null Näin menestyt tulevaisuudessa – älä ole ihmisparisto

Jos ihminen kilpailee tehokkuudessa koneen kanssa, hän häviää. On parempi keskittyä inhimillisiin vahvuuksiin, kuten empatiaan, luovuuteen, rakkauteen ja taiteisiin. Kuvalähde: Istock

Jos ihminen kilpailee tehokkuudessa koneen kanssa, hän häviää. On parempi keskittyä inhimillisiin vahvuuksiin, kuten empatiaan, luovuuteen, rakkauteen ja taiteisiin. Kuvalähde: Istock

Hyvä elämä

Näin menestyt tulevaisuudessa – älä ole ihmisparisto

Futuristi ja esikoiskirjailija Perttu Pölönen neuvoo, miten sinustakin tulee tulevaisuuden toivo.

Hanki taitoja, jotka eivät vanhene. Opettele mieluummin ongelmanratkaisua ja kommunikaatiota kuin juuri nyt ajankohtaista koodaamista ja mandariinikiinaa.

Perehdy filosofiaan ja taiteisiin. Niissä saatat pärjätä älykkäille koneille.

Ole ihminen ihmiselle. Kehitä empaattisuuttasi ja toisen huomioimista. Sosiaaliset taidot ovat tulevaisuudessa yhtä tärkeitä kuin asiantuntijuus.

Helli luovuuttasi pitämällä hauskaa ja pysymällä leikkisänä. Uskalla improvisoida ja tehdä virheitä.

Löydä intohimosi. Mieti, mitä tehdessäsi unohdat ajan kulun. Mitä tekisit, vaikka sinua kiellettäisiin? Mitä useampia intohimon kohteita keksit, sitä parempi, koska intohimo on valtava voimavara.

Altista itseäsi uusille opeille. Napsi internetistä niin paljon kiinnostavien ihmisten puheita, verkkokursseja ja opetussovelluksia kuin ehdit.

Keksi itsellesi ainakin viisi titteliä. Ketterä sopeutuja pärjää tulevaisuudessa paremmin kuin yhden alan huippu. Teet elämäsi aikana todennäköisesti monenlaisia töitä, joten ei kannata rakentaa identiteettiä yhden ammatin varaan.

Perttu Pölöseltä ilmestyi tammikuussa kirja Tulevaisuuden lukujärjestys. Hän käyttää esikoiskirjailijan lisäksi titteleitä keksijä, futuristi, puhuja ja säveltäjä. Kuva: Vilja Harala

Perttu Pölöseltä ilmestyi tammikuussa kirja Tulevaisuuden lukujärjestys. Hän käyttää esikoiskirjailijan lisäksi titteleitä keksijä, futuristi, puhuja ja säveltäjä. Kuva: Vilja Harala

Opettele yrittäjämäinen ajattelutapa. Määrittele ensin ongelma, luo sitten visio sen ratkaisemiseksi ja toteuta lopuksi suunnitelmasi joko yksin tai muiden kanssa. Jokainen on tulevaisuudessa enemmän tai vähemmän yrittäjä.

Uskalla ottaa riskejä. Menneet menestykset eivät auta ratkaisemaan tulevaisuuden haasteita.

Riko sosiaalinen kuplasi. Kuuntele tarkasti eri aloilta ja taustoista tulevia ihmisiä. Anna muiden haastaa sinua, ettei ajattelusi laiskistu.

Älä oleta. Ihmisen ulkomuoto ei määrittele hänen ajatuksiaan, ominaisuuksiaan tai kykyjään.

Ymmärrä, että asiantuntijuus ei ole iästä kiinni. Nuori voi osata ratkaista ongelman, jonka olemassaoloa vanhemmat eivät ole edes huomanneet. Eri-ikäisten yhteistyö on välttämätöntä.

Pysy mukana teknologisessa murroksessa. Seuraa tulevaisuuteen ja teknologiaan liittyviä ilmiöitä yhtä arkisesti kuin säätiedotuksia.

Hanki tulevaisuuden yleissivistystä. Omaksu perusasiat tekoälystä, robotiikasta, virtuaalitodellisuudesta, lohkoketjuista, nanoteknologiasta ja synteettisestä biologiasta. Ne ovat tarpeen siinä missä kyky käyttää puhelinta ja tietokonetta.

Altistu uusille asioille. Jos uudet asiat epäilyttävät, suhtaudu ennakkoluuloihisi kriittisesti. Älä levitä suhtautumistapaa.

Älä anna egosi tulla opettelun tielle. Epävarma olo kertoo, että kokeilet jotain uutta. Jos se ei heti suju, niin häpeällä siitä selviää!

Harjoittele kertomaan ajatuksistasi muille. Pidä ainakin kaksi suunniteltua puhetta vuodessa.

Paranna tapasi. Tarvitsetko uuden luonteenpiirteen? Muuta ensin tarve tavoitteeksi, sitten tavoite tahdoksi ja tahto tavaksi.

Ole pitkäjänteinen ja kärsivällinen. Tärkeät asiat vaativat sinnikkyyttä.

Mieti, miltä tekosi näyttäisivät lastenlastesi silmin. Pohdi itse, mikä on eettistä. Lainsäädäntö ei pysy teknologian nopean kehityksen mukana, joten et voi nojata vain siihen. 

Rakasta. Jos haluat muutosta, yritä rakkaudella. Erilaisten ihmisten huomioiminen, rauhan rakentaminen ja yhteisöllisyyden vaaliminen ovat tärkeitä tehtäviä, joihin keinoäly ei pysty.

Hyväksy epävarmuus. Et voi ennustaa tulevaisuutta tarkasti etukäteen. Mielikuvituksesi rajat eivät ole maailman rajat.

Futuristi Perttu Pölönen, 24, elää jo tulevaisuudessa

Espanja, Hollanti, Italia, Kroatia, Myanmar, Ruotsi, Saksa, Suomi ja Thaimaa: Pölönen kävi viime vuonna lähes kahdellasadalla puhekeikalla. Lue laajasta artikkelista, miten säveltämistä opiskeleva kolmiloikkauksen Suomen mestari päätyi nykyiseen elämäntilanteeseensa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.