null Tällainen on diakoniatyöntekijän tavallinen työpäivä Espoossa – ”Tässä työssä saan kohdata ihmisen kokonaisuutena”

Diakonissa Anna Handroo iloitse siitä, että työssään saa kohdta ihmisen kokonaisuutena, myös hänen hengellisen puolensa.

Diakonissa Anna Handroo iloitse siitä, että työssään saa kohdta ihmisen kokonaisuutena, myös hänen hengellisen puolensa.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Tällainen on diakoniatyöntekijän tavallinen työpäivä Espoossa – ”Tässä työssä saan kohdata ihmisen kokonaisuutena”

Diakonissa Anna Handroon työpäivään kuului mielekkään vapaaehtoistyön etsimistä, suunnittelupalaveri ja ihmisen auttamista kiperässä tilanteessa.

Kansainvälinen ja monikulttuurinen diakonia sekä mielenterveys- ja päihdetyö. Tämä on tiivistetysti Tapiolan seurakunnassa työskentelevän diakonissa Anna Handroon vastuualue. Hän aloitti tehtävässä tammikuun alussa. Hänen päivänsä täyttyvät muun muassa ihmisten kohtaamisista, kokouksista, ryhmien ohjaamisesta, kotikäynneistä ja leireistä.

Handroo on työskennellyt seurakuntien diakoniassa vuodesta 2000 alkaen. Sitä ennen hän toimi psykiatrisena sairaanhoitajana, kunnes lähti opiskelemaan diakonissaksi.

– Tässä työssä saan kohdata ihmisen kokonaisuutena, myös hänen hengellisen puolensa, Anna Handroo sanoo.

– Minulle ehdottomasti tärkeintä on ihmisen näkeminen ja kuuleminen. Haluan ottaa hänet todesta ja tukea häntä eteenpäin. On palkitsevaa nähdä ilo ihmisen silmissä, kun hän huomaa, että joku ymmärtää häntä oikeasti.

Ukrainalaisten ja arabiankielisten auttamista suunnitellaan palaverissa, johon osallistuvat Menni Nousiainen (vas.), Johanna Harjunkoski, Markus Silvola ja Anna Handroo. Tatyana Pitchulina on mukana etäyhteydellä.

Ukrainalaisten ja arabiankielisten auttamista suunnitellaan palaverissa, johon osallistuvat Menni Nousiainen (vas.), Johanna Harjunkoski, Markus Silvola ja Anna Handroo. Tatyana Pitchulina on mukana etäyhteydellä.

Vapaaehtoistyötä, joka edistää kotoutumista

Kirkko ja kaupunki seurasi Anna Handroon yhtä työpäivää Tapiolan kirkolla tiistaina 9.8. Aamu alkaa diakonian ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen vastatessa.

Sen jälkeen Handroo siirtyy kirkolla toimivaan kahvila Valoon. Siellä hänellä on sovittu tapaaminen Ravin Kaushalin kanssa, joka etsii seurakunnasta vapaaehtoistyötä. Handroo ja Kaushal keskustelevat englanniksi tarjolla olevista tehtävistä. He päätyvät siihen, että Kaushal voisi olla mukana Espoo-päivän tapahtumassa ja monikulttuurisuustyössä.

Ravin Kaushal tuli äskettäin Espooseen Intiasta ja haluaa ensimmäiseksi oppia suomen kielen. Lisäksi hänen tavoitteenaan on oppia tuntemaan maata, kulttuuria ja sitä, miten täällä toimitaan.

– Otin yhteyttä moneen eri tahoon ja kerroin etsiväni vapaaehtoistyötä. Sain vastauksen ensimmäiseksi seurakunnasta. Nautin vapaaehtoistyöstä, koska saan tavata kiinnostavia ihmisiä ja oppia paljon uutta, Kaushal sanoo.

Ravin Kaushal etsi seurakunnasta vapaaehtoistyötä. Anna Handroo löysi hänelle sopivia tehtäviä.

Ravin Kaushal etsi seurakunnasta vapaaehtoistyötä. Anna Handroo löysi hänelle sopivia tehtäviä.

Auttamista yhteistyönä

Anna Handroon työpäivä jatkuu Tapiolan kirkon kahvila Valossa työlounaalla, jonka jälkeen alkaa kahden tunnin mittainen suunnittelupalaveri. Sen teemana on ukrainalaisten ja arabiankielisten auttaminen.

Handroon lisäksi palaveriin osallistuvat Ta­piolan seurakunnan lähetystyön ja kansainvälisen työn sihteeri Menni Nousiainen, ­Olarin seurakunnan kansainvälisen työn sihteeri ­Markus Silvola, Olarin seurakunnan diakoniatyöntekijä Johanna Harjunkoski ja Espoon seurakuntien arabiankielisen työn ohjaaja ­Mirna Nadra. Verkkoyhteyden kautta palaveriin osallistuu myös Suomenojan ­Ukraine Aid -avustuspisteessä toimiva ­vapaaehtoinen ­Tatyana Pitchulina, joka on taustaltaan ukraina­lainen.

Palaverissa pohditaan Ukrainan sotaa paenneiden akuutteja tarpeita ja sitä, miten seurakunnat voivat auttaa heitä.

On palkitsevaa nähdä ilo ihmisen silmissä.

- Anna Handroo

Kovinkaan moni ukrainalaisista ei osaa englantia, ja he tarvitsevat paljon apua esimerkiksi asunnon ja työn etsimisessä. Palaveriin osallistuneilla on kokemusta siitä, miten erilaisten lomakkeiden täyttäminen on suomen kieltä taitamattomille hyvin vaikeaa.

Keskustelun aikana syntyy ajatus, että Espoon seurakunnat voisivat yhdessä järjestää ukrainalaisille kotoutumiskurssin, jossa kerrotaan ukrainan kielellä perusasioita suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista sekä siitä, miten täällä toimitaan eri asioissa.

Palaverissa mietitään myös mahdollisia yhteistyökumppaneita, jotka voisivat edistää sotapakolaisten työllistymistä, esimerkiksi järjestämällä heille räätälöidyn hygieniapassikurssin. Ilman sitä on elintarvikealalta vaikea saada töitä.

Anna Handroo nauttii työlounaan Tapiolan kirkon kahvila Valossa, jossa Kreetta Tupala työskentelee vapaaehtoisena.

Anna Handroo nauttii työlounaan Tapiolan kirkon kahvila Valossa, jossa Kreetta Tupala työskentelee vapaaehtoisena.

Apua akuuttiin ongelmaan

Kokouksen jälkeen Anna Handroo tapaa ­Juhan (nimi muutettu), joka on soittanut aamulla diakonian ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen. Juha on käynyt Tapiolan seurakunnan diakonian vastaanotoilla aiemminkin. Tällä kertaa hänellä on akuutti ongelma, sillä hän on menettänyt asuntonsa.

– En tiedä, kuka kaupungilla on tällä hetkellä oma sosiaalityöntekijäni. Se vaihtuu koko ajan. Minun pitäisi saada asunto, ja työvoimaviranomainen patistaa hakemaan töitä. En voi mennä töihin, sillä asunnottomana en kestä olla ilman päihteitä. Rahatkin ovat nyt loppu, Juha sanoo Handroolle.

Anna Handroo keskustelee Juhan kanssa hakeutumisesta päihdehoitoon. Lisäksi hän lupaa selvittää Juhan sosiaalityöntekijän yhteystiedot ja välittää ne hänelle. Juha saa myös akuuttiin taloushuoleen pienen maksusitoumuksen, jotta voi ostaa ruokaa.

• Espoon seurakunnissa on 40 diakoniatyöntekijää.

• Diakonian kokonaiskulut Espoossa ovat 2,2 miljoonaa euroa vuodessa.

• Erityistyöalat: kehitys­vammais-, kuulo­vammais- ja näkövammaistyö.

• Diakoniatyöntekijän puoleen voi kääntyä esimerkiksi elämän muutostilanteissa, ihmissuhdekriiseissä ja jaksamisen tai talouden haasteissa. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

• Diakoniasta voi saada taloudellista apua muun muassa ruuan hankintaan ja muihin välttämättömiin tarpeisiin.

• Tällä hetkellä diakonian vastaanotoilla tulevat esiin etenkin ruuan, sähkön ja polttoaineen hinnankorotukset, jotka vaikeuttavat erityisesti pienituloisten taloutta. Myös elämänhallinta­vaikeudet ovat usein esillä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.