null Lutherin pidoissa Vantaalla on tarjolla muinaisolutta

Helsingan keskiaikapäivää vietetään Pyhän Laurin kirkolla 12. elokuuta. Samana päivänä järjestetään myös Pyhän Laurin vaellus, joka vie kirkolle.

Helsingan keskiaikapäivää vietetään Pyhän Laurin kirkolla 12. elokuuta. Samana päivänä järjestetään myös Pyhän Laurin vaellus, joka vie kirkolle.

Ajankohtaista

Lutherin pidoissa Vantaalla on tarjolla muinaisolutta

Pyhän Laurin kirkon pihalla voi 12. elokuuta istahtaa keskiaikaiseen pitopöytään.

Pyhän Laurin kirkolla pääsee lauantaina 12.8. nauttimaan keskiaikaisen illallisen. Kirkon eteen pystytetään silloin iso teltta, jossa tarjotaan kolme eri kattausta. Palan painikkeeksi voi ostaa Pyhän Laurin olutta, jota valmistetaan varta vasten pitoihin. Muinaisoluen tapahtumaan tuottaa akaalainen käsityöläispanimo.

Illallisvieraiden joukossa kulkee itse Martti Luther tarjoilemassa kulttuurihistoriallisia makupaloja. Lutherin rooliin sujahtaa teologian tohtori, Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian dosentti Esko M. Laine. Laine lukee ruokailun aikana otteita Lutherin värikkäistä pöytäpuheista ja kertoo taustaa keskiaikaisista ruuista.

– Lutherin pidoissa tarjolla on ainakin mujeita eli muikkuja. Kala ja leipä kuuluivat keskiajalla olennaisesti talonpoikien ruokaan. Lihaa oli tarjolla vain suurina juhlapäivinä, Laine kertoo.

Ruuan rinnalla nautittiin olutta. Olut ja kalja esiintyvät myös vuodelta 1544 olevassa Mikael Agricolan kokoamassa rukouskirjassa, jossa kehotetaan elokuussa juomaan kaljaa ja välttämään saunomista nestetasapainon säilyttämiseksi.

– Niin Lutherille kuin Agricolallekin olut oli normaali asia. Tämän taustalla oli ajatus siitä, että Isä meidän -rukouksessa mainittu jokapäiväinen leipä tarkoitti viljaa, josta voidaan valmistaa olutta, Laine sanoo.

Kattauksien aikana ruokailijoita viihdyttää ruotsalaisduo Ute Goedecke ja Per Mattsson. Duo esittää Lutherin ajan musiikkia keskiaikaisilla soittimilla. Tarjoilusta vastaavat Vantaan seurakuntien työntekijät ja vapaaehtoiset. Tarjoilemassa on esimerkiksi Tikkurilan seurakunnan kirkkoherra Janne Silvast.

Tapahtuman toteuttavat yhteistyössä Vantaan seurakunnat ja BRQ Vantaa Festival. Lutherin pidot ovat osa Helsingan keskiaikapäivää ja reformaation merkkivuoden juhlintaa Vantaalla. Ennen Lutherin pitoja Helsingin pitäjän kirkonkylässä pääsee koko perheen voimin kokeilemaan jousiammuntaa, tutustumaan keskiaikaiseen Vantaaseen, osallistumaan piknik-konserttiin ja tekemään ostoksia keskiaikaisilla markkinoilla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.