null Gurun opissa: Hukassa ei ole hyvä olla

Hengellisyys

Gurun opissa: Hukassa ei ole hyvä olla

Kun sydän ja pää riitelevät ja olo on hajanainen, hiljainen rukous voi auttaa.

Tuntuuko sinusta välillä, että olet elämässäsi hukassa, pihalla tai kujalla? Et ole tunteesi kanssa yksin. Se on osa ihmisenä olemista, ja se johtuu siitä, että ihminen on hukannut keskuksensa. Sydän ja pää riitelevät toisiaan vastaan.

Sisäisen hajanaisuutemme vuoksi meidän on vaikea olla itsemme ja toistemme kanssa. Sen vuoksi meidän on myös vaikea kääntyä Jumalan puoleen.

”Paratiisissa ihminen eli sydämessään”, kirjoittaa Ruotsissa vaikuttanut ja Suomessakin tunnettu karmeliittamunkki Wilfrid Stinissen.

Paratiisissa ihminen oli ehyt. Siellä ihminen eli sopusoinnussa Jumalan kanssa eikä hänen päänsä ja sydämensä, älynsä ja tunteidensa eikä henkensä ja ruumiinsa välillä ollut ristiriitaa. Syntiinlankeemus rikkoi tämän yhtey­den.

Paratiisi ei ole Stinissenille paikka vaan olotila. Hänen mukaansa kääntymisemme pois Jumalasta on saanut meidät siirtämään keskuksemme älyyn, jolla luulemme saavamme otteen elämästä.

Meidän pitää löytää uudestaan tasapaino älyn ja syvimmän itsemme välille. Sydämen, josta löydämme syvimmän itsemme, ja pään, jolla havainnoimme maailmaa, pitää löytää toisensa. Siinä voi auttaa rukous.

Yhteen pieneen rukoukseen voi mahtua kaikki olennainen. Yhdellä huokauksella voit kertoa, mihin turvaudut ja minkä varassa palaat eloon. Yhdellä henkäyksellä voit ilmaista, mitä toivot ja kehen sydämessäsi luotat.

Stinissenille tällainen rukous on Jeesuksen rukous. Se on yhden lauseen mittainen: ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä.”

Stinissen on kirjoittanut Jeesuksen rukouksesta pienen kirjan. Siinä hän sanoo, että kaiken rukouksen tulisi olla sydämen rukousta. Hänen suosikkirukoustaan kutsutaankin myös Sydämen rukoukseksi.

”Sydän on sekä ruumiillisesti että hengellisesti ihmisen tärkein elin. Se on paikka, jossa ihminen on yhteydessä Jumalaan”, Stinissen muistuttaa. On tärkeää laskeutua päästä sydämeen, sillä siellä ihminen tekee syvimmät ratkaisunsa. Se on ihmisen ja Jumalan kohtaamispaikka.

On tärkeää laskeutua päästä sydämeen, sillä siellä ihminen tekee syvimmät ratkaisunsa.



Voit kokeilla hiljaa mielessäsi toistaa Jeesuksen rukouksen sanoja ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä”, ja kuunnella samalla hengitystäsi ja sydämesi lyöntejä. Se voi auttaa sinua rentoutumaan, keskittymään ja olemaan läsnä ruumiissasi. Sydämesi lyönnit muistuttavat sinua hengellisen elämäsi keskuksesta, siitä, mistä alkuaan olet lähtöisin ja missä kaikki olemme yhtä. Rukous on syvämuistin palautusta.

Kun toistat rukouksen sanoja, kuuntele niiden merkitystä. Näin ajatukset lakkaavat rönsyilemästä ja sanat alkavat puhutella sinua aina syvemmin. Saatat huomata, miten rukous ruokkii koko olemustasi. Ymmärrät, että on olemassa todellisuus, jota et järjellä käsitä. Se puoli sinussa, joka haluaa hallita kaikkea, oppii sydämesi viisautta ja rukouksen kärsivällisyyttä. ”Viileä ja kuiva järki suostuu yhä enemmän sydämen viisauden hapatettavaksi”, Stinissen kirjoittaa.

Rukous ruokkii päätä ja sydäntä ja asettaa ne oikeaan suhteeseen. ”Myös sydän rikastuu, kun järki asettuu oikealle paikalleen, ja sydämestä tulee näkevä ja ymmärtävä sydän”, Stinissen vielä muistuttaa.

Lopusta poistettu vanhentunut menovinkki 6.7.2022.

Sydämen rukous

Voit aloittaa Jeesuksen rukouksen eli Sydämen rukouksen harjoittamisen parinkymmenen minuutin hiljaisella rukoushetkellä. Tee tai etsi itsellesi paikka, jossa voit päivittäin rukoilla omassa rauhassa.

Rukouksen aikana voit seistä tai istua. Toista mielessäsi rauhallisesti Jeesuksen rukouksen sanoja ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä”.

Voit aluksi lausua ne ääneen ja etsiä sopivaa rytmiä. Pidä lauseiden välissä lyhyt tauko ja hengitä sisään ja ulos.

Jatka rukousta hengityksesi tahdissa. Käsiäsi voit pitää yhdessä niin, että ne lepäävät toisiaan vasten tai kämmenet avoimina ylöspäin ikään kuin vastaanottamassa.

Lopuksi ole vain hetki hiljaa rukouksen virrassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.