Monesta kodista löytyi 1700-luvulla pieni elämäntaito-opas, joka kehotti downshiftaamaan ja suositteli minimalistista elämäntapaa
Tuomas Kempiläisen kirjoittamat neuvot hyvään elämään sopivat myös nykypäivän ihmiselle. Ohjeet tarjoavat eväät hengelliseen syventymiseen.
Tiesitkö, että monen kodin perusvarusteluun kuului 1700-luvulla pieni elämäntaito-opas nimeltä Pieni Kempi? Tämä kirjanen oli yksi aikansa luetuimpia teoksia.
Kirja alkaa Kristuksen aapisella, joka sisältää iskulauseen tapaisia ajatelmia. Hyvän elämän aakkoset kehottavat elämään vaatimattomasti, viettämään aikaa yksin ja säilyttämään aistit herkkinä.
Aapisen jälkeen kirjasta löytyy erilaisia hartaustekstejä ja rukouksia.
Elämänohjeiden kirjoittaja Tuomas Kempiläinen syntyi vuonna 1380. Hän oli katolilainen munkki, joka teki elämäntyönsä augustinolaisluostarissa. Hän on yksi tärkeimmistä kristillisen mietiskelykirjallisuuden tekijöistä.
Kempiläinen laati hyvän elämän ohjeet alun perin munkkiveljiensä tarpeisiin. Hän kirjoitti elämänsä aikana yhteensä kaksikymmentä teosta, joista tunnetuin on Kristuksen seuraamisesta (De imitatione Christi). Kirja on Raamatun jälkeen yksi luetuimpia kristillisiä teoksia. Lisäksi Kempiläinen on kirjoittanut rukouksia, runoja ja kirjeitä.
Tekstien mietiskely on kuin rukoilisi.
Kolmesataa vuotta Kempiläisen jälkeen Gerhard Tersteegen tykästyi Kempiläisen teksteihin ja keräsi tämän teoksista ajatelmia, joista koosti Pieni Kempi -kirjan. Tersteegen oli saanut kauppiaskoulutuksen, mutta valitsi hengellisen elämän. Hän tuli tunnetuksi virsirunoilijana ja kuuluu reformoidun mystiikan merkittävimpiin hahmoihin.
Ensimmäinen Pienen Kempin painos ilmestyi saksaksi vuonna 1734. Suomeksi kirja ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1769.
Kirjasta tuli menestys.
− Kirjaa lukeakseen ei tarvitse olla teologi tai oppinut. Tavalliset suomalaiset ovat lukeneet kirjaa pitkin maata ja rakentaneet sen avulla hengellisyyttään, sanoo eläkkeellä oleva rovasti Silja Forsberg.
Viimeisin Pienen Kempin suomennos (Kirjapaja 2008) on Forsbergin käsialaa.
Kempiläisen teksteistä löytyy neuvoja niin arjen yksinkertaistamiseen kuin ihmiselämän suuriin kysymyksiin. Pieni Kempi tarjoaa myös avaimet Raamatun lukemiseen.
− Ei Raamatun lukeminen ole niin vaikeaa kuin monet ajattelevat. Kuten Kempiläinen kirjoittaa, hartaille selviää rukouksessa monia salaisuuksia. Tämä on erinomainen neuvo Raamatun ymmärtämiseksi.
Forsbergin mielestä Pienellä Kempillä ja sen elämänohjeilla on paljon annettavaa pinnalla pysyttelevään nykyaikaan, jossa ei ole aikaa ajatella pohjia myöten. Hänen mukaansa kirja antaa hyvät eväät hengelliseen syventymiseen.
− Se keskittyy todella syvälliseen hartauteen. Pienen Kempin tekstien mietiskely on kuin rukoilisi.
Ota haltuun Kempiläisen hyvän elämän aakkoset!
@kirkkojakaupunki-Instagram-tilillä alkoi 14.4. Hyvän elämän aakkoset -sarja, jossa julkaistaan kerran viikossa yksi elämänohje Pienen Kempin (Kirjapaja 2008) Kristuksen aapisesta. Aakkosten selitykset perustuvat Pieneen Kempiin ja Silja Forsbergin haastatteluun.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Antti Kylliäinen toi Aristoteleen opit suomalaisiin päiväkoteihin ja työpaikoille – näin saat omat hyveesi käyttöön
Hyvä elämäAristoteles opetti, että hyveiden harjoittaminen antaa ainekset hyvään ja onnelliseen elämään. Antti Kylliäisen mukaan suomalaiset päiväkotilapset sovelsivat filosofin oppeja suoraviivaisesti.