null Bisnesantropologi: Usko synnyttää pörssikuplan ja asuntokuplat – paras todiste kuplasta on, että sen uhasta puhuminen loukkaa uskovia

Puheenvuorot

Bisnesantropologi: Usko synnyttää pörssikuplan ja asuntokuplat – paras todiste kuplasta on, että sen uhasta puhuminen loukkaa uskovia

Markkinoiden usko on uskonnolliselle uskolle päinvastaista: se suuntautuu asioihin, jotka on voitu kokea ja nähdä. Siksi pitkään jatkunut nousukausi luo uskon, joka ei horju järkiargumenttienkaan edessä. Kunnes markkinat romahtavat.

Opin kenties tärkeimmän läksyni rahoitusmarkkinoiden toiminnasta, kun työskentelin suomalaisen finanssiryhmän palveluksessa. Opettajinani toimivat henkilöstöruokalamme kaksi valtavaa kahvinkeitintä.

Täysin samanlaiset teollisen mittaluokan kahvikoneet seisoivat ruokailutilan reunassa. Molempiin laitteisiin meni sisään vettä ja Juhla Mokka -jauhetta. Sitkeä huhu kuitenkin kertoi, että vasemmanpuoleinen kone tuottaisi samoista aineksista paremman makuista kahvia kuin se toinen. Niinpä vasemmalle keittimelle oli usein jonoa, oikeanpuoliselle ei koskaan.

Pörssi, tai oikeastaan mikä tahansa likvidi markkina toimii hiukan samalla periaatteella: haluttavien asioiden arvo nousee, ja arvon nousu entisestään kasvattaa niiden haluttavuutta.

Kun firman pääkonttoria alettiin rempata, kahvinkeittimistä luovuttiin. Viimeisenä mahdollisena päivänä päätin selvittää, oliko huhussa oikeasti perää. Valutin kummastakin koneesta sumpit termosmukeihin ja kiikutin ne läheisen Helsingin Kahvipaahtimon mestarin maisteltavaksi. Tuomio oli selvä. Vasemmanpuoleisen keittimen kahvi oli selvästi parempaa, pirteän hapokasta ja pähkinäistä. Sellaista, miltä Juhla Mokka maistuu kivoissa perhejuhlissa. Toinen kahvi maistui seisoneelta. Paahtimon väen arvion mukaan ero saattoi johtua juuri siitä, että tämän keittimen kahvi kiersi nopeammin eikä päässyt seisomaan koskaan.

Vaikutti siltä, että työyhteisössämme elänyt huhu toimi kuin itsensä toteuttava ennuste: sen ”paremman” keittimen käyttö kasvoi, mikä paransi juoman laatua toisen keittimen kahvin maun kustannuksella. Pörssi, tai oikeastaan mikä tahansa likvidi markkina toimii hiukan samalla periaatteella: haluttavien asioiden arvo nousee, ja arvon nousu entisestään kasvattaa niiden haluttavuutta. Näin syntyvät markkinoiden hintarallit ja pahimmillaan myös kuplat.

Tilanne on sama kuin, jos seisoisi sitä parempaa kahvia keittävän keittimen vieressä ja kertoisi kahviaan ottavalle, ettei tämä, mikä nyt faktisesti tapahtuu, voi tapahtua.

Osakemarkkinat, samoin kuin asuntomarkkinat, ovat jo vuosia käyneet kuumina. Myös markkinoista keskusteleminen käy kiihkeänä: sijoittamiseen keskittyneillä keskustelupalstoilla saa niskaansa suoranaisen viharyöpyn, jos menee huomauttamaan, miten suuri kuplan vaara markkinoilla on. Ja miksipä ei saisi?

Tilanne on sama kuin, jos seisoisi sitä parempaa kahvia keittävän keittimen vieressä ja kertoisi kahviaan ottavalle, ettei tämä, mikä nyt faktisesti tapahtuu, voi tapahtua. Tai ei ainakaan kauan. Päivittäiset todisteet hintojen noususta ylläpitävät markkinoiden uskoa.

Makutestini jälkeen otin vielä yhteyttä kahvikoneita huoltaneeseen henkilöön. Hän ei osannut nimetä mitään teknistä seikkaa, joka kahvien eroihin olisi voinut johtaa.

Yhden mielenkiintoisen huomion hän kuitenkin oli tehnyt: ”Se vasemmanpuoleinen kone oli kovasta käytöstä aivan romuna. Ihan ajan kysymys, milloin se olisi pamahtanut lopullisesti. Se oli käytännössä korjauskelvoton.”

Kirjoittaja on strategiakonsultti, rahoitustieteilijä ja teologi, jolta on ilmestynyt teos bisnesantropologiasta. Hän kirjoittaa rahan ja talouden uskonvaraisista elementeistä.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.