null Britannia asetti patriarkka Kirillin pakotelistalleen – syynä tuki Venäjän sodankäynnille

Patriarkka Kirill on tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Britannia asetti hänet pakotelistalleen.

Patriarkka Kirill on tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Britannia asetti hänet pakotelistalleen.

Ajankohtaista

Britannia asetti patriarkka Kirillin pakotelistalleen – syynä tuki Venäjän sodankäynnille

Kirilliä oltiin lisäämässä myös EU:n pakotelistalle. Hänet poistettiin sieltä Unkarin vastustuksen takia.

Iso-Britannian hallitus julkaisi torstaina 16.6. uuden listan Venäjälle asettavista pakotteista. Listalla on nyt myös Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehen, Moskovan patriarkka Kirillin nimi.

Britannian mukaan Kirillille asetetaan pakotteita, koska hän on tukenut merkittävällä tavalla Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Kirilliä oltiin toukokuussa asettamassa myös EU:n pakotelistalle. Tämän esti Unkari, jonka pääministeri Viktor Orbán perusteli vaatimustaan unkarilaisille ”pyhällä ja luovuttamattomalla uskonnonvapaudella”.

Orbanin toiminta on mieleen sekä Venäjän presidentti Vladimir Putinille että Venäjän ortodoksiselle kirkolle, joka päätti lähettää metropoliitta Ilarionin edustajakseen Budapestiin. Samalla Ilarion joutui luopumaan kirkon ulkosuhteiden johtajan tehtävästään, joten nimitys saattoi olla myös arvonalennus hänelle.

Venäjän kirkon puhemies, lehdistöosaston johtaja Vladimir Legoyda totesi The Guardianin mukaan Telegram-viestintäsovelluksessa, että yritykset hiljentää Venäjän kirkon päämies tai pakottaa hänet luopumaan näkemyksistään ovat mielettömiä ja absurdeja.

Moskovan patriarkaatin kustantamon ja lehden päätoimittajana aiemmin toiminut Sergei Chapnin totesi Legoydan puhuvan palturia. Hänen mukaansa Britannian pakotteissa ei ole kyse patriarkan vainoamisesta tai uskonnonvapaudesta, vaan siitä, että Britannian hallitus toimii kristillisesti ja muistuttaa Kirilliä siitä, että tämän toiminta on moraalitonta ja epäkristillistä.

Britannian mukaan Venäjä kohtelee ukrainalaislapsia barbaarisesti.

Britannia päätti asettaa pakotelistalleen myös Venäjän lapsiasiainvaltuutetun Maria Lvova-Belovan, jonka se katsoo osallistuneen ukrainalaislasten pakkoadoptioihin ja -siirtoihin. Britannian mukaan Venäjä kohtelee ukrainalaislapsia barbaarisesti. Britannian ulkoministeriön mukaan Lvova-Petrovan katsotaan vaikuttaneen 2 000 ukrainalaislapsen siirtämiseen Donenskin ja Luhanskin alueilta Venäjälle.

Pakotelistalla on myös muun muassa neljä Venäjän 64. moottoroidun jalkaväkiprikaatin upseeria. Kyseisen prikaatin sotilaat syyllistyivät siviilien murhiin, raiskauksiin ja kidutukseen Butšassa.

Britannia kiinnittää huomiota myös Venäjän toimiin muualla maailmassa. Pakotelistalle on lisätty organisaatioita, jotka toimittavat varaosia Myanmarin sotilasjuntan lentokoneisiin.

Britannia viittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin toukokuussa julkaisemaan raporttiin. Siinä kerrotaan sotilasjuntan tuhonneen Kayinin ja Kayahin osavaltioissa kyliä tykistöllä ja ilmaiskuilla. Juntta on myös kiduttanut, teloittanut ja pidättänyt pakolaisia, jotka ovat yrittäneet palata koteihinsa. Julmaa sotaa on paennut 150 000 ihmistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.