null Helsingan keskiaikapäivä toteutetaan verkossa – keskiaikainen messu seurailee Turun messukirjaa vuodelta 1488

Keskiaikaseura Huccan väkeä Helsingin keskiaikapäivässä elokuussa 2018.

Keskiaikaseura Huccan väkeä Helsingin keskiaikapäivässä elokuussa 2018.

Ajankohtaista

Helsingan keskiaikapäivä toteutetaan verkossa – keskiaikainen messu seurailee Turun messukirjaa vuodelta 1488

Viime vuonna tapahtuma keräsi Helsingin pitäjän kirkonkylään Vantaalle 11 000 kävijää.

Vaikka Helsingan keskiaikapäivää ei tänä vuonna järjestetä paikan päällä Helsingin pitäjän kirkonkylässä, tapahtuma järjestetään verkossa. Osoitteessa helsinga.fi  julkaistaan jokaisena tapahtumapäivänä uusia ohjelmanumeroita.

 –Verkkotapahtuman ohjelma on pitkälti samanlainen kuin mikä se olisi ollut paikan päällä Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Nyt ohjelmanumerot ovat tietysti hieman eri muodossa ja niihin voi tutustua kotoa käsin, kertoo Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto.

Verkkoympäristö mahdollistaa Vantaan keskiajan esittelyn tavallista laajemmin. Osa 7.–9.8. järjestettävän verkkotapahtuman ohjelmasta olisi ollut vaikeaa toteuttaa tavanomaiseen tapaan pidettävässä tapahtumassa.

Tällainen messu on todella innostava kokeilu sukeltaa menneeseen.
– Jaakko Hyttinen

Keskiaikatapahtuman ohjelmassa on musiikkia, opastuksia, luentoja ja esittelyjä sekä markkinat. Mukaan mahtuu jopa kokonainen keskiaikainen messu. Pitkälti laulettuna toteutettu Pyhän Henrikin messu perustuu Turun messukirjaan vuodelta 1488 ja muihin keskiaikaisiin lähteisiin.

– Messussa on mukana lauluyhtyeiden Corvus Laurencij ja Schola Sancti Henrici laulajia. Kieli on keskiaikaiseen tapaan latina, mutta verkkolähetyksessä on käännökset. Tällainen messu on todella innostava kokeilu sukeltaa menneeseen. Ennakkotyötä vaaditaan paljon, mutta olemme tehneet keskiaikaisia messuja aiemminkin, Tikkurilan seurakunnan pappi Jaakko Hyttinen kertoo.

BRQ Vantaa Festivalin toiminnanjohtaja Karoliina Junno-Huikari taas sanoo, että kirkon ympäristössä perinteisesti piknikkonserttina tehty konsertti on nyt taltioitu artistin kotona.

– La dousa votz -konsertissa on luvassa nimensä mukaisesti suloisia ääniä, musiikkia 1100-luvulta lähtien. Siinä lauletaan luonnosta ja rakkaudesta, Junno-Huikari kuvailee. 

Helsingan keskiaikapäivän järjestävät Vantaa-Seura, Tikkurilan seurakunta ja BRQ Vantaa Festival. Ne toivovat ihmisten löytävän myös verkkomuotoisen tapahtuman. Järjestäjille on tärkeää, että tapahtuman ja sen ohjelmanumeroiden avulla voidaan kertoa Vantaan menneisyydestä ja historiasta sekä tuoda tutuksi keskiaikaa ja siihen liittyviä ilmiöitä.

– Toivomme, että tapahtuma auttaa ihmisiä identifioitumaan omaan kotiseutuunsa. Videotallenteet jäävät katsottaviksi ja tuottavat toivottavasti iloa ja hyötyä vielä kauan tapahtuman jälkeen, Koivisto muotoilee järjestäjien yhteisen toiveen.

Helsingan keskiaikapäivää on vietetty vuodesta 2016 alkaen Vantaan keskiaikaisessa sydämessä, Pyhän Laurin kirkon ympäristössä. Viime vuonna tapahtuma keräsi 11 000 kävijää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.