null Esko Eerikäinen sai tyttären 14 vuotta sitten: ”Olen ylpeä siitä, millainen isä olen”

– Päätin jo aiemmin elämässäni, että voin tehdä mokia muissa asioissa, mutta en vanhemmuudessa, sanoo Esko Eerikäinen.

– Päätin jo aiemmin elämässäni, että voin tehdä mokia muissa asioissa, mutta en vanhemmuudessa, sanoo Esko Eerikäinen.

Hyvä elämä

Esko Eerikäinen sai tyttären 14 vuotta sitten: ”Olen ylpeä siitä, millainen isä olen”

Radiotoimittaja Esko Eerikäisen mielestä isänpäivä on joka päivä, vaikka isänpäivä tärkeä juhla onkin.

1. Radiotoimittaja Esko Eerikäinen, millainen isä olet?

– Pyrin isänä olemaan kiinnostunut tyttäreni Victorian asioista. Kyselen uusista ihastuksista ja siitä, kenen kanssa hän viettää aikaansa. Yritän myös olla reilu ja innostua hänen uusista jutuistaan. Toisinaan olen liian tiukka. Jos tytär haluaa mennä kavereidensa kanssa vaikka futismatsiin, ei lupa ole enää läpihuutojuttu kuten aiemmin. Tämä johtuu nykyisestä turvallisuustilanteesta. Suhde tyttäreeni muuttuu koko ajan. Murrosikä­vaihe tuottaa omia haasteitaan, ja minun pitää osata antaa tilaa.

– Meillä on Victorian äidin kanssa viikko–viikko-sopimus, mutta näemme tyttäreni kanssa joka päivä. Asumme käytännössä naapureina, joten se on helppoa. Lisäksi puhumme paljon puhelimessa ja viestittelemme. Olemme hänen äitinsä kanssa hyvissä väleissä, ja kun äidillä on työmatkoja, asun heillä. Välillä tuntuu, että olemme yhtä isoa huushollia.

2. Isäsi kuoli, kun olit vain 12-vuotias. Millainen suhde sinulla oli häneen?

– Muutin Kolumbiasta Suomeen, kun olin 10-vuotias. Näin isäni Eskon silloin viimeisen kerran. Olin isän poika. Isä oli pukumies ja matkusti paljon. Hän otti minut usein mukaansa matkoilleen, koska halusi viettää mahdollisimman paljon aikaa kanssani.  Minulla on isästä vain hyviä muistoja. Tietynlainen isän malli tulee häneltä, mutta koen, että tutustumisemme jäi kesken, kun hän kuoli. 

– Olen luonut itselleni kuvan siitä, millaisen isän olisin itse halunnut, ja kun sain tyttäreni, olen halunnut olla tällainen kuin olen. Välillä menee hermot, mutta olen ylpeä siitä, millainen isä olen.

3. Miten sinä ja tyttäresi Victoria vietätte isänpäivää?

– Vaikka isänpäivä on tärkeä juhla, mielestäni isänpäivä on oikeasti joka päivä. Olen lähdössä Kolumbiaan marraskuun alussa, mutta tulen takaisin isänpäiväksi. Victoria syntyi 14 vuotta sitten isänpäivänä, joten juhlimme silloin myös Victorian synttäreitä. Minusta on todella kivaa järjestää juhlia muille, mutta itselleni en tykkää järjestää mitään.

– Victorialla ja minulla ei ole varsinaisia isänpäivään liittyviä traditioita, mutta käymme yleensä syömässä hyvässä ravintolassa. ­Aiemmin asuimme Kalasatamassa ja kävimme usein lähellä sijaitsevassa italialaisessa ravintolassa. ­Ehkä menemme tänäkin vuonna sinne. Italialainen ruoka on meistä molemmista ehdottomasti ­ykkönen.

4. Olet sinkku ja kertonut Instagramissa, että toivot itsellesi elämänkumppania. Millaisia toiveita sinulla on tulevalle kumppanillesi perheen näkökulmasta?

– Toivon, että tuleva puolisoni olisi sellainen, joka osallistuu elämäämme myös vanhempana, ja hänestä voisi tulla yksi roolimalli lisää tyttäreni elämään. Olisi hienoa, että hän rakastaisi tytärtäni yhtä lailla kuin minuakin. Toivon, että hän ei tuntisi tarvetta kilpailla tyttäreni kanssa ja ymmärtäisi, että oma lapsi menee aina kaiken muun edelle.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle vanhemmuus on pyhää. Päätin jo aiemmin elämässäni, että voin tehdä mokia muissa asioissa, mutta en vanhemmuudessa. Toivon, että minun ja Victorian isä–tytär-suhde säilyy yhtä hyvänä myös silloin, kun Victoria on aikuinen. En halua, että tyttäreni joutuu koskaan kyseenalaistamaan minua isänä.

Esko Eerikäinen muutti 10-vuotiaana Kolumbiasta Suomeen.

Esko Eerikäinen muutti 10-vuotiaana Kolumbiasta Suomeen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.