null Eläkkeelle jäävä huippukanttori Seppo Murto: ”On kauhea ajatus, että kirkko olisi viihdelaitos”

Seppo Murto johtaa opiskelijakuoro Dominantea harjoituksissa Otaniemessä. Laulajat vaihtuvat opiskelijapolvien myötä, mutta Murto on heiluttanut tahtipuikkoa jo 38 vuotta. Vuosien mittaan kuoro on konsertoinut kaikilla mantereilla.

Seppo Murto johtaa opiskelijakuoro Dominantea harjoituksissa Otaniemessä. Laulajat vaihtuvat opiskelijapolvien myötä, mutta Murto on heiluttanut tahtipuikkoa jo 38 vuotta. Vuosien mittaan kuoro on konsertoinut kaikilla mantereilla.

Ajankohtaista

Eläkkeelle jäävä huippukanttori Seppo Murto: ”On kauhea ajatus, että kirkko olisi viihdelaitos”

Seppo Murto alkoi laulaa Helsingin tuomiokirkon urkuparvella pikkupoikana. Hän on tehnyt samassa kirkossa 34 vuoden uran, joka huipentuu helluntain kuoromessuun ja Urkukesän avajaiskonserttiin.

Tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Seppo Murto, vietät viimeisen työpäiväsi helluntaisunnuntaina aamusta iltaan Tuomiokirkossa. Millainen on helluntain kuoromessu 9.6.?

– Siinä on mukana kaikki kolme kuoroani, Aalto-yliopiston Dominante-kuoro, jota olen johtanut vuodesta 1981, sekä Tuomiokirkon kamarikuoro Viva vox ja espoolainen kamarikuoro Murtosointu. Laulajia on yhteensä noin 120.

– Olen kerännyt messuun paljon musiikkia, joka on ollut minulle vuosien varrella tärkeää ja merkityksellistä. Musiikki liittyy myös helluntaihin ja tähän tilanteeseen, kun jään eläkkeelle. Osa evankeliumitekstistä lauletaan. Bach on minulle ylitsekäymätön mestari, joten Bachia tietysti kuullaan. Soitan itse alkusoiton, ja messun lopuksi kutsun kaikki mukana olijat yhtymään Händelin Hallelujaan Messias-oratoriosta.

Minun reseptini on hyvä musiikki, joka tavoittaa ihmisiä. Keskinkertainen musiikki on kauhistus.
– Seppo MurtoOlet tehnyt pitkän uran Tuomiokirkkoseurakunnan kanttorina. Jos nostaisit esiin yhden hienon hetken siltä ajalta, mikä se olisi?

– Hienoja hetkiä on niin paljon! Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset olivat mieliinpainuva tilaisuus, jota muistelen varmaan pitkään. Olen ollut virassa 34 vuotta, mutta suhteeni Tuomiokirkkoon on paljon pidempi. Aloin laulaa Pikkukanttoreissa urkuparvella jo vuonna 1962.

Olet kuitenkin ehtinyt työskennellä muuallakin?

– Kyllä, toimin kuusi vuotta kanttorina Espoossa. Tuolloin alkoi yhteistyöni Dominanten kanssa. Nyt olemme kiertäneet esiintymässä jo kaikilla mantereilla, paitsi Antarktiksella.

Voiko olla seurakuntaa ilman kuoroa?

Kuoro on seurakunnallisen elämän sielu monellakin tavalla. Raamattupiirejä vierastavan ihmisen on helppo tulla kuoroon. Siellä voi olla vapaasti ja laulaa ja osallistua. Myös työikäiset, kiireiset ihmiset sitoutuvat kuoroon ja uhraavat viikonloppujaan harjoitusten ja esiintymisten vuoksi. Kuorojen vapaaehtoiset ovat valtava voimavara.

Seppo Murron johtamissa kuoroissa on yhteensä noin 120 laulajaa.

Seppo Murron johtamissa kuoroissa on yhteensä noin 120 laulajaa.


Millä mielellä päätät kanttorin urasi seurakunnassa?

– Kirkkomusiikin tulevaisuus on iso huolenaiheeni. Viime aikoina ilmassa on ollut huolestuttavia merkkejä, sellaisia ajatuksia, että tehtävämme olisi viihdyttää. Kaikella on paikkansa, mutta en haluaisi yksipuolistaa kirkkomusiikkia siihen suuntaan.

– Tuntuu, että isolla musiikilla on nykyisin marginaalinen arvo. Minullakin on ollut pitkään tunne, että joudun taistelemaan oman tekemiseni puolesta.

Mistä tämä paine tulee?

– Ympäristöstä ja yhteiskunnallisesta tilanteesta. Kirkossa taistellaan jäsenkatoa vastaan ja tavoitellaan ihmisiä, jotka eivät käy kirkossa. Ajatellaanko, että viihde pelastaisi tilanteen? Se on epätoivoista yrittämistä vippaskonsteilla.

– Minun reseptini on hyvä musiikki, joka tavoittaa ihmisiä. Keskinkertainen musiikki on kauhistus.

– Pääsiäisen ja Matteus-passioiden aikaan kirkot ovat täynnä. Mikä tämän selittää? Meillä oli sing along -passio, johon oli vapaa pääsy ja ihmiset saivat laulaa koraaleja mukana. Se oli hyvin suosittu. Viime kesänä Urkukesässä oli lähes 16 000 kävijää. Se kertoo hyvän musiikin nälästä, ja olen ollut siitä älyttömän iloinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.