null ”Jeesus oli aina sortoa vastaan”, sanoo rasisminvastaista mielenosoitusta tukenut Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä

Black Lives Matter Helsinki March -mielenosoituksen osallistujilla oli lupa käyttää myös Helsingin tuomiokirkon portaita. Mielenosoitukseen osallistui yli 3 000 ihmistä.

Black Lives Matter Helsinki March -mielenosoituksen osallistujilla oli lupa käyttää myös Helsingin tuomiokirkon portaita. Mielenosoitukseen osallistui yli 3 000 ihmistä.

Ajankohtaista

”Jeesus oli aina sortoa vastaan”, sanoo rasisminvastaista mielenosoitusta tukenut Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä

Helsingin tuomiokirkon tukimuuri töhrittiin rasisminvastaisen mielenosoituksen jälkeen. Sotkijoita ei saatu kiinni.

Helsingin Senaatintorilla järjestettiin keskiviikkona rasisminvastainen Black Lives Matter -mielenosoitus. Mielenosoituksen takana oli kaksi yksityishenkilöä, ja se keräsi poliisin mukaan torille yli 3 000 ihmistä.

Mielenosoituksen taustalla oli afrikkalaisamerikkalaisen George Floydin surma Yhdysvaltain Minneapolisissa. Surma käynnisti laajat mielenosoitukset poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan erityisesti Yhdysvalloissa. Tukimielenilmauksia on järjestetty eri puolilla maailmaa.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä myönsi seurakuntansa puolesta mielensoitukselle luvan käyttää kirkon portaita. Heltelä julkaisi Twitterissä tästä kertovan kuvallisen viestin, jossa hän väkimäärään viitaten totesi luvan tulleen tarpeeseen.

Mielenosoitus sujui rauhallisesti myös sen jälkeen, kun poliisi pyysi keskeyttämään sen. Keskeytys johtui siitä, että mielenosoitus keräsi liikaa väkeä korona-aikana.

Mielenosoituksen päätyttyä illan aikana Tuomiokirkon seinämuuriin ilmestyi töhryjä, jotka pestiin aamupäivällä pois. Töhryissä luki murskatkaa rasismi ja George Floyd forever. Vaikka Kirkko ja kaupungin tavoittama Heltelä on töhryistä harmissaan, hän ei katso niiden himmentävän mielenosoituksen hyvää sanomaa. Heltelä ei lähde arvailemaan, kuka kirjoitti punaisella maalatut tekstit.

– Töhryt ilmestyivät sen jälkeen, kun mielenosoitus oli jo hajaantunut. En usko, että ne, jotka Senaatintorilla rauhanomaisesti osoittivat mieltään, olivat niiden takana, Heltelä kertoo.

Tuomiokirkon tukimuuria töhrittiin jossain vaiheessa mielenosoituksen jälkeen. Kuvan ihmiset eivät liity asiaan. Kuva on otettu keskiviikkoiltana noin kello 19.

Tuomiokirkon tukimuuria töhrittiin jossain vaiheessa mielenosoituksen jälkeen. Kuvan ihmiset eivät liity asiaan. Kuva on otettu keskiviikkoiltana noin kello 19.

Heltelä sai twitter-viestinsä kommenttikenttään paljon positiivista palautetta, mutta myös muista yhteyksistä tuttujen rasististen trollien viestejä.

– Sellaista perinteistä tarinaa kuin toivottavasti palat helvetissä. Nyt on tullut sen lisäksi myös viestejä siitä, haluammeko tällaisia töhryjä ja että kirkko on viruslinko, Heltelä kertoo.

Heltelä huomauttaa viruslinkoviestijöille, että Tuomiokirkkoseurakunta ei ollut mielenosoituksen järjestäjä. Tapahtuman järjestäjät kysyivät mielenosoitukseen luvan poliisilta, joka vastaa turvallisuudesta. Senaatintorin käyttöluvan myöntää Helsingin kaupunki. Seurakunta antoi ainoastaan luvan käyttää kirkon portaita, eikä siinäkään ollut mitään poikkeuksellista.

– Meiltä on kysytty myös, mitä töhryjen poistaminen maksaa. No, poistaminen maksoi alle tuhat euroa. Toki laskun maksavat tekijät, jos tekijät selviävät, Heltelä sanoo.

Kun portaiden käyttölupaa myönnettiin, tiedossa ei ollut paikalle tulevien ihmisten lukumäärä. Lupaa ei anneta kaikille, vaan mielenilmausten sanoman täytyy olla sopusoinnussa kirkon arvojen kanssa. Heltelän mielestä tämän mielenosoituksen sanoma oli.

– Mielenosoituksen viesti oli todella kannatettava. Jeesus oli aina heikoimpien puolella ja sortoa vastaan. Rasismin ja eriarvoisuuden vastustaminen on sopusoinnussa kirkon sanoman kanssa. Jumalan silmissä olemme kaikki samanarvoisia ja tasavertaisia, hän lupaa jokaiselle tulevaisuuden ja toivon. Kirkko on ihmisarvon puolella ja kun ihmisyyttä vastaan rikotaan, rikotaan meidän ydinsanomaamme vastaan, Heltelä korostaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.