null Ystävänpäivänä rakkauden osoittamista voisi oppia vaikka koiralta, ehdottaa perheneuvoja Paula Ruotsalainen

– Ystävyys ja rakkaus ovat elämän suuria lahjoja, joita ei tule pitää itsestäänselvyytenä, perheneuvoja Paula Ruotsalainen sanoo.

– Ystävyys ja rakkaus ovat elämän suuria lahjoja, joita ei tule pitää itsestäänselvyytenä, perheneuvoja Paula Ruotsalainen sanoo.

Hyvä elämä

Ystävänpäivänä rakkauden osoittamista voisi oppia vaikka koiralta, ehdottaa perheneuvoja Paula Ruotsalainen

Perheneuvoja Paula Ruotsalaisen mukaan puoliso jää liian usein sivustakatsojaksi, kun kumppanin hellyys kohdistuu vain lapsiin ja lemmikkieläimiin.

1. Vantaan seurakuntien perheneuvoja Paula Ruotsalainen, pitäisikö ystävänpäivää viettää kansainväliseen tapaan rakastavaisten päivänä vai muistaa ystäviä, kuten moni suomalainen tekee?

– Kannustan sekä ystävyksiä että pariskuntia viettämään ystävänpäivää. Ystävyys ja rakkaus ovat elämän suuria lahjoja, joita ei tule pitää itsestäänselvyytenä. Tämä päivä on hyvä hetki kertoa, että sinä olet minulle tärkeä.

– Tärkeämpää kuin se, miten muistat, on se, että muistat ja kerrot sen. Paras lahja on aika, joko tapaaminen tai puhelinsoitto. Kysy, mitä toiselle kuuluu ja kuuntele rauhassa, mitä hän kertoo.

 

2. Ystävänpäivä muistuttaa rakkaudenosoitusten tärkeydestä. Osoittavatko suomalaiset riittävästi hellyyttä?

– Siinä asiassa on monella parantamisen varaa. Liian usein hellyys kohdistuu vain lapsiin ja lemmikkieläimiin ja puoliso jää sivustakatsojaksi.

– Voisimme ottaa oppia siitä, miten koira tulee perheenjäsentä vastaan joka kerta yhtä iloisesti ja ilmaisee, että ”ihanaa kun tulit kotiin!” Lapsilta voisimme oppia välittömyyttä, joka saa kömpimään syliin tai halaamaan, kun siltä tuntuu.

Moni mies on vailla naisen kosketusta, vaikka eläisi parisuhteessa.

Paula Ruotsalainen

3. Minkälaista hellyyden osoittamista suomalainen mies kaipaa, entä nainen?

– Työssäni olen kuullut miesten kertovan eri tavoin kosketusvajauksesta. Moni mies on vailla naisen kosketusta, vaikka eläisi parisuhteessa. Uskon, että mies soisi puolison siivoavan vähemmän ja sylittelevän enemmän.

– Naiset toivovat usein arkikosketusta, kuten hipaisua ohi mennessä tai suukkoa kotiin tullessa. Usein naisilla on vielä suurempi vajaus puolison henkisestä läsnäolosta. Nainen kaipaa kokemusta, että mies on todella läsnä, edes välillä, ja kuuntelee, mitä hänellä on mielessä.

 

4. Voiko ystävänpäivää viettää, jos on yksinäinen ja se tuntuu kipeältä?

– On hyvä olla ystävällisissä väleissä sen ihmisen kanssa, joka on kaikkein läheisin ja jonka kanssa on tekemisissä koko ajan eli oman itsensä. Jokainen voi olla itselleen ystävä: ostaa kukkia tai suklaata ja katsoa vaikka lempileffan.

– Vaikka itsellä olisi torjutuksi tulemisen kokemuksia, niiden ei kannata antaa pilata tätä päivää ja tulevaisuutta. Aina kannattaa olla ystävällinen ja avoin uusille tuttavuuksille.

 

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Rukoilen joka ilta perheeni ja ystävieni puolesta. Muistan erityisesti niitä, joilla on nyt jollain tavalla vaikeaa. Lisäksi muistan rukouksissani vähän kaukaisempia ihmisiä, joiden elämässä tiedän olevan rankkoja asioita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.