null Leppävaaran seurakuntaneuvosto päätti näyttää vihreää valoa sateenkaarihäille

Leppävaaran kirkkosalissa voidaan jatkossa vihkiä myös sateenkaaripareja.

Leppävaaran kirkkosalissa voidaan jatkossa vihkiä myös sateenkaaripareja.

Ajankohtaista

Leppävaaran seurakuntaneuvosto päätti näyttää vihreää valoa sateenkaarihäille

Seurakuntaneuvosto päätti äänin 11–6, että Leppävaaran kirkkoa ja kappeleita voidaan käyttää sateenkaariparien vihkimiseen. Päätökseen jätettiin eriävä mielipide.

Leppävaaran seurakuntaneuvosto päätti tiistaina 30.8. pitämässään kokouksessa avata espoolaisseurakunnan kirkon ja kappelit samaa sukupuolta olevien avioliiton vihkimiseen tai jo solmitun avioliiton siunaamiseen. Päätös ei ole vielä lainvoimainen, joten heti huomenna kirkkoa ei voi varata, kirkkoherra Kalervo Salo muistuttaa.

– Päätös tehtiin selvällä enemmistöllä, jonka luvut varmaan kuvaavat myös seurakuntalaisten mielipidettä asiasta. Vaikka samaa sukupuolta olevien vihkiminen jakaa mielipiteitä, selkeä enemmistö kannattaa sitä. Olen tyytyväinen, että pitkä prosessi on nyt päätöksessä ja kuten keskusteluun kuuluu, näkemyksiä on seurakuntaneuvostossa esitetty puolesta ja vastaan, Salo sanoo.

Seurakuntaneuvoston päätöksen esittelytekstissä Salo perusteli puoltavaa esitystään monesta näkökulmasta. Hänen mukaansa monet pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat jo tehneet vastaavan päätöksen. Erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset odottavat seurakunnan sallivan kirkkojensa käytön sateenkaarihäihin.

Itse voisin olla valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.
– Kalervo Salo

Erityisen merkityksellinen päätös on niille samaa sukupuolta oleville pareille, jotka haluavat tulla vihityksi kirkossa. Seurakunnalla on oikeus päättää tilojensa käytöstä eikä päätöksellä oteta kantaa asioihin, jotka kuuluvat piispan, tuomiokapituli, piispainkokouksen tai kirkolliskokouksen toimivaltaan.

Päätöksestä jätettiin kokouksessa eriävä mielipide, jonka allekirjoitti viisi arvokonservatiivisen Yhdessä matkalla -ryhmän luottamushenkilöä. Heidän mukaansa kirkolliskokous ei ole tehnyt päätöstä samaa sukupuolta olevien parien kirkollisesta avioliittoon vihkimisestä. Sen vuoksi Leppävaaran seurakunnan ei tulisi antaa kirkkoaan tai kappeleitaan näiden parien vihkimisiin.

Koska muiden Espoon seurakuntien vastaavista päätöksistä on tehty oikaisuvaatimuksia ja ainakin yhden seurakunnan osalta asia on vireillä hallinto-oikeudessa, olisi eriävän mielipiteen jättäneiden mielestä viisasta odottaa hallinto-oikeuden ratkaisua asiaan.

Enemmistö seurakuntaneuvostosta halusi avata kirkkotilat samaa sukupuolta olevien parien vihkimisille, vähemmistö jätti eriävän mielipiteen.

Enemmistö seurakuntaneuvostosta halusi avata kirkkotilat samaa sukupuolta olevien parien vihkimisille, vähemmistö jätti eriävän mielipiteen.

– Muutkin Espoon seurakunnat ovat tehneet vastaavanlaisia päätöksiä. Itse voisin olla valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Ensin keskustelen asiasta piispan kanssa. Se on korrekti menettely, Salo sanoo.

Ruotsinkielisen Esbo svenska församlingin seurakuntaneuvoston päätös on jo lainvoimainen ja kirkkohäät ovat mahdollisia Tuomiokirkossa ja Olars kyrka -kappelissa. Tapiolan seurakunnan seurakuntaneuvosto hylkäsi oikaisuvaatimukset ja avasi Tapiolan ja Otaniemen kirkot sateenkaarihäille. Tuomiokirkkoseurakunnan päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen. Espoonlahden seurakuntaneuvostossa seurakuntalaisaloite sateenkaarihäistä kaatui äänestyksessä. Olarin seurakuntaneuvostossa asia ei ole ollut esillä edes keskusteluissa.


Artikkelista on 31.8.2022 klo 17.43 korjattu lyöntivirhe päivämäärässä.
Artikkelista on 2.9.2022 klo 8.45 poistettu virke "Olarissa asiasta on keskusteltu, mutta päätöstä ei vielä ole tehty", ja lisätty sen tilalle virke "Olarin seurakuntaneuvostossa asia ei ole ollut esillä edes keskusteluissa".

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.