null Murmanskin piispa Mitrofanin mukaan Venäjä sotii Antikristusta vastaan – todellisuudessa Venäjä on tuhonnut Ukrainassa 59 kirkkoa ja muuta uskonnollista paikkaa

Ihmiset suojatuivat pommitusten ajaksi kirkon kellariin Bashtankankan kaupungissa Ukrainassa. 

Ihmiset suojatuivat pommitusten ajaksi kirkon kellariin Bashtankankan kaupungissa Ukrainassa. 

Ajankohtaista

Murmanskin piispa Mitrofanin mukaan Venäjä sotii Antikristusta vastaan – todellisuudessa Venäjä on tuhonnut Ukrainassa 59 kirkkoa ja muuta uskonnollista paikkaa

Venäjän ortodoksinen kirkko toivoo sodan yhdistävän ukrainalaiset sen alaisuuteen. Tähän mennessä on käynyt päinvastoin: piispat ja seurakunnat ovat kääntäneet kirkolle selkänsä.

Jos Moskovan patriarkka Kirillin sotaa tukevat puheet pöyristyttävät, niin Venäjän ortodoksisen kirkon Mursmanskin metropoliitta Mitrofan saa hiukset nousemaan pystyyn. Hänen mukaansa Venäjä käy sotaa Antikristusta vastaan.

Norjalainen The Barents Observer kertoo artikkelissaan Mitrofanin sodan aikana pitämistä saarnoista. Mitrofan on entinen Venäjän laivaston upseeri ja aikaisemminkin ilmaissut tukevansa Venäjän armeijaa ja presidentti Vladimir Putinia. Hän on kirjoittanut myös kirjan Suuren sodan salaisuus, jossa hän korostaa henkensä uhraamista ylimpänä uhrina.

Maaliskuussa pitämässään saarnassa Mitrofan kertoi ortodoksisuuden olevan Jumalan ainoa voima maanpinnalla: ”Jumalalla ei ole muuta jäljellä kuin Venäjän ortodoksinen kirkko”. Samalla hän totesi ettei itsenäinen Konstantipolin ekumeeniseen patriarkaattiin kuuluva Ukrainan ortodoksinen kirkko ole oikea kirkko, vaan täynnä toisinajattelijoita.

Mitrofan ei kutsunut sotaa erikoissotilasoperaatioksi, kuten Venäjällä sallittu virallinen nimitys kuuluu, vaan sodaksi. Siinä ratkaistaan hänen mukaansa paitsi ortodoksisen kirkon myös koko maailman tulevaisuus. Jos venäläiset sotilaat eivät voita sotaa, “kaikki päättyy ja pimeyden ruhtinas saa maailman valtaansa.” Venäjä on hänen mukaansa viimeinen linnake, joka vielä vastustaa Antikristuksen valtaa ja seisoo totuuden, oikeuden ja uskon puolella.

Ukrainalaisia Mitrofan kuvaa rasistisesti. Hän kertoo kaiken alkaneen vuonna 2014 Kiovan itsenäisyyden aukion eli Maidanin mielenosoituksista, jotka johtivat Vladimir Putinin suosiman Ukrainan presidentin Viktor Janukovytšin erotettamiseen. Mitrofanin mukaan ukrainalaiset tanssivat Maidanilla kuin simpanssit. ”Sitä oli katkeraa katsella, se oli paholaisten organisoimaa toimintaa, häpeällistä ja synnillistä.”

Nyt Ukraina pitää Mitrofanin mukaan vapauttaa natseista ja poistaa sieltä fasismin infektio.

Murmanskin metropoliitta Mitrofan on entinen laivaston upseeri. Kuva: Sergei Fadeichev/Ita Tass/Lehtikuva

Murmanskin metropoliitta Mitrofan on entinen laivaston upseeri. Kuva: Sergei Fadeichev/Ita Tass/Lehtikuva

Kahdesta maailmansodasta selvinneitä kirkkoja on tuhottu

Siitä, millaista Mitrofanin puolustama Antikristuksen vastainen sota todellisuudessa on, kertoo muun muassa se, että venäläiset joukot ovat tähän mennessä tuhonneet Ukrainassa 59 kirkkoa ja muuta uskonnollista rakennusta. Joukossa on esimerkiksi Mariupolin Pyhän Mikaelin katedraali ja lukuisia pienempiä kirkkoja.

Natsismin vastaisessa sodassa on ammuttu ohjuksia myös hasidijuutalaisille pyhään Umanin kaupunkiin.

Natsismin vastaisessa sodassa, jota Venäjä käy sellaista maata vastaan, jolla on juutalainen presidentti, on ammuttu ohjuksia myös hasidijuutalaisille pyhään Umanin kaupunkiin. Sinne on haudattu heidän vuonna 1810 kuollut merkittävä rabbinsa. Samoin Venäjä on iskenyt synagogaan, jossa toimii myös koulu ja koulun asuntola.

Edellä mainituista tuhoista kertoo BBC verkkosivuillaan runsaan kuvamateriaalin kera. The Orthodox Times toteaa, että puolet tuhotuista kirkoista on arkkitehtuuriltaan merkittäviä rakennuksia, jotka olivat selvinneet ensimmäisestä ja toisesta maailmansodasta ja niin Hitlerin natsi-hallinnosta kuin Neuvostoliiton ateistisesta politiikastakin. Sen mukaan hyökkäyksen kohteeksi joutui myös 1500-luvulla rakennettu luostari, josta haki turvaa 500 pakolaista. Heistä 200 oli lapsia.

Ukrainalaisia hautaamassa taistelutoveriaan lähellä Lutskin kaupunkia. Kuva: Evgeniy Maloletka/AP/Lehtikuva

Ukrainalaisia hautaamassa taistelutoveriaan lähellä Lutskin kaupunkia. Kuva: Evgeniy Maloletka/AP/Lehtikuva

Venäjän joukot ovat syyllistyneet raiskauksiin

Venäjän joukot näyttävät käyttävän sotatoimissaan aseena myös seksuaalista väkivaltaa. Tähän mennessä on jo saatu tietoja useista joukkoraiskauksista, joissa on myös kuollut naisia. Englantilainen The Times haastatteli naista, jonka mies oli ensin ammuttu ja joka oli sen jälkeen raiskattu. Juopuneet sotilaat olivat sanoneet hänen miestään natsiksi. Hänen itkevä poikansa seurasi tapahtumia vierestä.

Venäjän armeija on ennenkin syyllistynyt raiskauksiin sodassa, muun muassa Tšetšenian sodassa. Toisen maailmansodan lopussa puna-armeijan sotilaat raiskasivat yksistään Berliinissä satatuhatta naista. Koko maassa määrä saattaa olla kaksi miljoonaa.

Systemaattista ja varmennettua tietoa Ukrainan sodassa tapahtuneiden raiskausten yleisyydestä ei vielä ole ja niitä ovat tehneet myös ukrainalaiset ainakin sodan alkuvuosina. Raiskaukset ovat Haagin sotarikostuomioistuimen yksi tutkimuskohde, kun se tutkii sodassa tapahtuneita rikoksia. Joka tapauksessa nämä tiedot, samoin kuin tiedot venäläissotilaiden ryöstelystä, kertovat siitä, millaista ”pyhää sotaa” Venäjä käy.

Ihmisiä lepäämässä kirkon penkeissä Bastankan kaupungissa, jonne he pakenivat Venäjän armeijan hyökkäystä kotikyliinsä. Kuva. Petros Giannakouris/AP/Lehtikuva

Ihmisiä lepäämässä kirkon penkeissä Bastankan kaupungissa, jonne he pakenivat Venäjän armeijan hyökkäystä kotikyliinsä. Kuva. Petros Giannakouris/AP/Lehtikuva

Moskovan patriarkaatti on repeämässä Ukrainassa

Venäjän ortodoksiselle kirkolle yksi syy tukea sotaa on kiista maan ortodoksisuuden syntyalueista. Ukrainassa oli aiheesta Helsingin Sanomiin kirjoittaneen tutkija Heta Hurskaisen mukaan ennen sotaa noin 11 000 Venäjän ortodoksiseen kirkkoon kuuluvaa seurakuntaa, joihin kuuluu alle puolet maan ortodokseista. Konstantinopolin patriarkaattiin kuuluvaan Ukrainan ortodoksiseen kirkkoon kuuluu enemmän seurakuntalaisia, seurakuntia sillä on vähemmän.

Ortodokseja ukrainalaisista on 67 prosenttia. Moskovan patriarkaatin alaisia seurakuntia on enemmän maan itäosissa eli alueilla, jonne Venäjän armeija hyökkää.

Kun Moskovan patriarkaatti toivoi ukrainalaisten palaavan sodan seurauksena yhteyteensä, nyt on Hurskaisen mukaan käymässä täsmälleen päinvastoin.

Kiovan metropoliitta Onufri on vedonnut sodan lopettamisen puolesta ja noussut patriarkka Kirilliä vastaan. Monet piispat ovat lakanneet rukoilemasta Kirillin puolesta. Osa seurakunnista on eronnut Venäjän ortodoksisesta kirkosta ja haluaa liittyä Ukrainan ortodoksiseen kirkkoon.

Kirkkojen maailmanneuvosto uskalsi nimetä hyökkääjän

Venäjän ortodoksinen kirkko on jo nimennyt edustajansa Kirkkojen maailmanneuvoston elokuussa pidettävään yleiskokoukseen. Ukrainalaisia piispoja on delegaatiossa vain yksi, mutta muuten Venäjän kirkko on kuin sotaa ei olisikaan.

Kirkkojen maailmanneuvostolla kesti todella pitkään mainita hurskaasti rauhaa toivovissa kannanotoissaan Venäjää hyökkääjänä. Kaksi päivää sitten se vihdoin mainitsi Venäjän. Maaliskuun 30. päivä pidetyn kokouksen uutisessa Kirkkojen maailmanneuvosto totesi, että se tuomitsee Venäjän federaation sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan ja tunnustaa ukrainalaisten oikeuden puolustaa itseään.

Saako Venäjän ortodoksisen kirkon delegaatio osallistua Saksan Karlsruhessa pidettävään KMN:n 11. yleiskokoukseen vai löytyykö muilta kirkoilta rohkeutta estää se? Siinä on kysymys, josta varmasti kirkkojen piirissä keskustellaan ainakin, jos sotaa jatkuu pitkään ja myös Venäjän ortodoksisen kirkon johto joutuu pakotelistalle.


Muokattu 1.4. klo 17: yleiskokoukseen nimetyssä delegaatiossa on yksi ukrainalainen piispa. Aiemmin jutussa sanottiin, että ei olisi yhtään. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.