Yrittäjä Oona Jokinen, 25, loi Vallilaan palan Berliiniä – Suomen ensimmäisessä zero waste -kaupassa asiakkaat pääsevät tekemään maapähkinävoita itse
Zero waste -kauppa ei käytä lainkaan kertakäyttömuovia. Halu toimia puhtaamman maailman puolesta syntyi matkalla Aasiassa.
Kun asiakas painaa napista, maapähkinävoikone pursottaa lasikuppiin tahnaa, joka näyttää toffeepehmikseltä. Se maistuu paahtuneelta ja tuoreelta ja maksaa 19,90 e/kg.
Maapähkinävoi on yksi Unit Marktin suosituimmista tuotteista. Vertailun vuoksi lähikauppa myy Pirkka Peanut Butteria 8,54 e/kg.
Unit Marktin perustaja ja toimitusjohtaja Oona Jokinen, 25, suosittelee tahnan kaveriksi raikasta ranskalaista omenaa. Se on luomua, kuten noin 95 prosenttia tuotteista.
– Pyrimme lähiruokaan, mutta pakkauksettomuus menee edelle. Etsimme pääkaupunkiseudulta luomuviljelijöitä, jotka toimittaisivat tuotteensa ilman kertakäyttöpakkauksia.
Joulukuussa Helsingin Vallilaan avattu liike on Jokisen mukaan Suomen ensimmäinen zero waste -kauppa, jonka tuotteissa ei ole lainkaan kertakäyttömuovia. Asiakas voi ostaa irtotuotteet omiin pakkauksiinsa ja liikkeessä on myös tarjolla kangaspusseja sekä puhdistettuja, kierrätettyjä lasipurkkeja.
– Meille voi lahjoittaa kannellisia lasiastioita.
Kiertotalous, myrkyttömyys ja erityisruokavaliot kuten gluteenittomuus kuuluvat liikeideaan.
Saisiko olla punajuuri- tai kerkkälatte?
Erikoiskahvit maksavat 4,90 e, samoin kasvimaidosta ja punajuurijauheesta valmistettu pinkki punajuurilatte, jonka päälle Jokinen pyöräyttää sydämen. Makuvaihtoehtoina on myös esimerkiksi salmiakki ja kerkkä.
Jokisen baristaystävä on luvannut opettaa tekemään juomat nopeammin. Istumapaikkoja kahvittelijoille on toistaiseksi neljä.
– Olemme saaneet hyvää palautetta kahveistamme, Jokinen kertoo.
Toisinaan tarjolla on myös Jokisen tekemiä raakakakkuja. Viimeksi hän teki sellaisen passionhedelmähävikistä.
Jokinen koristelee raakakakkunsa ruusunnupuilla ja muilla syötävillä kukilla.
– Melkein jokainen asiakas ostaa kuivattuja ruusunnuppuja. Nuput sopivat myös teehen. Ruusua kutsutaan lemmenyrtiksi kuten myös toista suosikkiyrttiämme, villiä damianaa, Jokinen kertoo.
Ekoväki ja joogastudio vetivät Vallilaan
Helsingin Vallila valikoitui Unit Marktin sijainniksi, koska alueella asuu paljon ekologisuudesta kiinnostunutta väkeä. Joogastudion ja vegaanisen kahvilan yhdistelmä Roots Helsinki sijaitsee lähellä, mikä rohkaisi Oona Jokista perustamaan samanhenkisen liikkeensä naapurustoon.
– Lisäksi vanhanaikainen kivijalkaliike puhutteli. Estetiikka on minulle tärkeää.
Liiketilassa on toiminut Jokisen mukaan aiemmin esimerkiksi pankki, valokuvausstudio ja kirpputori. Komeat valaisimet ja punaisilla sekä mustilla pallokuvioilla koristellut betonilattiat ovat muistoja entisestä.
– Unit Marktista on tullut pieni nähtävyys. Kadulta poikkeaa sisään ihmisiä, jotka kysyvät, että mikä tämä on ja saako valokuvata, Jokinen hymyilee.
Liikkeessä käy tällä hetkellä 50–100 asiakasta päivässä. Opiskelijoita, ilmastoahdistuneita nuoria, hipstereitä, lapsiperheitä, erityisruokavaliota noudattavia, kosmetiikan valmistajia hankkimassa raaka-aineita ja sota-ajan eläneitä iäkkäitä, joille kierrättäminen on vanha tuttu asia.
Bussit menevät Hämeentie 92:ssa sijaitsevan liikkeen ohi ja ratikatkin tulevaisuudessa. Nyt lähin ratikkapysäkki on Paavalinkirkko.
Tyylisuunnittelua tv-kokki Sara La Fountainille
Ruoka on kiinnostanut Oona Jokista niin kauan kuin hän muistaa.
– Edellisessä elämässäni tein freelancerina esimerkiksi tyyliassistentin töitä televisiokokki Sara La Fountainille.
Jokinen jätti muotimaailman muuttaessaan Saksaan kolme vuotta sitten. Hän eli yhteisössä Brandenburgissa, viljeli, kokkaili ja teki ruokakuvauksia. Lautasella oli päivästä toiseen pelkkää luomua.
– Huomasin terveyteni paranevan. Osa yliherkkyyksistä jäi pois.
Jokinen myös matkusteli Indonesiassa, Malesiassa, Thaimaassa, Laosissa.
– Roskan määrä oli shokeeraava: uin muovipullojen seassa. Aasiassa syntyi ajatus, että en halua tuottaa lisää roskaa maailmaan vaan puhdistaa sitä.
Jokinen pyrkii nykyään siivoamaan ympäristöään joka päivä: aamulenkillä kotona Itä-Helsingissä hän poimii roskia juostessaan.
– Laskin kerran, että keräsin 60 take away -kahvimukin kantta kolmen kilometrin matkalla juna-asemalle.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Yksinyrittäjällä ei välttämättä ole ketään, jonka kanssa voisi jakaa kuormittuneisuuden tunteita” – Viisi helsinkiläistä seurakuntaa polkaisi käyntiin diakoniahankkeen yrittäjien tueksi
AjankohtaistaHelsingissä 90 prosenttia kaikista yrityksistä kuuluu yksinyrittäjille. Helsingin keskustan alueen diakoniahankkeesta toivotaan yrittäjille henkireikää. Mukana hankkeessa on myös Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsinki ry.