null Yli sukupuolinormien ja uskontokuntien – Haave-leiri antaa identiteettiään pohtivalle nuorelle vertaistukea ja tilaa pohtia isoja kysymyksiä

Vertaisohjaajana Haave-leirillä toimiva Havu Härmä oli mukana myös vuosi sitten järjestetyllä leirillä. Se oli hänelle tärkeä ja antoisa kokemus.

Vertaisohjaajana Haave-leirillä toimiva Havu Härmä oli mukana myös vuosi sitten järjestetyllä leirillä. Se oli hänelle tärkeä ja antoisa kokemus.

Ajankohtaista

Yli sukupuolinormien ja uskontokuntien – Haave-leiri antaa identiteettiään pohtivalle nuorelle vertaistukea ja tilaa pohtia isoja kysymyksiä

Suomen ainoa sukupuolivähemmmistöön kuuluville nuorille suunnattu leiri järjestetään nyt toisen kerran ja siihen odotetaan osallistujia ympäri maata.

Haave 2019 -leiri järjestetään huhtikuussa Kirkkonummella. Kenelle leiri on suunnattu, vertaisohjaajana leirillä toimiva Havu Härmä?

– Se on sukupuolivähemmistöön kuuluville ja sukupuoli-identiteettiään pohtiville 15–22-vuotiaille nuorille suunnattu vertaistukileiri. Se järjestetään nyt toista kertaa. Viime vuoden leiri saavutti suuren suosion ja toi osallistujia Pohjois-Suomesta asti. Haaveelle voi osallistua kaikkialta Suomesta riippumatta siitä, kuuluuko nuori kirkkoon vai ei. Leirillä on halutessaan mahdollisuus käsitellä myös hengellisiä aiheita, mutta tämä lähtee aina nuoren omasta toiveesta ja aloitteesta. Haaveelle nuori on tervetullut omana itsenään, yli sukupuolinormien ja uskontokuntien rajojen.

Mikä on leirin tarkoitus?

– Haave on syntynyt seurakuntien ja Setan Transtukipisteen yhteisestä haaveesta tarjota sukupuolivähemmistöön kuuluville nuorille turvallisia kohtaamisia, vertaisuuden kokemuksia, yhteisöllisyyttä ja ihanan tavallista leiritunnelmaa. Monelta transtaustaiselta tai sukupuoltaan vielä pohtivalta nuorelta tällaiset kokemukset saattavat puuttua, sillä pelko siitä, tuleeko nähdyksi ja kohdatuksi oikealla tavalla, voi nostaa kynnystä esimerkiksi seurakunnan tai nuorisojärjestöjen leireille osallistumiselle.

– Todella moni nuori ei ole koskaan kohdannut toista sukupuolivähemmistöön kuuluvaa nuorta tai päässyt pohtimaan suhdetta omaan sukupuoleensa turvallisessa ympäristössä. Leirillä nuorella on mahdollisuus käydä keskusteluja omasta identiteetistä sekä ryhmässä että kahden kesken ohjaajan tukemana. Yhteisissä ohjelmissa voi puolestaan saada kokemuksen yhteenkuuluvuudesta ja olla osa leiriporukkaa.

Millä mielellä lähdet vertaisohjaajaksi?

– Todella innostuneella ja odottavaisella mielellä. Vertaisohjaajana saan valtavasti voimaa ja iloa nuorten kohtaamisesta, leirin lämpimästä ilmapiiristä ja hyvästä ohjaajatiimistä.

– Viime vuoden leirillä viimeisenä iltana useampi nuorista haikaili, että emmekö voisi jäädä ikuisiksi ajoiksi asumaan leiriyhteisöön. Leiriltä kertyi ihania muistoja ja energiaa omaankin arkeen. Leirillä järjestetty hartaus oli minulle tärkeä kokemus siitä, kuinka sukupuolivähemmistöön ja kirkkoon kuulumisen ei tarvitse sulkea toisiaan pois. Tiedän, että olisin itse tarvinnut tällaista toimintaa nuorempana. Onneksi voin vertaisohjaajana mahdollistaa sitä seuraaville.

Järjestetäänkö vastaavia leirejä myös muualla Suomessa?

– Tietääkseni ei, ainakaan toistaiseksi. Toivon kovasti, että seurakunnat ympäri Suomen voisivat pohtia, olisiko heillä mahdollisuuksia samankaltaiseen työhön. Haave-leirin valtava suosio ja tavoittavuus on hieno juttu, mutta samalla merkki siitä, että tällaisille leireille olisi kipeä tarve muuallakin. Jokaisella meillä on tarve saada kokemuksia siitä, että tulee nähdyksi, kohdatuksi ja hyväksytyksi omana itsenään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.