null Arkkipiispa Leo tyrmää patriarkka Kirillin sotaa puolustaneen puheen: ”Surullinen pohjanoteeraus, uskovien ihmisten tietoista harhaanjohtamista”

Arkkipiispa Leon mukaan Suomen ortodoksisessa kirkossa jokaisella on seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta oikeus elää omana itsenään vailla pelkoa. Moskovan patriarkan homofobiset puheet hän tuomitsee jyrkästi samoin kuin Venäjän kirkon tuen sodalle.

Arkkipiispa Leon mukaan Suomen ortodoksisessa kirkossa jokaisella on seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta oikeus elää omana itsenään vailla pelkoa. Moskovan patriarkan homofobiset puheet hän tuomitsee jyrkästi samoin kuin Venäjän kirkon tuen sodalle.

Ajankohtaista

Arkkipiispa Leo tyrmää patriarkka Kirillin sotaa puolustaneen puheen: ”Surullinen pohjanoteeraus, uskovien ihmisten tietoista harhaanjohtamista”

Patriarkan hyökkäys seksuaalivähemmistöjä kohtaan on otettu muiden ortodoksisten kirkkojen piirissä tyrmistyneenä vastaan.

Venäjän ortodoksisen kirkon päämies, Moskovan patriarkka Kirill löysi sovintosunnuntain 6.3. puheessaan erikoiset perustelut Ukrainan sodalle. Hänen mukaansa sotaa käydään homouden synnin ja Pride-kulkueiden turmelemaa länttä vastaan ja uskolliset Venäjän ortodoksisen kirkon jäsenet ovat vainon kohteena Donbassissa. Kirill pitää sotaa oikeutettuna, sillä kyse on taistelusta ”perinteisten arvojen” puolesta.

Muu ortodoksinen maailma on ollut järkyttynyt havaitessaan, että patriarkka on sitonut kirkon äänen osaksi valtion propagandakoneistoa. Myös Venäjän kirkon sisältä on tullut kritiikkiä ja esimerkiksi sen alaisen ukrainalaisen kirkon monet papit ja piispat ovat kieltäytyneet liittymästä patriarkka Kirilliä enää esirukouksiinsa, kuten tapana on ollut.

Helsingin ja Suomen ortodoksikirkon arkkipiispa Leo kommentoi Kirillin puhetta Suomen Ortodoksisen kirkon lähettämässä tiedotteessa.

– Olen todella pettynyt nähdessäni, että patriarkka Kirill ei vieläkään tuomitse tätä sotaa, vaan myötäilee Venäjän presidentti Vladimir Putinin näkemyksiä ja tekee näistä valheista johtamansa kirkon opinkappaleita, Leo toteaa.

Jokaisella ihmisellä on luovuttamaton ihmisarvo

Patriarkan puheen sisältämä hyökkäys seksuaalivähemmistöjä kohtaan on otettu muiden ortodoksisten kirkkojen piirissä tyrmistyneenä vastaan. Kansainvälisessä keskustelussa, johon myös arkkipiispa Leo on osallistunut, puhe tuomittiin jyrkästi.

– Se oli täysin uskomaton ja sopimaton puhe – surullinen pohjanoteeraus, uskovien ihmisten tietoista harhaanjohtamista. Jokainen ihminen Jumalan ikonina, ja jokaisen ihmisen luovuttamaton ihmisarvo, ovat ortodoksisen etiikan perusteita, joilla ei voi tehdä poliittista kauppaa, tiivistää arkkipiispa Leo.

Kirkon pastoraalinen tehtävä on Leon mukaan kutsua kirkon yhteyteen kaikkia ihmisiä. Esimerkiksi Ekumeenisen patriarkaatin vuonna 2020 hyväksymässä Maailman elämän edestä -asiakirjassa todetaan selvästi: ”Kaikkia kristittyjä kutsutaan aina vastustamaan kaikkia lähimmäisen syrjinnän muotoja, olipa heidän seksuaalinen suuntautumisensa mikä tahansa.”

– Suomen ortodoksisessa kirkossa jokaisella on seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta oikeus elää omana itsenään vailla pelkoa, toteaa arkkipiispa Leo.

Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, jotta se muistaisi oman tehtävänsä.

- arkkipiispa Leo

Venäjän ortodoksisen kirkon Ukrainaan liittyvät lausunnot sysäävät vastuun sodan vastustamisesta ja hädässä olevien auttamisesta muiden kirkkojen harteille. Suomen ortodoksinen kirkko tekee tässä laajaa yhteistyötä muiden paikalliskirkkojen kanssa.

– Toistan vielä piispainkokouksemme vakaan kannan nyt käynnissä olevaan sotaan: sille ei ole mitään oikeutusta. Vetoamme Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, jotta se muistaisi oman tehtävänsä ja ryhtyisi toimimaan aktiivisesti rauhan edistämiseksi, Leo sanoo.

Suomen ortodoksinen kirkko on kuulunut vuodesta 1923 saakka autonomisena kirkkona Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin. Venäjän ortodoksinen kirkko on katkaissut suhteensa siihen eikä myöskään Suomen ja Venäjän ortoksisen kirkon välillä ole ehtoollisyhteyttä.

Luterilainen kirkko vaatii Venäjän kirkkoa vetämään tukensa sodalta

Myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko on tuominnut Venäjän aloittaman sodan. Paastovetoomuksessaan 1.3. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat totesivat, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on rikos kansainvälistä oikeutta ja synti Jumalaa vastaan.

Samalla luterilaiset piispat vetosivat Venäjän ortodoksiseen kirkkoon, jotta se toimisi sodan lopettamiseksi ja rauhan puolesta. Arkkipiispa Tapio Luoma toisti vetoomuksen kirjeessä, jonka hän samana päivänä lähetti Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillille.

”Kirkkomme ja Venäjän ortodoksisen kirkon välisten suhteiden ylläpitäminen edellyttää, ettei Venäjän ortodoksinen kirkko anna tukeaan Venäjän laittomalle hyökkäykselle”, arkkipiispa Luoma sanoi ja jatkoi: “Ilman tämän ehdon täyttymistä kirkkojemme välinen yhteydenpito ei voi jatkua.”

Arkkipiispa Luoman mukaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko on avoin yhteistyölle kaikkien tahojen kanssa, jotka tahtovat edistää oikeudenmukaisen rauhan saamista Ukrainaan.

Monissa kirkoissa pääkaupunkiseudulla järjestetään esimerkiksi tukikonsertteja Ukrainan hyväksi. Yksi niistä on torstaina 10.3. Kallion kirkossa. Lisätietoa konsertista löytyy tästä linkistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.