null Vantaan seurakuntien tilinpäätös oli ylijäämäinen – verotulot laskivat hieman

Ajankohtaista

Vantaan seurakuntien tilinpäätös oli ylijäämäinen – verotulot laskivat hieman

Koronapandemian aiheuttama poikkeusvuosi näkyy Vantaan seurakuntien viime vuoden tuloksessa.

Vantaan seurakuntien viime vuoden tilikauden tulos on poistojen jälkeen 7,1 miljoonaa ylijäämäinen. Tilikauden tuloksesta on siirretty investointivaraukseen 7 miljoonaa Myyrmäen kirkon peruskorjausta varten. Kirkon peruskorjaus siirtyi suunniteltua myöhemmäksi ja viime vuodeksi varattu investointiraha jäi käyttämättä. Tilikauden ylijäämäksi muodostui 0,39 miljoonaa euroa.

Viime vuotta leimasi koronapandemian jatkuminen, mikä vaikutti merkittävällä tavalla työn suuntaamiseen seurakunnassa. Toimintaa järjestettiin verkossa ja rajoitusten mukaan tapahtumina, ihmisiä autettiin ja tuettiin monin tavoin. Kirkon tehtäväksi kriisissä muodostui toivon luominen ja arjen haasteissa tukeminen.

Vantaan seurakuntayhtymän verotulot laskivat hieman. Kirkollisverokertymä oli 25,89 miljoonaa euroa, mikä on 1,7 prosenttia pienempi kuin vuonna 2020.

Valtion rahoitus oli 4,56 miljoonaa euroa, mikä on noin 3,6 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Vuodesta 2016 alkaen yhteisövero-osuuksien tilittäminen seurakunnille lakkasi ja tilalle tuli valtion maksama korvaus. Valtionkorvauksella rahoitetaan seurakuntien lakimääräisiä tehtäviä; hautaustointa, väestökirjanpidon tehtäviä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoa.

Seurakuntien jäsenmäärä Vantaalla viime vuoden lopussa oli 121 938. Jäseniä oli vajaat 2800 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Kirkkoonkuulumisprosentti Vantaalla oli vuodenvaihteessa 51, kun se vuotta aiemmin oli 52,6. Lukuun vaikuttaa Vantaalla kirkosta eroamisen lisäksi kansainvälisyyden ja monikulttuurisuuden lisääntyminen, sillä kirkkoon kuuluvat ovat valtaosin suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvia.

Vantaan suomenkielisistä asukkaista 65,2 % ja ruotsinkielisistä 72,8 % oli kirkon jäseniä. Muista kuin suomen- tai ruotsinkielisistä vantaalaisista kirkkoon kuuluu vain 3 %.

Koronapandemian takia poikkeuksellinen vuosi näkyi Vantaalla selkeästi kirkollisissa toimituksissa. Kasteissa ja vihkimisissä oli pienoista kasvua. Jumalanpalveluksiin osallistui viime vuonna kaikkiaan lähes 119 000 henkilöä, valtaosa heistä verkon, radion tai television välityksellä.

Vantaalla kastettiin viime vuonna 1207 lasta. Kasvua edellisvuoteen  verrattuna on 10,8 %. Samaan aikaan syntyvyys kaupungissa lisääntyi 9,3 %.

Vantaan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi viime vuoden tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen 1.6. pitämässään kokouksessa.

Helsingin ja Espoon seurakuntayhtymien tilinpäätökset olivat ennakoitua paremmat.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.