null Espoossa seurakuntavaalien ehdokkaista 80 prosenttia on uusia – yksi ryhmä keräsi listoilleen lähes puolet ehdokkaista

Seurakuntavaaleissa on ehdolla yhteensä 485 espoolaista ja 20 kauniaislaista. Vaalit pidetään 18. marraskuuta.

Seurakuntavaaleissa on ehdolla yhteensä 485 espoolaista ja 20 kauniaislaista. Vaalit pidetään 18. marraskuuta.

Espoossa seurakuntavaalien ehdokkaista 80 prosenttia on uusia – yksi ryhmä keräsi listoilleen lähes puolet ehdokkaista

Espoossa ehdokaslistoja on puolueilla, Tulkaa kaikki -liikkeellä ja kahdella laajapohjaisella ryhmällä.

Espoossa seurakuntavaaleissa on 485 ehdokasta. Kirkkovaltuustopaikkaa heistä tavoittelee 231 ehdokasta ja seurakuntaneuvostoihin on ehdolla yhteensä 254 henkeä. Suurin osa on ehdolla molemmissa vaaleissa. Yhteiseen kirkkovaltuustoon valitaan 61 ja kuuteen seurakuntaneuvostoon 96 jäsentä seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Ehdokkaista noin 80 prosenttia on uusia. Viime seurakuntaaleihin verrattuna uusien ehdokkaiden määrä kasvoi hieman. Ehdokkaista 21 prosenttia on nykyisiä kirkkovaltuutettuja tai seurakuntaneuvoston jäseniä. Noin kolmannes nykyisistä luottamushenkilöistä ei asetu nyt ehdolle. Muun muassa nykyiset kirkkovaltuutetut Matti Finskas, Stig Kankkonen, Ari Konttas ja Minna Koutaniemi eivät ole enää ehdolla.

Naisia kaikista ehdokkaista on 49 prosenttia. Seurakuntaneuvostoihin pyrkivistä naisten osuus on hieman suurempi kuin valtuuston ehdokkaista.

Tapiolan seurakunnassa ehdokkaiden määrä nousi reilun kymmenyksen, mutta koko Espoon tasolla heitä on noin viidennes vähemmän kuin viime vaaleissa. Alle 30-vuotiaita on mukana suunnilleen saman verran kuin neljä vuotta sitten. Kaikista ehdokkaista alle 30-vuotiaita on seitsemän prosenttia. Varsinainen nuorten lista syntyi nyt vain Espoon ruotsinkieliseen seurakuntaan.

Yhdessä matkalla -lista viidessä seurakunnassa

Ehdokaslistoja on noin kolmannes vähemmän kuin edellisissä seurakuntavaaleissa. Eniten ehdokkaita on Yhdessä matkalla -valitsijayhdistyksellä, jolla on ehdokaslista kaikissa Espoon suomenkielisissä seurakunnissa. Sen listoilla on lähes puolet suomenkielisten seurakuntien kaikista ehdokkaista.

Yhdessä matkalla -lista esittelee itsensä laajapohjaiseksi listaksi, jonka jäsenet edustavat erilaisia kristillisiä, yhteiskunnallisia ja puoluepoliittisia taustoja. Keskeisiksi teemoikseen se kertoo Raamattuun luottamisen ja seurakuntayhteyteen kutsumisen.

Kokoomuksella on oma listansa kaikissa Espoon suomenkielisissä seurakunnissa, ja sen listoilla on reilu viidennes ehdokkaista. Sosialidemokraateilla on oma ehdokaslista Espoonlahdessa, Tuomiokirkkoseurakunnassa ja Olarissa. Perussuomalaisten listoja on Espoonlahden ja Leppävaaran seurakunnissa. Puolueiden listoilla on mukana myös sitoutumattomia ehdokkaita.

Kirkon uudistusmielinen Tulkaa kaikki -liike on asettanut ehdokkaita Espoonlahden, Leppävaaran ja Tapiolan seurakuntiin. Samansuuntaisia arvoja kannattaa myös Kirkko kaikille -valitsijayhdistys, jolla on listat Tuomiokirkkoseurakunnassa ja Olarissa. Näillä listoilla on yhteensä noin viidennes suomenkielisten seurakuntien ehdokkaista.

Espoon ruotsinkielisessä seurakunnassa kirkkovaltuuston ehdokaslistoja on vain yksi lista, joka on laajapohjainen. Sopuvaalia ei kuitenkaan tule, sillä listalla on enemmän ehdokkaita kuin paikkoja on jaossa. Seurakuntaneuvoston vaalissa on sen lisäksi mukana nuorten ehdokaslista.

Kauniaisissa kaksi ehdokaslistaa

Kauniaisten suomalaiseen seurakuntaan jätettiin Kaikkien kirkon ja Kokoomuksen seurakuntaryhmän ehdokaslistat.

Seurakunnan luottamuselimet uusiutuvat myös Kauniaisissa voimakkaasti, sillä listoilla mukana olevista 20 ehdokkaasta uusia on 15 ja nykyisiä valtuutettuja 5.

Kauniaisten suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvostoon valitaan 12 jäsentä ja yhteiseen kirkkovaltuustoon suomalaisesta seurakunnasta 13 jäsentä.

 

Seurakuntavaalit pidetään 18. marraskuuta, ennakkoäänestys on 6.–10. marraskuuta.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi