null Bisnesantropologi: Olen toivonut Bitcoinin tuhoa

Puheenvuorot

Bisnesantropologi: Olen toivonut Bitcoinin tuhoa

Minä en ymmärrä kryptovaluutoista mitään. Siksi olisi helpompi elää maailmassa, jossa niitä ei ole.

Katsoin videota, jossa tunnettu sijoittaja seisoo lavalla ja karjuu yleisölleen: ”Bitcoin is going to fucking zero! Fuck Bitcoin!” Olin samana päivänä liittynyt tutkimusmielessä yhteen Facebookin lukuisista sijoitusaiheisista ryhmistä, ja saman tien Instagram-tilini alkoi tuutata Bitcoin-aiheisia videoita. Niistä valtaosa markkinoi kryptovaluuttoihin sijoittamista ja tuntui täydellisen mitäänsanomattomilta. Huomasin, että vanhan herran raivossa jokin taas tyydytti minua.

Olen oppinut havainnoimaan itseäni tilanteissa, joissa jokin aggressio tuottaa minulle mielihyvää, ja etsimään tunteen pohjimmaista syytä. Tässä kohden jouduin myöntämään, että koko virtuaalivaluuttojen 12-vuotisen historian ajan olin salaa toivonut niiden tuhoa. Miksi ihmeessä?

Syitä on kaksi. Raadollisempi niistä on puhdas kateus. Tunnen itsekin muutamia ihmisiä, jotka ovat tehneet kryptovaluutoilla miljoonaomaisuuden hetkessä. Eniten kateutta aiheuttaa, että he kaikki ovat ikäisiäni tai minua hiukan nuorempia, tietoteknisesti taitavia ja äärimmäisen älykkäitä henkilöitä. Hyväkkäät.

Raha ei kuitenkaan koskaan ole nojannut yhtä lujasti logiikkaan kuin se on nojannut uskoon.

Tuntemieni kryptomiljonäärien profiili liittyy keskeisesti siihen toiseen syyhyn: pelkoon siitä, että en lopulta olekaan ollut riittävät älykäs ymmärtämään, miten sijoitusmarkkina toimii. Että juuri omalla alallani olen missannut jotain ratkaisevan merkittävää. Koska on vieläkään ymmärrä kryptovaluuttojen arvon muodostumista, toivoisin, että niitä ei olisi olemassa. Fuck Bitcoin!

Jokainen teologiaa opiskellut on oppinut tuntemaan paradoksin käsitteen. Uskon alueella on paljon asioita, jotka ovat vain näennäisesti loogisia eli ne ovat paradokseja: loogiseen ristiriitaan johtavia, mutta silti totena pidettyjä väittämiä.

Sen verran ymmärrän Bitcoinista, että siihenkin liittyy vahvasti ainakin yksi merkittävä paradoksi: Bitcoinin epäilijöille sanotaan, että se on uskottava sijoituskohde juuri siksi, että se on oikeasti valuutta. Mutta jos Bitcoin on valuutta, se ei pidemmän päälle voi olla hyvä sijoituskohde, koska valuuttojen arvo ei heittele tavalla, joka mahdollistaisi niihin suoraan sijoittamisella rikastumisen. Valuutta ei voi olla perusluonteeltaan epävakaa.

Raha ei kuitenkaan koskaan ole nojannut yhtä lujasti logiikkaan kuin se on nojannut uskoon. Siksi looginen ristiriita ei tarkoita, ettei Bitcoin voisi olla olemassa vaikka hamaan iäisyyteen.

Kirjoittaja on strategiakonsultti, rahoitustieteilijä ja teologi, jolta on ilmestynyt teos bisnesantropologiasta. Hän kirjoittaa rahan ja talouden uskonvaraisista elementeistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.