null Bisnesantropologi: Yksityiset avaruuslennot pitää kieltää toistaiseksi

Puheenvuorot

Bisnesantropologi: Yksityiset avaruuslennot pitää kieltää toistaiseksi

Uskon superrikkaiden kykyyn ratkaista liki mahdottomia ongelmia. Siksi heille ei saa antaa mahdollisuutta valita, sijoittavatko he maapallon pelastamiseen vai siltä pakenemiseen.

”Köyhä näkee tähdenlennon ja esittää sille toiveen saada ruokaa. Mutta välähdys taivaalla olikin miljardööri, joka harjoittelee huvikseen avaruusmatkailua.”

Maailman raharikkaiden kesäinen kilpajuoksu avaruusturismissa herätti laajasti edellä kuvatun kaltaista kritiikkiä. Kun maanpiiri on sen historian kovimmissa ihmisen aiheuttamissa koettelemuksissa, matka painottomuuteen näyttäytyy irvokkaana jatkona sille, että rikkaat jo ostivat koronan alkaessa valtavan joukon merten eristyksissä olevia saaria. Vasta pako avaruuteen kykenee suojaamaan vääjäämättä nousevalta vedenpinnalta.

Tieteiskirjallisuus rakastaa tarinoita siitä, miten maa muuttuu lähes elinkelvottomaksi. Yksi tyylilajin taituri oli Octavia E. Butler (1947–2006), joka tummaihoisena feministinaisena oli 1970–90-luvuilla vastoin kaikkia todennäköisyyksiä menestynyt scifi-kirjailija.

Kaksi Butlerin toistaiseksi suomentamatonta romaania, Uuden testamentin vertausten mukaan nimetyt Parable of the Sower (1993) ja Parable of the Talents (1998), näyttäytyvät valtavan ajankohtaisina viime vuosien suurvaltapoliittisessa ilmapiirissä. Niissä Yhdysvaltoja vallitsee valkoihoinen, populistinen ja näennäis-kristillinen presidentti, jonka iskulause on – kyllä – ”Make America Great Again.”

Koska maapallon pelastaminen on lähes mahdoton tehtävä, yksityinen toimeliaisuus suuntautuu avaruuteen.

Näiden romaanien köyhät elävät maailmassa, jossa on päivänselvää, ettei ihmisellä ole mitään tulevaisuutta maan päällä. Nationalistinen kiihkoilu estää globaalin tason yhteistyön elämän edellytysten suojelemiseksi. Koska maapallon pelastaminen on lähes mahdoton tehtävä, yksityinen toimeliaisuus suuntautuu avaruuteen.

Avaruuden valloitus onkin lupaavaa bisnestä. Investointipankki Morgan Stanley arvioi avaruusmatkailun markkinan nousevan liikevaihdoltaan tuhanteen miljardiin dollariin vuoteen 2040 mennessä. Mutta avaruusmatkailu ei syvimmillään ole pelkästään sijoitus. Merkittävä osa maailman superrikkaista uskoo, että se on heidän tehtävänsä ihmiskunnan tulevaisuuden takaamiseksi.

Vanhoissa legendoissa sotajoukot valmistettiin selviytymään mahdottomasta taistelusta polttamalla maihinnousun jälkeen pakomatkan mahdollistavat laivat. Samoin maapallolta pakeneminen tulisi estää niin kauan, että meillä ei ole syytä varautua sen välttämättömyyteen.

Yksityiset avaruuslennot tulisi kieltää, kunnes mahdoton tehtävä on ensin täytetty.

Kirjoittaja on strategiakonsultti, rahoitustieteilijä ja teologi, jolta on ilmestynyt teos bisnesantropologiasta. Hän kirjoittaa rahan ja talouden uskonvaraisista elementeistä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Bisnesantropologi: Eilen miljardeilla myyty Wolt ja alkuviikosta kohussa ryvettynyt Mehiläinen haastavat moraalista kompassiani

Puheenvuorot

Wolt on parasta tai pahinta, mitä työnteolle on tapahtumassa. On vaikeaa arvioida yritysten todellista vastuuta tilanteessa, jossa yhteiskunta on monin tavoin merkittävässä muutoksessa. Jonkun sitä kuitenkin täytyy tehdä.







Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.