null Espoon seurakuntien tilinpäätös oli ylijäämäinen – kirkollisveroa kertyi odotettua enemmän

Ajankohtaista

Espoon seurakuntien tilinpäätös oli ylijäämäinen – kirkollisveroa kertyi odotettua enemmän

Tilinpäätöksessä näkyy koronapandemian vaikutus. Koska kaikkea toimintaa ei voitu järjestää, säästöä syntyi.

Espoon seurakuntien tilinpäätös vuonna 2021 oli 1,8 miljoonaa ylijäämäinen. Kirkollisveroa kertyi vuonna 2021 ennakoitua enemmän, 43,1 miljoonaa euroa. Vuoteen 2020 verrattuna verokertymä pieneni noin 0,2 miljoonaa euroa. Tulokseen vaikutti koronapandemia ja sen mukanaan tuomat kokoontumisrajoitukset. Kaikkea toimintaa ei ole pystytty järjestämään tavalliseen tapaan, mikä toi hieman säästöjä. Myös jäsenmäärän väheneminen oli odotettua maltillisempaa. Espoon yhteinen kirkkovaltuusto vahvisti tilinpäätöksen kokouksessaan 25. toukokuuta.

Valtion korvausta Espoon seurakunnat saivat 5,7 miljoonaa euroa. Vuodesta 2016 alkaen yhteisövero-osuuksien tilittäminen seurakunnille lakkasi ja tilalle tuli valtion maksama korvaus. Valtionkorvauksella rahoitetaan seurakuntien lakimääräisiä tehtäviä; hautaustointa, väestökirjanpidon tehtäviä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoa.

Toimintatuottoja seurakunnat saivat 0,4 miljoonaa euroa suunniteltua enemmän. Ero johtuu pääasiassa asunto- ja kiinteistöosakkeiden myynnistä saaduista tuotoista.

Myös Helsingin seurakuntayhtymän tilinpäätös vuonna 2021 oli ennakoitua parempi. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.