Keskiaikaharrastus vie matkalle menneisyyteen, ilman kulkutauteja ja muita ikävyyksiä
Keskiaikaharrastajien tapahtumissa saa aavistuksen siitä, mitä matkustus ajassa taaksepäin voisi olla. Jukka Lindgrenistä tulee niissä saksalainen kauppias.
Toisinaan kun Jukka Lindgren perheineen palaa keskiaikaharrastajien tapahtumasta, muu maailma näyttää vähän aikaa oudolta ja meluisalta. Niin omistautuneita keskiaikaharrastajat ovat harrastukselleen ja niin vahvasti maailma vie mukanaan.
Jukka Lindgren löysi keskiaikaharrastuksen vaimonsa ansiosta.
– Vaimo aloitti, minä katselin ja seurailin. Mielikuvani oli, että keskiaikaharrastajien tapaamisissa isot miehet mätkivät toisinaan rottinkimiekoilla ja naiset ompelevat.
Sittemmin Lindgren on oppinut, että keskiaikaharrastus voi pitää sisällään hyvin erilaisia asioita. Jotkut tekevät käsitöitä, jotkut miekkailevat, jotkut laulavat tai soittavat, jotkut erikoistuvat keskiajan ruokaan, toiset kieleen... Kaikki elävöittävät historiaa ja oppivat paljon siitä, miten ennen elettiin.
Lindgrenin oma juttu löytyi heraldiikasta eli lipuista ja vaakunoista. Kun harrastaja haluaa itselleen oman vaakunan, hän kääntyy Lindgrenin puoleen.
– Olen pedantti luonne, ja heraldiikassa on tarkat säännöt. Se sopii minulle myös siksi, että työskentelen graafisella alalla. Koska olin lapsena pienikokoinen ja koulukiusattu, päätin jo varhain keskittyä siihen, että käytän aivojani lihasten sijaan.
Airut välittää tietoa ilman äänentoistolaitteita
Jukka Lindgren kuuluu keskiaikaseura Hukkaan. Seuran jäsenet tapaavat lähes viikoittain Oulunkylässä sekä erilaisissa tapahtumissa. Jokainen on luonut itselleen keskiaikaisen hahmon ja uskottavan nimen, sellaisen, joka olisi voinut olla käytössä.
Periaatteessa hahmo voi olla kuka vaan, mutta lähes poikkeuksetta he ovat ylempää luokkaa tai aatelisia, jotka voivat rekisteröidä itselleen myös vaakunan. Heidänkaltaisten elämästä tiedetään enemmän.
– Historia on pitkälti hyvinvoivien kirjoittamaa historiaa. Tavalliset ihmiset raatoivat pelloilla, Lindgren muistuttaa.
Lingrenin oma hahmo on Herr Johann vom Hasengraben, Lyypekistä alun perin kotoisin oleva hansakauppias, joka on päätynyt Suomeen haaksirikon ja rakkauden vuoksi.
– Idea lähti siitä, että olen aina tykännyt Saksasta ja saksalaisista ihmisistä.
Mielikuvani oli, että keskiaikaharrastajien tapaamisissa isot miehet mätkivät toisinaan rottinkimiekoilla ja naiset ompelevat.
Tapahtumissa, kuten Helsingan keskiaikapäivässä, Lindgren toimii airuena, joka on eräänlainen viestintuoja ja seremoniamestari. 12. elokuuta hän kulkee Pyhän Laurin kirkon ympäristössä airuenkäärön kanssa, kuuluttamassa tulevista tapahtumista.
– Olen harrastanut laulua ja siitä on ollut hyötyä. Pitää tietää, miten voi huutaa ilman, että ääni menee.
Laululintu tuo viestiä puhelimeen
Keskiaikatapahtumissa vaatteet, ruoka ja aktiviteetit ovat keskiaikaisia, mutta puheenaiheet ihan tavallisia. Osallistujan ei siis tarvitse pelätä lipsauttavansa jotakin turhan nykyaikaista.
Kännykät ja muut nykyajan esineet sentään pidetään piilossa tai niistä puhutaan kiertoilmauksin, pilke silmäkulmassa.
– Voidaan vaikka sanoa, että "laululintu tuo viestiä" kun puhelimeen tulee viesti, Jukka Lindgren havainnollistaa.
Historia on pitkälti hyvinvoivien kirjoittamaa historiaa. Tavalliset ihmiset raatoivat pelloilla.
Ylipäätään tapahtumat ovat Lindgrenin mukaan rentoja, vaikka on olemassa myös sellaisia harrastajia, jotka haluavat eläytyä aikakauteen pilkuntarkasti, siten että jopa alusvaatteet ovat tehty vanhoin menetelmin ja materiaalein.
– Minä menin ensimmäiseen keskiaikaharrastajatapaamiseen niin, että minulla oli harmaat collegehousut, harmaa paita, harmaat villasukat ja toiselta lainattu vanhanaikainen liivi.
– Yritys keskiajan vaatteeksi riittää. Vaate on ihan hyvä, jos se näyttää kuuden metrin päästä kynttilänvalossa katsottuna keskiaikaiselta.
Niin kiehtovaa kuin keskiaikainen elämä on ollutkin, Jukka Lindgren ei ajattele, että ennen asiat olivat paremmin.
– Nykyään ei ole kulkutauteja tai sellaista köyhyyttä kuin silloin oli, sukupuolten tasa-arvokin on ihan toisella tasolla. Silloin oli myös ihan itsestään selvää, että toiset nyt vaan ovat ylemmällä tasolla kuin toiset.
Pysäyttävä ajatus on myös se, että Jukka Lindgrenin ikäinen, noin viisikymppinen mies, olisi keskiajalla ollut jo kuollut tai ainakin hyvin iäkäs. Onnellisuus, se kuitenkin on suhteellista.
– Keskiajalla ihmiset tuskin olivat sen onnettomampia tai onnellisempia kuin nytkään, sillä eivät he tienneet muusta. Se elämä, mitä he elivät, oli normaalia.
Vaellusta, markkinoita, messua ja musiikkia Helsingin pitäjän kirkolla
Vantaalla vietetään 13. elokuuta Helsingan keskiaikapäivää. Samana päivänä järjestetään Pyhän Laurin vaellus, jossa voi valita mieleisensä reitin ja lähtöpaikan. Kaikkien reittien päätepaikka on Pyhän Laurin kirkko. Vaellukselle voi osallistua kävellen tai pyörällä.
Lähtöpaikat:
Vanhankaupunginlahti, Helsinki klo 10 (rauhalliset kävelijät), klo 11 (reippaat kävelijät), pituus noin 10 km
Helsingin Tuomiokirkon portaat klo 9, pituus noin 16 km
Tikkurilan kirkko (Asematie 12) klo 12, pituus 4,5 km
Asolan seurakuntatalo (Asolantie 6) klo 11, pituus n. 9 km
Vetokankaan uimaranta (Vantaanlaaksontie 3) klo 11, pituus noin 8 km
Hakunilan kirkko (Hakunilantie 48) klo 11, pituus n. 8 km
Lisätieto vaelluksesta ja reiteistä: www.vantaanseurakunnat.fi
Pyhän Laurin kirkossa klo 11 Lauluyhtye Schola Sancti Henricin konsertti, klo 12 luento Vantaan keskiajasta, klo 14 Mikael Agricolan ensimmäinen suomenkielinen messu vuodelta 1549, klo 19 BRQ Vantaa Festivalin konsertti, Dmitry Sinkovskyja Helsingin Barokkiorkesteri.
Pyhän Laurin kappelissa klo 17 ja klo 18 BRQ Vantaa Festival: BRQ Vantaa Fringe I
Nyknapaksen talossa (Kirkkotie 26) klo 15 luento Vantaan keskiajasta, klo 16 Open Stage -konsertti, klo 17 föreläsning om medeltiden
Makasiiniaukiolla klo 17, 19 ja 21 ohjelmalliset Lutherin pidot. Lisätiedot ja liput ennakkoon: www.brq.fi tai www.vantaanseurakunnat.fi
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Helsingan keskiaikapäivä toteutetaan verkossa – keskiaikainen messu seurailee Turun messukirjaa vuodelta 1488
AjankohtaistaViime vuonna tapahtuma keräsi Helsingin pitäjän kirkonkylään Vantaalle 11 000 kävijää.