null Hävikkiruokakauppa on vähentänyt ruokajätettä 93 500 kilolla

WeFood-myymälän vapaaehtoiset Tanja Mårtensson ja Merja Dahlbom laittavat tuotteita hyllyihin.

WeFood-myymälän vapaaehtoiset Tanja Mårtensson ja Merja Dahlbom laittavat tuotteita hyllyihin.

Ajankohtaista

Hävikkiruokakauppa on vähentänyt ruokajätettä 93 500 kilolla

Suomen ensimmäinen hävikkiruokakauppa WeFood on löytänyt asiakkaansa kauppakeskus Redissä. Myynti vähentää ruokajätettä ja tukee Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyötä.

Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokamyymälä WeFood on vähentänyt hyödyntämättömän ruokajätteen määrää 93 500 kilolla ensimmäinen toimintavuoden aikana. Tulos ylittää myymälälle asetetun tavoitteen, joka oli 50 000 kiloa.

– Olemme saaneet mukaan hyviä yhteistyökumppaneita, joten myytävää on riittänyt. Asiakkaat ja vapaaehtoistyöntekijät ovat myös löytäneet myymälän ja vastaanotto on ollut innostunutta. Meillä on jo paljon vakioasiakkaita, WeFoodin projektipäällikkö Eeva-Maria Laakso kertoo.

Eniten myydään hedelmiä ja vihanneksia, joita on ostettu vuoden aikana yhteensä noin 40 000 kiloa. Leipää ja pullaa on myyty yhteensä noin 10 000 kiloa.

Tällä hetkellä tarjontaan kuuluu kolmeltakymmeneltä eri tavarantoimittajalta lahjoituksina saatuja tuotteita. Heinon Tukku on yksi perustamisesta asti mukana olleista yhteistyökumppaneista.

– Nyt meillä on selkeä toimintamalli, jolla voimme vähentää merkittävästi toiminnastamme muutoin biojätteeseen päätyvän elintarvikkeen määrää ja samalla jätteen käsittelyn kustannuksia, Heinon Tukku Oy:n pikatukkupäällikkö Tomi Lotvonen sanoo.

Myymälässä vapaaehtoiset palvelevat asiakkaita sekä huolehtivat myymälän yleisilmeestä ja hyllytyksestä. Osa vapaaehtoisista noutaa lahjoituksia tavarantoimittajilta sähköpakettiautolla. Tähän mennessä WeFoodissa on ollut mukana yli 100 vapaaehtoista.

– Etsimme parhaillaan myymälään ja logistiikkaan lisää vapaaehtoisia, joita tarvitaan erityisesti viikonloppuihin ja iltoihin, Eeva-Maria Laakso sanoo.

Hävikkiruoka noudetaan tavarantoimittajilta sähköpakettiautolla. Kuvassa WeFoodin vapaaehtoiset Tytti Kaisamatti ja Jenna Inkinen.

Hävikkiruoka noudetaan tavarantoimittajilta sähköpakettiautolla. Kuvassa WeFoodin vapaaehtoiset Tytti Kaisamatti ja Jenna Inkinen.

We Food -kauppa vähentää ruokahävikkiä

Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokamyymälä WeFood avasi ovensa uudessa Kauppakeskus Redissä syyskuussa 2018.

Myymälän tuotteiden ”parasta ennen” -päivä on lähestymässä, pakkaus on muuttunut tai ne ovat muulla tavalla kakkoslaatua. Kaikki elintarvikkeet ovat myytäessä syöntikelpoisia.

Hävikkiruuan myynnistä syntyneet voitot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

Suomessa hävikkiin hukataan joka vuosi noin 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista.

 

Miltä hävikkiruokakaupassa näyttää? Katso video kaupan avajaisista viime syksyltä:

Toista video

Jaa tämä artikkeli: