null Bisnesantropologi: Kirsi Piha on vasemmistolainen, sehän on päivänselvä fakta − pelko voi ajaa poliitikon uskomaan mitä vaan

Puheenvuorot

Bisnesantropologi: Kirsi Piha on vasemmistolainen, sehän on päivänselvä fakta − pelko voi ajaa poliitikon uskomaan mitä vaan

En kadehdi ammattipoliitikon tehtävää. Siinä menestyäkseen täytyy pelata niin kovilla panoksilla, että pelko epäonnistumisesta voi sumentaa arviointikyvyn.

Viikonloppuna Hesari haastatteli Helsingin pormestaripelistä vetäytynyttä Kirsi Pihaa, ja sehän ärsytti monia oikeistolaisuutta rakkaana aatteena pitäviä. Artikkelia seurannut Twitter-viestien vyöry kutsui Pihaa milloin ”sosialistiksi”, milloin ”vassariksi” tai ”vihervassariksi”.

Lyödyt leimat ovat mielenkiintoisia, kun kuvailun kohteena on kuitenkin yksi kokoomuksen 2000-luvun alun näkyvimpiä kapitalisteja: suhteellisen nuorella iällä menestyneen viestintätoimiston perustanut yrittäjä, joka edelleen omistaa enemmistön yrityksen osakkeista vailla minkäänlaista työvelvoitetta.

Meitä yrittäjiä on meissä kokoomuksen jäsenissä runsaasti, mutta kokoomuspoliitikoissa oikea kapitalismi on turhan harvinaista. Hyvä lähde tähän eduskunnan työjärjestyksen kansanedustajilta vuosittain edellyttämät selvitykset sidonnaisuuksistaan. Ilmoitusvelvollisuus koskee muun muassa elinkeinotoimintaa, omistuksia yrityksissä ja muuta merkittävää varallisuutta.

Ilmoitusten perusteella isolla osalla kovinta kapitalismiakaan liputtavista kansanedustajista ei ole sellaisia omistuksia, joiden perusteella heidän voisi varsinaisesti sanoa harjoittavan kapitalismia. Suhteessa kapitalismiin he ovatkin hieman kuin valtaosa tennisfaneista suhteessa tuohon jaloon urheilulajiin: ”En itse pelaa mutta tykkään kyllä katsoa.”

Panokset ovat kovat, sillä käytetylle poliitikolle taas on yksityisellä sektorilla heikosti tarvetta, kun kaikki eivät voi mennä Milttonillekaan.

Uskon, että Pihaankin kohdistuneet leimat ovat aivan tosissaan lyötyjä. Poliittisen liikehdinnän ääriviestien suosiota olisi vaikea ymmärtää, mikäli valtaosa niistä ei olisi sanottu vilpittömällä mielellä. Kapitalisti aidosti on monille sosialisti.

Ilmiö, jossa mustaa voidaan julkisesti ja kovalla vakaumuksella väittää valkoiseksi, on takuulla turhan monisyinen ymmärrettäväkseni. Samaisia sidonnaisuusilmoituksia selaamalla voi kuitenkin saada kuvan, miten valtavista taloudellisista mahdollisuuksista poliitikot kisaavat: ammattipoliitikolle parhaimmillaan avautuu varsinainen hillotolppaviidakko, jossa erilaisilla puolijulkisten liikelaitosten luottamustoimilla voi tienata yli keskivertopalkansaajan tulot varsinaisen päivätyön päälle.

Panokset ovat kovat, sillä käytetylle poliitikolle taas on yksityisellä sektorilla heikosti tarvetta, kun kaikki eivät voi mennä Milttonillekaan.

Pelko vallan ja mahdollisuuksien menettämisestä voi ajaa poliitikon uskomaan mitä vaan. Vaikka sitten taloudellisesti täysin riippumattoman yrittäjän ja oikeistopoliitikon vasemmistolaisuuteen.

Kirjoittaja on strategiakonsultti, rahoitustieteilijä ja teologi, jolta on ilmestynyt teos bisnesantropologiasta. Hän kirjoittaa rahan ja talouden uskonvaraisista elementeistä.

9.7.2021 klo 10.06 korjattu tekstin kohtaa, jossa sanottiin, että Piha omistaa 90% yrityksen osakkeista. Piha omistaa enemmistön yrityksen osakkeista. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.