null Poliitikkoja, somevaikuttajia ja kuusi kirkkoherraa – he ovat Helsingin hiippakunnan ehdokkaat kirkolliskokoukseen

Helsingin hiippakunnan vaaleissa papit voivat valita kahden listan väliltä: Kaikkien kirkko tai Tulkaa kaikki. Maallikkovaalissa ehdokkaita on kerätty kolmelle ehdokaslistalle: Elävä kirkko, Sanasta elämään ja Tulkaa kaikki.

Helsingin hiippakunnan vaaleissa papit voivat valita kahden listan väliltä: Kaikkien kirkko tai Tulkaa kaikki. Maallikkovaalissa ehdokkaita on kerätty kolmelle ehdokaslistalle: Elävä kirkko, Sanasta elämään ja Tulkaa kaikki.

Ajankohtaista

Poliitikkoja, somevaikuttajia ja kuusi kirkkoherraa – he ovat Helsingin hiippakunnan ehdokkaat kirkolliskokoukseen

Helsingin hiippakunnasta kirkon ylimpään päättävään elimeen pääsee neljä pappia ja kahdeksan maallikkoa.

Evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokoukseen valitaan nelivuotiskaudelle uudet edustajat helmikuussa 2024. Vaalien ehdokasasettelu päättyi 15. marraskuuta.

Helsingin hiippakunnasta kirkon ylimpään päättävään elimeen pääsee neljä pappia ja kahdeksan maallikkoa. Paikkoja tavoittelee 95 ehdokasta. Heitä saavat äänestää hiippakunnan papit sekä seurakuntien ja seurakuntayhtymien luottamushenkilöt. Luottamushenkilöitä ovat voineet äänestää seurakuntavaaleissa kaikki yli 16-vuotiaat kirkon jäsenet.

Tässä jutussa käydään läpi ehdokaslistoilta löytyviä nimiä ja sitä, millaisia asioita valitsijayhdistykset haluavat kirkon parlamentissa ajaa. Ehdokaslistat ovat alustavia ja ne vahvistetaan hiippakunnan vaalilautakunnan kokouksessa 29. marraskuuta.

Helsingin hiippakuntaan kuuluvat Helsingin, Vantaan ja Itä-Uudenmaan suomenkieliset seurakunnat.

Helsingin hiippakuntaan kuuluvat Helsingin, Vantaan ja Itä-Uudenmaan suomenkieliset seurakunnat.

Helsingin hiippakuntaan kuuluvat Helsingin, Vantaan ja Itä-Uudenmaan suomenkieliset seurakunnat.

Tulkaa kaikki: Sama vihkilinjaus kaikkiin seurakuntiin

Maallikoita on Helsingin hiippakunnassa ehdolla kolmella listalla, jotka ovat tuttuja myös edellisistä vaaleista.

Tulkaa kaikki -ryhmä kokoaa kirkon liberaaleja. Listan tavoitteena kirkolliskokouksessa on, että samaa sukupuolta olevat saisivat mahdollisuuden kirkolliseen vihkimiseen kaikissa seurakunnissa. Ryhmittymä kertoo ohjelmassaan, että se puuttuu vähemmistöjen eriarvoiseen kohteluun ja tukee läpinäkyvyyttä kirkon hallinnossa. Tärkeitä asioita ovat myös kirkon rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa ja yhteiskunnallisena keskustelijana.

Päättyvällä kaudella Tulkaa kaikki -maallikkoryhmää ovat Helsingin hiippakunnasta edustaneet peliyhtiö Supercellin viestintäjohtaja Viivi Ali-Löytty, Rauhankasvatusinstituutin johtava asiantuntija Hanna Mithiku sekä oikeusnotaari Viking Wuori, joka toimii Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajana. He ovat ehdolla nytkin. Kolme kautta kirkolliskokouksessa vaikuttanut OAJ:n erityisasiantuntija Katri Korolainen sen sijaan ei enää hae jatkokautta.

Tulkaa kaikki -maallikkolistalla ovat ehdolla myös muun muassa historiantutkija Ville Jalovaara, vihreiden entinen puoluesihteeri Panu Laturi, sosiaaliohjaaja, Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Eve Rämö sekä sosiaali- ja terveysministeriön johtava asiantuntija, suurelle yleisölle pandemiavuosien viikoittaisista koronainfoista tuttu Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Kaikilla Helsingin hiippakunnan listoilla on lukuisia ehdokkaita, joilla on taustaa kuntapolitiikassa, joillakuilla valtakunnanpolitiikassakin. Tulkaa kaikki -listan ehdokkailla on erilaisia puoluetaustoja, mutta aktiivisuus vihreissä vaikuttaa painottuvan.

Sanasta elämään etsii maahanmuuttajia ja seurakunnasta erkaantuneita

Sanasta elämään on arvokonservatiivisten maallikoiden lista. Vaaliohjelmassaan se painottaa kirkon rakenteiden ja toiminnan uudistamista Raamatun ja kirkon tunnustuksen pohjalta. Seurakuntien toimintaa ja hallintoa pitää kehittää niin, että tavoitetaan maahanmuuttajia ja seurakunnista erkaantuneita.

”Tässä tarvitaan innokkaiden ja vastuullisten työntekijöidemme lisäksi vahvaa maallikoiden panosta sekä laajaa yhteistyötä kirkon järjestöjen ja liikkeiden kanssa”, Sanasta elämään -ryhmittymä linjaa.

Sanasta elämään -listalta jatkokaudelle pyrkivät molemmat päättyvän kauden edustajat eli vantaalaiset Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Soili Haverinen ja eläkkeellä oleva kristillisdemokraattien entinen kansanedustaja Jouko Jääskeläinen. Jälkimmäinen on ehdolla kolmannelle kaudelleen.

Ehdokkaiden joukossa on runsaasti muitakin, joilla on taustaa kristillisdemokraateissa, muun muassa KD:n entinen varapuheenjohtaja, nykyinen Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) hallituksen puheenjohtaja Sari Mäkimattila. Listalta kirkolliskokoukseen pyrkii myös ohjelmistosuunnittelija Hilla Halla-aho, eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahon (ps) puoliso.

Kirkon järjestöistä ehdokkaat ovat aktiivisia muun muassa Sley:ssä ja Kansanlähetyksessä.

Elävä kirkko kerää keskitien seurakuntalaisia

Kolmas Helsingin hiippakunnan maallikkolista on nimeltään Elävä kirkko. Se ei muista listoista poiketen ole vielä julkistanut vaaliohjelmaansa, mutta listan viestintävastaava Sami Ojala kertoo ryhmän tavoitteista.

Elävällä kirkolla on hiippakunnan vaaleissa pitkät perinteet niin sanottuna tavallisten seurakuntalaisten äänenä ja keskitien listana. Ojalan mukaan ryhmän tärkein tavoite on vuoropuhelu ja ymmärryksen lisääminen eri tavalla ajattelevien välillä.

Ryhmä haluaa edistää kirkkoa, joka huolehtii taloudestaan ja kantaa vastuuta ympäristöstä. Heikommassa asemassa olevista täytyy pitää huolta, samoin lasten ja nuorten kristillisestä kasvatuksesta. Kirkon jäsenillä on oltava seurakunnissa aitoa tekemisen valtaa.

Jatkokautta listalta hakevat entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola, jolla on historiaa kristillisdemokraateissa ja kokoomuksessa, sekä nuorisotyönohjaaja Juha Perilä, joka työskenteli Herttoniemen seurakunnassa ennen eläkkeelle jäämistään

Ehdolla ovat myös muun muassa gospelmuusikko Jukka Leppilampi sekä helsinkiläiset kokoomuksen kaupunginvaltuutetut Arja Karhuvaara ja Nina Suomalainen. Karhuvaara on myös entinen kansanedustaja.

Elävä kirkko -listalla on kaikkiaan huomattavan paljon kokoomustaustaisia ehdokkaita. Ojala toteaa, että kun listat aiempina vuosikymmeninä olivat poliittisempia, Elävä kirkko oli keskustaoikeistolainen. Nyt lista on poliittisesti ja herätysliikkeisiin sitoutumaton, ja sen ehdokkaat ovat Ojalan mukaan hyvin verkostoituneita kirkollisia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia, ”ennen kaikkea seurakunta-aktiiveja”.

Vaihtuvuutta luvassa liberaalin siiven pappisedustajiin

Viime vaaleissa sekä maallikoita että pappeja ehdolle koonnut Viinipuu-lista on tällä kertaa joukosta poissa. Maailmaa muuttavana hengellisenä yhteisönä profiilia luonut Viinipuu sai edelliselle kaudelle kirkolliskokoukseen yhden edustajan, pappi Marjaana Toiviaisen. Nyt hän ei ole ehdolla.

Helsingin hiippakunnan viimekertaisista Viinipuun pappisehdokkaista ehdolle ovat lähteneet Korson kirkkoherra Tuomas Antola ja Kirkon akateemisten AKI-liittojen toiminnanjohtaja Jussi Junni. He ovat siirtyneet Tulkaa kaikki -listalle.

Viime vaaleissa pappien Tulkaa kaikki -listalta menivät läpi Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä ja psykoterapeutti Kirsi Hiilamo. Kumpikaan ei ole ehdolla tulevissa vaaleissa.

Helsingin ja Vantaan seurakuntien kirkkoherroja on kirkolliskokoukseen ehdolla kaikkiaan kuusi. Tulkaa kaikki -listalla heitä on kolme, Tuomas Antolan lisäksi Kallion kirkkoherra Riikka Reina ja Munkkiniemen kirkkoherra Päivi Vähäkangas.

Kirkolliskokoukseen haluavat myös muun muassa vs. korkeakoulupappi Marjut Mulari, joka tunnetaan Instagramissa Pastori Maikkina, sekä Helsingin yliopistolaisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Late Mäntylä. Ehdolla niin ikään oleva Malmin seurakuntapastori Kirsi Ojansuu-Kaunisto on ennen pappisvihkimystään edustanut kirkolliskokouksessa maallikkona Tampereen hiippakuntaa. Ojansuu-Kaunisto on vihreiden entinen kansanedustaja.

Kaikkien kirkko edustaa konservatiivisesti ajattelevia pappeja

Tulkaa kaikki -listan lisäksi pappeja voi äänestää konservatiivisemmalta Kaikkien kirkko -listalta. Siltä hakee jatkokautta tällä hetkellä Ypäjän vt. kirkkoherrana työskentelevä Arto Antturi.

Kaikkien kirkko -listan vaaliohjelman mukaan Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on etsikkoaika. Lista painottaa konservatiivisen Sanasta elämään -maallikkolistan tavoin kirkon globaalin identiteetin vahvistamista, jotta uudet kristityt tuntevat itsensä tervetulleiksi. Kaikkien kirkko haluaa tukea hengellisiä yhteisöjä ja edistää seurakuntarakenteen uudistamista. Avioliittokysymyksessä se sanoo etsivänsä ratkaisua, joka pitää kirkon kasassa.

Listan ehdokkaita ovat muun muassa Hämeenkylän kirkkoherra Matti Hyry, Vuosaaren kirkkoherra Jussi Mäkelä, Pitäjänmäen kirkkoherra Maika Vuori, pääkaupunkiseudun kiinankielisen työn pappi Paulos Huang, ”some-evankelista” Miika Koistinen ja Lähetysyhdistys Kylväjän Lähetysjohtaja Jukka Kääriäinen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.