null Hyvää pyhää: Aloita aamusi puhtaalta pöydältä

Hyvää pyhää: Aloita aamusi puhtaalta pöydältä

Epäonnistumiset voi jättää taakseen.

Lutherin tiivistys “yksin armosta ihminen pelastuu, ei omien tekojensa kautta” on jättänyt monet epätietoisuuteen. Mikä on hädässä olevan auttamisen, pienemmän puolustamisen ja oikeudenmukaisten tekojen merkitys kristityn elämässä? Onko ihan sama tekeekö vai jättääkö tekemättä lähimmäiselleen hyvää, kun kerran taivaan portilla tilastoja ei kysellä?

Jeesus selittää tätä dilemmaa vertauksessaan palvelijoista. Kun nämä tekevät duuninsa niin kuin on pyydetty, he saavat ruokaa pöytään niin kuin on sovittu. Ei palvelijoille järjestetä juhlia siitä hyvästä, että he tekevät sen, mitä pitää tehdä.

Hyvän tekemisen kanssa on samoin. Sitä kuuluu tehdä, koska se on oikein. Ei siksi, että sillä ansaitsisi Jumalan suosion. Oikeudenmukaisuus luo rauhaa ihmisyhteisöihin. Se ei jätä katkeruudelle kasvualustaa. Hädässä olevaa on autettava, koska “aattele nyt omalle kohalles”! Pienempiä pitää puolustaa, koska voima ja valta ovat yhteiseksi hyväksi.

Missä armo astuu kehiin? Pyrkimällä tinkimättömästi hyvään törmää omaan inhimillisyyteensä. Oikeudenmukaiset ratkaisut eivät ole helppoja. Hädässä olevan ohi tulee kiiruhdettua pysähtymättä ja pienin jää puolustamatta pelon tai oman hyvän tavoittelun takia.

Siksi taivaan portille mennään Jeesuksen opettamin sanoin: “Olemme vain arvottomia palvelijoita”. Taivaan portilla yksin armosta Jumala ottaa vastaan syli avoimena. Koska armoa ei tarvitse ansaita, voi jokaisen päivän epäonnistumiset jättää taakseen ja aloittaa aamunsa puhtaalta pöydältä.

Harjoitus illalla tehtäväksi

Asettaudu mielikuvissasi Jeesuksen eteen. Kerro hänelle, mitä päivässäsi kadut ja häpeät. Kerro kaikki, mikä kaihertaa mieltä. Näe mielikuvissasi, kuinka turhat murheet hajoavat tomuksi Kristuksen rakastavassa läsnäolossa. Pyydä anteeksi niitä asioita, joissa oikeasti olet tehnyt väärin. Tunne, kuinka anteeksianto pesee sinut putipuhtaaksi.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: