null Juhannuksen isä Johannes Kastaja eli heinäsirkoilla ja hunajalla – kokeile sinäkin!

Mies kamelinkarvatakissa ja juhannuksen sirkkasnacks. Johannes Kastajana Teemu Potapoff.

Mies kamelinkarvatakissa ja juhannuksen sirkkasnacks. Johannes Kastajana Teemu Potapoff.

Hyvä elämä

Juhannuksen isä Johannes Kastaja eli heinäsirkoilla ja hunajalla – kokeile sinäkin!

Johannes Kastaja oli askeettinen erakko, joka pukeutui kamelinkarvaan ja söi sirkkoja. Juhannus on Johanneksen juhla.

Johannes "Jussi" Kastajan syntymäpäivää eli juhannusta vietetään puoli vuotta ennen joulua, joka puolestaan on Jeesuksen syntymäpäivä. Raamatussa Johannes Kastaja kuvataan edelläkävijäksi ja tienraivaajaksi, joka teki tilaa Jeesukselle. Kun porukat alkoivat kutsua Jussia Mestariksi, hän viittasi Jeesukseen ja sanoi: "Hänen on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi." Näillä leveysasteilla tuo Johanneksen lause tulee todeksi jopa taivaalla: Jeesuksen syntymäpäivästä alkaa päivän pidentyminen, Johanneksen syntymäpäivästä taas alkaa päivän lyhentyminen.

Uuden testamentin kirjoittajat kuvaavat Johannes Kastajan aika erikoiseksi tyypiksi: hän asui autiomaassa ja vietti yksinkertaista, askeettista elämää. Johannes ei säästellyt sanojaan soimatessaan tekopyhiä kirjanoppineita. Hän oli mieluummin oikeassa kuin miellyttävä. Johanneksen suusta on peräisin haukkumasanojen klassikko: "Te kyykäärmeen sikiöt!"

Uuden testamentin kirjoittajat kertovat, että Johannes Kastaja asui autiomaassa ja vietti askeettista elämää.

Uuden testamentin kirjoittajat kertovat, että Johannes Kastaja asui autiomaassa ja vietti askeettista elämää.

Raamattu antaa meille tarkan kuvauksen sekä Johanneksen vaatetuksesta että hänen ruokatottumuksistaan.

Johanneksen kerrotaan pukeutuneen kamelinkarvavaatteeseen ja nahkavyöhön. Johannekselle kamelinkarva ilmensi yksinkertaista elämää ja asketismia toisin kuin nykyajan kamelinkarvatakkeihin pukeutuneille herroille. Kamelin hennosta alusturkista kehrätystä langasta kudottu vaaleanruskea villakangas on nimittäin erittäin arvokasta. Se on kevyttä ja silti lämmittävää – ja kaiken lisäksi kamelinkarvalla on termostaattisia ominaisuuksia: kylmässä se lämmittää ja kuumassa viilentää.

Johannes Kastaja oli mieluummin oikeassa kuin miellyttävä.

Edelläkävijä-Johannes kuului tienraivaajiin myös ruokavalionsa puolesta: Matteuksen ja Markuksen evankeliumien kirjoittajat mainitsevat hänen syöneen heinäsirkkoja ja villimehiläisten hunajaa. Tämän päivän ruokatrendien tutkijat povaavat hyönteisistä tulevaisuuden proteiinilähdettä ja vaihtoehtoa perinteiselle eläintuotannolle. Hyönteisten kasvatus on erittäin tehokasta: se vaatii vain vähän tilaa, vähän vettä ja vähän rehua.

Suomessa ei vielä saa myydä hyönteisiä ruuaksi. Eviran arvion mukaan heinäsirkat ja muut hyönteistuotteet ehtinevät kauppojen hyllyille aikaisintaan vuonna 2018. EntoCube-niminen yritys kasvattaa jo nyt syötäviä kotisirkkoja Espoon Otaniemessä. Toistaiseksi niitä myydään "keittiösomisteina" esimerkiksi Ruohonjuuren myymälöissä.

Hyönteissyönti ei ole kuulunut suomalaiseen ruokakulttuuriin. Meillä syödään kyllä pikkumuikkuja ruotoineen. Ne tuntuvat suussa samanlaisilta kuin paistetut heinäsirkat. Hienoillakin illallisilla syödään etanoita, simpukoita ja katkarapuja, mutta ajatus heinäsirkoilla herkuttelusta tuntuu monesta vaikealta.

Emme ole inhomme kanssa yksin. Samasta syystä australialaiset hyönteissyöntiaktiivit ehdottivat heinäsirkan nimeämistä uudelleen taivaskatkaravuiksi (sky prawns). Ehkä vielä koittaa aika, että ystävykset kokoontuvat sirkkajuhliin samaan tapaan kuin rapujuhliin nykyään: lautasille kasataan sirkkoja ja niitä dippaillaan herkullisiin kastikkeisiin, lauletaan snapsilauluja ja vertaillaan, kumpi natsaa sirkkojen kanssa paremmin, Riesling vaiko Sauvignon Blanc.

Juhannuksen grilliherkku: Muurinpohjasirkkoja ja metsähunajaa

1. Kuumenna muurinpohjapannulla voita ja ruokaöljyä tai voin makuista rypsiöljyä.

2. Lisää pannulle raastettua inkivääriä ja jauhettua lakritsijuurta.

3. Paista sirkkoja pannulla koko ajan hämmentäen kunnes ne ovat rapeita. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Tarjoa sirkat salaatinlehdeltä. Valuta niiden päälle juoksevaa hunajaa. Kokeile myös valkosipulilla maustetun kermaviilin kanssa.

Evankeliumien kirjoittajat mainitsevat Johannes Kastajan syöneen heinäsirkkoja ja villimehiläisten hunajaa. Nyky-Suomessa se vaatii vähän kikkailua.

Evankeliumien kirjoittajat mainitsevat Johannes Kastajan syöneen heinäsirkkoja ja villimehiläisten hunajaa. Nyky-Suomessa se vaatii vähän kikkailua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.