null Bisnesantropologi: 40-vuotiaana eläköityminen on vaarallinen fantasia ja valhetta

Puheenvuorot

Bisnesantropologi: 40-vuotiaana eläköityminen on vaarallinen fantasia ja valhetta

Moni velkavivulle rakennettu asuntosijoituspeli on romahtamassa. Vielä hetki ennen koronaa pankit saattoivat jopa kilpailla yletöntä riskiä ottavista halvalla rahalla.

Korona-aika lopetti tyystin yhden valtamedioiden suosikkijuttutyypin: 40-vuotiaana eläkkeelle aikovan nuoren aikuisen henkilökuvan. Sellaisen, jossa haastateltava kertoo kurinalaisesta elämästään ja suunnitelmastaan laittaa arjen kulutuksesta säästetyt varansa poikimaan siten, että voi 15 vuoden kuluttua elää pääomansa tuotoilla ja omistaa aikansa vain asioille, joita rakastaa.

Lähes poikkeuksetta tällaisten juttujen haastateltavat ovat olleet normaaleja palkansaajia, pienituloisia tai korkeintaan keskituloisia. Se teki jutuista kiehtovia.

Olen tutkinut nuorten aikuisten taloudellista suunnittelua useaan otteeseen. Jos jokin sitä leimaa, niin yhä heikompi näkyvyys tulevaan sekä epäluottamus mihinkään aiemmilta sukupolvilta opittuun.

Eläke-survivalisteilla on myös monesti takanaan jonkinlainen kääntymiskokemus.

Varhaisesta eläköitymisestä unelmoivat ovat nuorissa aikuisissa erikoinen alaryhmänsä. He muistuttavat survivalisteja. Varhain eläkkeelle aikovat uskovat hyvinvointivaltion ja eläkejärjestelmän romahdukseen ja siihen valmistautumattomien kohtaamaan perikatoon. Siksi itse järjestetyn eläköitymisen aikajänne on lyhyt: aikaa ei ole paljon jäljellä.

Eläke-survivalisteilla on myös monesti takanaan jonkinlainen kääntymiskokemus: hetki, jolloin he tajusivat, että omaa kulutustaan voi hallita ja että tällä tavoin voi rikastua. Kokemus on lähes uskonnollinen. Se lievittää kokijan syvää ahdistusta tulevasta ja antaa tarkat elämänohjeet siitä hetkestä eteenpäin.

Varhaisen eläköitymisen oppirakennelmassa on kuitenkin virhe, ja se on saattanut uskovansa pulaan. Keinona vaurastumiseen nimittäin tarjotaan yleensä asuntosijoittamisen kautta saatavaa velkavipua: nousevien hintojen ja halvan lainan markkinassa hanki niin monta asuntoa kuin mahdollista, ja laita vuokralaiset maksamaan lyhennyksesi.

Olenkin tavannut viisi asuntoa omistavan tarjoilijan ja seitsemän asuntoa omistavan trukkikuskin. Kummankin talous oli viritetty niin äärimmilleen, ettei yhtälö kestäisi edes pientä korkojen nousua, hetkellistä lomautusta tai vuokralaisen maksukyvyttömyyttä. Käytännössä pankkien riskinhallinta on pettänyt jokaisen heidän kaltaisensa kohdalla.

Korttitalon romahtamisen pelosta ei saa kivaa lifestyle-juttua. 


Kirjoittaja on strategiakonsultti, rahoitustieteilijä ja teologi, jolta on ilmestynyt teos bisnesantropologiasta. Hän kirjoittaa rahan ja talouden uskonvaraisista elementeistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.