null Espoon hiippakunnan ehdokkaat asettuivat kahteen leiriin – katso, ketkä lähtivät ehdolle kirkolliskokoukseen

Ajankohtaista

Espoon hiippakunnan ehdokkaat asettuivat kahteen leiriin – katso, ketkä lähtivät ehdolle kirkolliskokoukseen

Hiippakunnassa on paljon pitkäaikaisia kirkolliskokousedustajia. Osa konkareista luopuu, osa hakee jatkoa.

Evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokoukseen valitaan nelivuotiskaudelle uudet edustajat helmikuussa 2024. Vaalien ehdokasasettelu päättyi keskiviikkona 15.11.

Espoon hiippakunnasta valitaan kirkon ylimpään päättävään elimeen kolme pappia ja seitsemän maallikkoa. Paikkoja tavoittelee 60 ehdokasta. Heitä saavat äänestää hiippakunnan papit sekä seurakuntien ja seurakuntayhtymien luottamushenkilöt. Luottamushenkilöitä ovat voineet äänestää seurakuntavaaleissa kaikki kirkon yli 16-vuotiaat jäsenet.

Tässä jutussa käydään läpi, keitä ehdokaslistoilta löytyy ja mitä asioita valitsijayhdistykset haluavat kirkon parlamentissa ajaa. Ehdokaslistat ovat kokonaisuudessaan Espoon hiippakunnan sivuilla.

Espoon hiippakuntaan kuuluvat Länsi- ja Keski-Uudenmaan suomenkieliset seurakunnat Hangosta Mäntsälään.

Espoon hiippakuntaan kuuluvat Länsi- ja Keski-Uudenmaan suomenkieliset seurakunnat.

Espoon hiippakuntaan kuuluvat Länsi- ja Keski-Uudenmaan suomenkieliset seurakunnat.

Kirkkomme puolesta -ryhmä tukee miehen ja naisen avioliittoa ja maahanmuuttajia

Espoon hiippakunnassa sekä maallikot että papit ovat järjestäytyneet kahdelle ehdokaslistalle. Ne ovat nimeltään Kirkkomme puolesta ja Toivoa on. Ensimmäinen ryhmä kokoaa konservatiiveja herätyskristityistä raamattuopistolaisiin ja vanhoillislestadiolaisiin, toinen kerää arvoliberaalimpaa väkeä.

Konservatiivilista Kirkkomme puolesta sanoo pitävänsä rohkeasti esillä Jumalan sanaa ja kutsuvansa jumalanpalvelukseen ja elävään seurakuntayhteyteen.

”Tuemme perheitä, kristillistä avioliittoa sekä lasten ja nuorten kasvatusta. Edistämme seurakuntien tavoittavaa työtä. Toivotamme maahanmuuttajat tervetulleiksi seurakuntiin”, ryhmä kertoo vaalisivuillaan.

Kirkkomme puolesta -maallikkolistalla jatkoa kirkolliskokouksessa hakevat hyvinkääläinen erikoislääkäri Hannele Karppinen ja  yliopisto-opettaja Johanna Lumijärvi Kirkkonummelta. Molemmat ovat olleet edustajina jo kolme nelivuotiskautta. Eläkkeellä oleva diplomi-insinööri Heikki Sorvari ei neljän kauden jälkeen enää lähde ehdolle.

Konservatiivimaallikoissa kristillistä mediaväkeä ja Inkerin kirkon pappi

Muita Kirkkomme puolesta -listan maallikkoehdokkaita ovat muun muassa kristillisen uutissivuston Seurakuntalainen.fi:n päätoimittaja Sari Savela sekä kristillisen Radio Dein perustaja ja päätoimittaja Kirsi Rostamo. Jälkimmäinen on ollut kirkolliskokousedustaja yhden kauden ajan 2000-luvulla.

Ehdolla niin ikään oleva Miika Auvinen toimii ulkosuhdejohtajana vainottujen kristittyjen puolesta työskentelevässä Open Doors Finland ry:ssä. Anna-Liisa Markkula on Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen talouspäällikkö. Merja Eräpolku puolestaan toimii KD:n eduskuntaryhmän pääsihteerinä. Taustaa kristillisdemokraateissa on useilla muillakin listan ehdokkailla.

Kirkolliskokoukseen pyrkii Kirkkomme puolesta -listalta myös Kansanlähetyksen Uusi Tie -lehden päätoimittaja Santeri Marjokorpi. Hänestä tuli syyskuussa Inkerin kirkon pappi kohua herättäneessä suomalaismiesten pappisvihkimyksessä. Myös Uuden Tien aiempi päätoimittaja Leif Nummela on Inkerin kirkon pappi, joka viime vuosikymmenellä toimi kirkolliskokouksen maallikkoedustajana.

Kirkkomme puolesta -listan pappisehdokkaita ovat muun muassa Tuusulan seurakunnasta virkavapaalla oleva Mikkelin piispan erityisavustaja Kalervo Pöykkö sekä Suomen Raamattuopiston metropolialueen johtaja ja Elämä-lehden päätoimittaja Juha Vähäsarja.

Toivoa on -lista haluaa uudistaa kirkkoa diplomaattisesti

Toivoa on -ehdokaslistoilla on kirkon liberaalia väkeä. Ryhmä painottaa vaaliohjelmassaan rakentavansa kirkkoa, joka elää tässä ajassa. Se uudistaa kirkon hallintoa ja rakenteita, edistää monimuotoista hengellisyyttä, toimii ilmaston puolesta ja vahvistaa diakoniaa.

”Tunnistamme perhekäsityksen muuttumisen yhteiskunnassa, ja edistämme kirkkoa, jossa kaikenlaiset perheet sekä yksilöt tulevat huomioiduiksi. Edistämme sitä, että samaa sukupuolta olevat parit sekä parit, joista vain toinen kuuluu kirkkoon, saavat oikeuden kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen. Samalla olemme valmiit etsimään sellaista ratkaisua, jossa papin oikeus olla vihkimättä samaa sukupuolta olevia pareja toteutuu”, ryhmä määrittelee vaaliohjelmassaan.

Myös edellisissä kirkolliskokousvaaleissa neljä vuotta sitten Espoon hiippakunnassa äänestettiin Toivoa on -listan ehdokkaita. Tuolloin lista korosti etsivänsä kompromisseja ja ylittävänsä liberaali–konservatiivi-asetelmat.

Listan yhteyshenkilö Heidi Zitting sanoo, että korostus on yhä olemassa, vaikka neljässä vuodessa vesi on virrannut ja monessa asiassa Toivoa on -lista muistuttaa muiden hiippakuntien Tulkaa kaikki -listoja. Zittingin mukaan listalla näkyy kuitenkin yhä Espoon hiippakunnan kirkollisen diplomaattisuuden perinne.

Ehdolla kirkkovaltuustojen puheenjohtajia

Päättyvän kauden edustajista Toivoa on -maallikkolistalta hakevat jatkoa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen johtava sosiaalityöntekijä Päivi Raunu ja Mieli ry:n hallintojohtaja Tapio Tähtinen. Raunu hakee kolmannelle ja Tähtinen neljännelle kaudelleen.

Kolme kautta kirkolliskokouksessa istunut, eläkkeellä oleva viestintäpäällikkö Markku Jalava ei ole ehdolla. Viime vaaleissa nuorimpana maallikkoedustajana kirkolliskokoukseen valittu opiskelija Iida Rotko sai kesken kauden pappisvihkimyksen ja joutui jättämään paikkansa. Tilalle nousi eläkkeellä oleva maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Pentti Aspila, joka hakee jatkokautta. Rotko on nyt ehdolla pappislistan puolella.

Toivoa on -maallikkolistalla on useita merkittäviä seurakuntapäättäjiä eri puolilta hiippakuntaa, kuten Espoon seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Juhana Malme, Siuntion seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Mervi Andersson ja Hyvinkään seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Carita Lehto.

Toivoa on -pappislista menestyi viime vaaleissa

Kaikki Espoon hiippakunnan päättyvän kauden pappisedustajat ovat Toivoa on -listalta. Heistä Tapiolan seurakunnan kirkkoherra Päivi Linnoinen ei enää kolmen kauden jälkeen asetu ehdolle. Yhden kauden kirkolliskokouksessa olleet Kauniaisten kirkkoherra Mimosa Mäkinen ja Tapiolan seurakuntapastori, tällä hetkellä Diakonia-ammattikorkeakoulussa opettava Heidi Zitting ovat ehdolla.

Muita pappisehdokkaita ovat muun muassa Espoon seurakuntayhtymän yhteisen seurakuntatyön johtaja Eero Jokela ja Keravan kirkkoherra Markus Tirranen.Juttua päivitetty 24.11. klo 15.10. Lisätty linkitys lopulliseen ehdokaslistaan.
Korjattu Merja Eräpolun nimi 15.2. klo 12.30. Jutussa oli aiemmin virheellinen nimi Merja Eräkorpi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.