null Avioliittokysymys jakoi Espoon piispaehdokkaita vaalipaneelissa

Sammeli Juntunen, Kaisamari Hintikka, Leena Huovinen ja Juhani Holma. Joku heistä on seuraava Espoon hiippakunnan piispa.

Sammeli Juntunen, Kaisamari Hintikka, Leena Huovinen ja Juhani Holma. Joku heistä on seuraava Espoon hiippakunnan piispa.

Ajankohtaista

Avioliittokysymys jakoi Espoon piispaehdokkaita vaalipaneelissa

Espoon piispanvaalin ensimmäinen vaalipaneeli keräsi Hyvinkään kirkkoon reilut 200 henkeä. Tunnelma tiivistyi, kun käsiteltiin kirkon avioliittokysymystä.

Hyvinkään kirkossa järjestetty ensimmäinen piispanvaalipaneeli toi esille neljä ehdokasta, jotka ovat monessa asiassa samoilla linjoilla. Eroja alkoi löytyä, kun aiheeksi nousi kirkon avioliittokäsitys ja se, miten piispan tulisi toimia, kun hiippakunnan pappi on vihkinyt samaa sukupuolta olevia.

Piispaehdokkaista Leena Huovinen sallisi samaa sukupuolta olevien vihkimisen. Kaisamari Hintikka tarjoaisi kahvit ja keskustelisi sateenkaariparin vihkineen papin kanssa. Kumpikaan ei rankaisisi. Juhani Holma ja Sammeli Juntunen olivat toista mieltä. Miesehdokkaat korostivat kirkkokäsikirjan ja kirkkolain sisältävän selkeän linjauksen siitä, että samaa sukupuolta olevia ei voi kirkossa vihkiä. Holma nosti esiin sanktiot. Huovisen ja Hintikan mielestä kirkko ei ole tehnyt asiasta selkeää linjausta, ja siksi nykytilanne on kestämätön ja siitä on päästävä eteenpäin.

Eroja löytyi ehdokkaiden välille myös silloin, kun käsiteltiin piispan roolia vaikuttajana yhteiskunnallisessa keskustelussa. Sammeli Juntusen mielestä piispa ei voi olla vain arvokeskustelija, vaan hänen tulee julistaa kristillistä sanomaa saadessaan media-aikaa. Kaisamari Hintikka taas pitää piispaa sekä arvokeskustelijana että sanoman esille tuojana, ja näiden kahden roolin välillä on tasapainoiltava. Huovinen korosti, että piispan on osattava käyttää viisaasti se peliaika, joka hänelle mediassa annetaan, ja mietittävä tarkkaan, mitä puhuu. Holma piti tarpeellisena piispojen aktiivisempaa astumista julkisuuteen.

Espoon hiippakunnassa järjestetään kolme piispanvaalipaneelia. Hyvinkään tilaisuus oli niistä ensimmäinen. Hyvinkään kirkossa paneelia seurasi noin 230 henkeä. Lisäksi tilaisuus striimattiin verkkoon.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kaisamari Hintikka valittiin piispaksi toisena naisena Suomen luterilaisen kirkon historiassa

Ajankohtaista

Espoon hiippakunnan piispaksi on valittu Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori Kaisamari Hintikka, joka sai 463 ääntä. Hän voitti selvästi Juhani Holman.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.