaisiin hän saapui hyvissä ajoin. Yhdessä suntion kanssa sovittiin, miten toimitaan, jotta kantaminen sujuu arvokkaasti ja turvallisesti. Aaltosen lisäksi paikalla oli kaksi muuta vapaaehtoista kantajaa. He istuivat yhdessä siunaustilaisuuden ajan kappelin takapenkissä tummissa puvuissa.

– Surutyön seuraaminen nosti tunteet pintaan itselläkin, kun kuuli, miten tärkeä ihminen vainaja on ollut omaisille, Aaltonen sanoo.

Arkun kantajana toimiminen on Espoon seurakunnissa uusi vapaaehtoistyön muoto, joka on vasta käynnistymässä.

Aiempaa kokemusta hauta-arkun kantajamisesta ei tarvita, sillä kaikki perehdytetään tehtävään.

Seurakuntapastori Pirkko Nurminen Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo, että arkunkantajia kysytään aina silloin tällöin.

Voi olla, että vainajalla on hyvin pieni saattoväki tai saattoväessä on esimerkiksi ikäihmisiä, joilla eivät riitä voimat kantamiseen.

Keijo Aaltonen on miettinyt, että vapaaehtoisia arkunkantajia voisi olla mukana myös, jos saattoväessä on halukkaita kantajia, mutta he ovat iäkkäitä. He voisivat kantaa arkkua kirkossa ja vapaaehtoiset kantajat voisivat kantaa arkkua haudalla.

Aaltoselle jäi vapaaehtoisena kantajana toimimisesta hyvä mieli, ja hän on käytettävissä tehtäviin jatkossakin.

– Kun omaisia pystyi sellaisella hetkellä auttamaan, siitä jäi tosi hyvä olo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.