null Espoossa maahanmuuttajilla ja nuorilla on suurin riski jäädä asunnottomaksi

Suomessa on tämänhetkisen tiedon mukaan 4 341 asunnotonta.

Suomessa on tämänhetkisen tiedon mukaan 4 341 asunnotonta.

Ajankohtaista

Espoossa maahanmuuttajilla ja nuorilla on suurin riski jäädä asunnottomaksi

Ensi viikonloppuna vietetään asunnottomien yötä. Espoossa avataan tänään palvelu-chat, jossa kaupungin työntekijät opastavat asuntoa koskevissa asioissa.

Nykyajan asunnottomuus ei vastaa enää pahamaineisen Espoossa sijaitsevan Mankkaan kaatopaikan slummihelvettiä 1960–80-luvuilta.

– Asunnottomuuden taustalla on paitsi huumeriippuvuutta myös sitä, että asuntomarkkinatilanteen vuoksi pääkaupunkiseudulla syntyneen on vaikea muuttaa lapsuudenkodistaan pois. Tämä johtaa kavereiden ja tai sukulaisten nurkissa punkkaamiseen, sanoo Espoon kaupungin aikuisten sosiaalipalveluiden päällikkö Tapio Nieminen.

Tilastoissa korostuukin juuri nuorisoasunnottomuus, mutta sen lisäksi monet maahanmuuttajat ovat usein jääneet vaille omaa kotia.

Lisäksi ovat paperittomat, mutta heitä ei edes tilastoida. Kukaan ei tiedä heidän määräänsä, ja kaikki arvaukset ovat aika villejä.
– Tapio Nieminen

– Jos maahanmuuttajaperheen jäsenistä kukaan ei osaa lukea tai kirjoittaa, seurauksena voi olla asunnottomuus. On myös kantasuomalaisia perheitä, jotka eivät osaa täyttää asuntohakemusta. Osalla on taustalla mielenterveyden ongelmia, Nieminen luettelee.

– Lisäksi ovat paperittomat, mutta heitä ei edes tilastoida. Kukaan ei tiedä heidän määräänsä, ja kaikki arvaukset ovat aika villejä. Puhutaan ehkä sadoista ihmisistä.

Yhtenä piirteenä Nieminen mainitsee piiloasunnottomuuden.

– Se tarkoittaa tilannetta, jossa puolisoista toinen, useimmiten nainen, on taloudellisesti riippuvainen miehestä eikä sen vuoksi pääse eroon suhteesta, jossa on paljon väkivaltaa. Tällaiset tapaukset eivät välttämättä tule edes ilmi, Nieminen sanoo.

Espoolaisille avataan palvelu-chat

Asunnottomien yötä vietetään tänä vuonna 17. lokakuuta, ja tapahtuman teemana on Ulkopuolella – syrjäytynyt vs. syrjäytetty.

– Siinä on ajatuksena, että toisaalta jotkin asiat syrjäyttävät ihmisen asunnottomaksi, mutta samalla asunnottomuus itsessään syrjäyttää. Ilman omaa kotia on vaikea kutsua ketään kylään, käydä töissä tai esimerkiksi opiskella, sanoo Espoon diakoniasäätiö Edistian kehittämispäällikkö Jyrki Myllärniemi.

Edistia on yksi Asunnottomien yön yhteistyökumppani. Myös sosiaalialan opiskelijat Laurea- ja Omnia-oppilaitoksista ovat mukana Espoon Asunnottomien yö -verkostossa.

Kun asunnottomuutta alettiin tilastoida vuonna 1987, asunnottomia oli Suomessa noin 20 000.

– Opiskelijoille osallistuminen on osa opintoja. He tuovat oman osaamisensa ja näkökulmansa verkostoon ja oppivat muilta toimijoilta ja verkostotyöstä, Myllärniemi sanoo.

Asunnottomien yössä tavoitteena on auttaa asunnottomuudesta kärsiviä löytämään itselleen apua ja palveluja. Myllärniemen mukaan Asunnottomien yö edistää myös eri toimijoiden yhteistyötä.

Tänään avataan espoolaisille viiden päivän ajaksi palvelu-chat, jossa Espoon kaupungin työntekijät vastaavat asumisen haasteisiin liittyviin kysymyksiin.

Jyrki Myllärniemi

Jyrki Myllärniemi

Tapio Nieminen

Tapio Nieminen

Tavoitteena päästä asunnottomuudesta kokonaan

Hyvä uutinen on se, että Suomessa asunnottomuus on pitkään ollut laskussa. Kun asunnottomuutta alettiin tilastoida vuonna 1987, asunnottomia oli Suomessa noin 20 000.

Ympäristöministeriön alaisuudessa toimivan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen eli ARA:n tilastojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä rekisteröity 4 341 asunnotonta. Espoossa asunnottomia on 523. Määrä on laskenut koko ajan, sillä vuonna 2019 heitä oli liki 600. Asunnottomuustilastot päivitetään vuosittain marraskuussa. Viime vuonna sukulaisten ja ystävien luona majoittuvia oli 251 henkilöä, ja pitkäaikaisasunnottomia oli 145.

– Espoon väestöstä asunnottomia on 0,15 prosenttia. Jokainen asunnoton on liikaa, mutta Espoossa juuri ennalta ehkäisevän työn kautta asunnottomuutta on saatu vähennettyä, Tapio Nieminen sanoo.

Esimerkiksi seurakuntien diakoniatyön kautta saamme erittäin tärkeää tietoa, jonka avulla asunnottomuutta voidaan ehkäistä.
– Tapio Nieminen

Vuonna 2019 hallitus asetti tavoitteeksi, että asunnottomuus puolitetaan vuoteen 2023 mennessä, ja 2027 mennessä se poistetaan kokonaan.

– Espoon kaupunki tekee koko ajan yhteistyötä lukuisten järjestöjen kanssa. Esimerkiksi seurakuntien diakoniatyön kautta saamme erittäin tärkeää tietoa, jonka avulla asunnottomuutta voidaan ehkäistä, hän kertoo.

– Meillä on myös kaupungin oma talousneuvola, jossa asiakkaat hyvin matalalla kynnyksellä saavat tukea arjen raha-asioiden hoitamiseen. Tukea tarjoavat talous- ja velkaneuvonnan, ulosottoviraston ja aikuissosiaalityön työntekijät ja kokemusasiantuntijat, hän sanoo.

Tavoitteena on puuttua asunnottomuuden riskeihin ajoissa.

– Tarvittaessa otamme yhdessä yhteyden vuokranantajaan tehdäksemme maksusuunnitelman vuokrarästien hoitamiseksi, Tapio Nieminen sanoo.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.