null Kirkko Helsingissä jäi 16 miljoonaa euroa plussalle – ylijäämärahat ohjataan esimerkiksi diakoniaan ja perheneuvontaan

Helsingin seurakunnat säästivät muun muassa karsimalla henkilöstökuluja ja vähentämällä palveluiden ostoja.

Helsingin seurakunnat säästivät muun muassa karsimalla henkilöstökuluja ja vähentämällä palveluiden ostoja.

Ajankohtaista

Kirkko Helsingissä jäi 16 miljoonaa euroa plussalle – ylijäämärahat ohjataan esimerkiksi diakoniaan ja perheneuvontaan

Kirkon jäsenmäärän lasku johtaa pitkällä aikavälillä toimitilojen ja henkilöstön vähentämiseen.

Helsingin seurakuntayhtymän alustava tilinpäätös vuodelta 2017 on yli 16 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Ylijäämä johtuu siitä, että meillä oli huomattava määrä kertaluonteisia yllättäviä tuottoeriä, joita ei ollut budjetoitu talousarviossa, kertoo hallintojohtaja Jussi Muhonen.

Seurakuntayhtymän rahoitustoiminnan tuotto oli 16,4 miljoonaa euroa, kun se on menneinä vuosina ollut keskimäärin 10 miljoonaa.

Myös 92,1 miljoonan euron yhteenlasketut kirkollisvero- ja valtionrahoitustulot olivat odotettua suuremmat. Veroja ja valtionrahoitusta tuli 3,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisvuonna, mutta lasku oli odotettua pienempää. Helsingin seurakuntiin kuului viime vuonna 342 214 jäsentä, kun edellisvuonna jäseniä oli 2 821 enemmän. Yksittäinen helsinkiläinen kirkon jäsen maksoi viime vuonna keskimäärin 269,1 euroa kirkollisveroa, kun edellisvuonna määrä oli 277,2 euroa.

Kirkko Helsingissä sai myös esimerkiksi 1,9 miljoonaa euroa vakuutuskorvauksia. Toimintatuotot kasvoivat 7 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Pääsylipputuloja tuli 1,5 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Palveluiden ostoon taas käytettiin 2,2 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisvuonna ja henkilöstökuluihin 1,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisvuonna.

Ylijäämästä huolimatta kirkolla on Helsingissä edessä tiukat ajat. Tilinpäätöskertomuksen mukaan kirkon jäsenmäärän lasku pakottaa kirkon pitkällä aikavälillä luopumaan joistain toimitiloistaan ja vähentämään henkilöstöään. Irtisanomisia ei kuitenkaan ole suunniteltu.

Helsingin yhteinen kirkkoneuvosto käsitteli tilinpäätöstä 22. maaliskuuta. Yhteisen kirkkoneuvoston esitys menee vielä yhteisen kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi.

Ylijäämärahat on tarkoitus käyttää muun muassa paikallisten seurakuntien työhön, diakoniaan, perheneuvontaan ja sairaalasielunhoitoon.

Tarkennettu 23.3. kello 12.45 henkilöstön vähentämistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.