null Helsingin seurakunnat jakavat edelleen ruoka-apua – jakopaikat ja -tapa muuttuivat koronaviruksen vuoksi

Seurakuntien yhteisöruokailut kuten Snellu Café Waste and Feast Itäkeskuksessa ovat tauolla, mutta ruoka-apua jaetaan valmiissa kasseissa. Kuva yhteisöruokailusta: Marianna Siitonen

Seurakuntien yhteisöruokailut kuten Snellu Café Waste and Feast Itäkeskuksessa ovat tauolla, mutta ruoka-apua jaetaan valmiissa kasseissa. Kuva yhteisöruokailusta: Marianna Siitonen

Ajankohtaista

Helsingin seurakunnat jakavat edelleen ruoka-apua – jakopaikat ja -tapa muuttuivat koronaviruksen vuoksi

Myllypurossa ei jonoteta elintarvikkeita isolla porukalla, vaan valmiiksi pakattuja kasseja jaetaan tarvitsijoille kuudessa paikassa eri puolilla Helsinkiä.

Huom! Ruokakassien jakelu on päättynyt. Katso ruokajaot ja ruokailut Helsingin seurakunnissa täältä. (Viimeksi muokattu 20.9.2023)

Ruoka-apua jaetaan myös kesällä

Helsingin seurakuntayhtymän ja Helsingin kaupungin ruoka-apuhanke jakaa ruokakasseja vähävaraisille myös kesällä.

Itäkeskuksen Matteuksenkirkolla, Turunlinnantie 3, ruoka-apua jaetaan edelleen maanantaista perjantaihin kello 13 alkaen.

Malmin Varustamolla, Pekanraitti 16, jakopäivät ovat tiistai ja keskiviikko kello 13.

Hermannin diakoniatalolla, Hämeentie 73, ruoka-apua jaetaan maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 13.

Seuraavissa paikoissa ruokakasseja jaetaan kerran viikossa kello 14: maanantaisin Malminkartanon Toimintakeskus Jennyssä, Beckerintie 9, tiistaisin Pitäjänmäen kirkolla, Turkismiehenkuja 4, keskiviikkoisin Munkkivuoren kirkolla, Raumantie 3.

Torstaisin ruoka-apu jaetaan Huopalahden kirkolla, Vespertie 12 kello 13.30 sekä kello 16.30 Andreaskyrkanissa, Korkeavuorenkatu 22 A.

HurstinApu, Helsinginkatu 19 jakaa ruoka-apua keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10, kunnes kesätauko alkaa. HurstinApu on suljettu 27.6. ­–14.8.

Perjantaisin kello 13 ruoka-apua jakaa Alppikylän setlementtiasuntojen asukastila, Alppikylänkatu 22-24. Lisäksi perjantaisin ruoka-apua on saatavilla Kannelmäen Kierrätyspisteestä, Kantelettarenkuja 1. Liity heidän Facebook-ryhmäänsä ja seuraa ilmoittelua.

Helsingin kaupunki tarjoaa asunnottomille päivittäin lämpimän aterian 9 eri toimipisteessä. Yksi näistä on Nuoli – nuorten kohtaamis- ja tukipiste, Mäkelänkatu 50, josta saatavilla myös hävikkiä mukaan tiistaisin ja perjantaisin.

Muita ruoan jakopaikkoja ovat Kohtaus Malmi, Torikatu 3, ja Kohtaus Vallila, Inarintie 35, joissa pidetään kello 15-18 Take Out Tuesday.

Tiedot voivat muuttua, ajat ja paikat tarkentua. Ajantasaisimmat tiedot löytyvät ruoka-apu.fi sivustolta.

Ruoanjakopaikat päivitetty viimeksi 15.6.2020.

Ruoka-apu jatkuu, mutta se on järjestetty uudella tavalla koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Näin suojellaan myös riskiryhmiä.

Helsingin seurakuntien diakonian vt. päällikkö Mare Kinanen kertoo, että jakelu on hajautettu, jotta ei synny joukkokokoontumisia. Jakopaikkoja on kuusi. Kolme niistä on uusia Varustamo-nimisiä diakoniakeskuksia. Ne sijaitsevat Itäkeskuksen Matteuksenkirkolla, Hermannin diakoniatalossa sekä Malmilla osoitteessa Pekanraitti 16. Kasseja on jaossa arkisin kello 13–15.

Länsi-Helsingissä ei ole vielä Varustamoa, mutta ruokakasseja jaetaan kello 13 alkaen maanantaisin Malminkartanon Toimintakeskus Jennyssä, keskiviikkoisin Munkkivuoren kirkolla ja torstaisin Huopalahden kirkolla. Näissä paikoissa on tavallisesti yhteisöruokailu, mutta koronaviruksen vuoksi seurakuntien yhteisöruokailut ovat tauolla.

­– Autot ovat kiertäneet ylijäämäruokaa lahjoittavat kaupat tänä aamuna ja vieneet elintarvikkeet Myllypuron Liikuntamyllyyn. Lisäksi sinne on kuljetettu peruttuihin yhteisöruokailuihin varatut raaka-aineet. Kassien pakkaaminen on keskitetty Myllypuroon, jossa on isot tilat, Mare Kinanen kertoo.

Kassittajat käyttävät työssä suojahanskoja ja hengityssuojaimia. Kassien sisältö saattaa nyt poiketa tavanomaisesta, koska viikonloppuna ihmiset ostivat tavallista enemmän ruokaa koteihin. Joka tapauksessa se on nopeasti käytettävää eli pian vanhenevaa ruokaa.

Kinasen mukaan ruoka-avun järjestelyissä on ollut viime päivinä mukana 35–40 henkilöä, tässä vaiheessa seurakuntien työntekijöitä. Joukossa on paljon diakoniatyöntekijöitä, mutta kaikkia on kutsuttu mukaan savottaan.

Kun Matteuksenkirkon Snellu Café Waste and Feast on toistaiseksi suljettu, sen kaksi työntekijää sekä Stadin Ammattiopiston kautta tulleet harjoittelijat työskentelevät ruokajakelussa.

Myllypuron ruokajakelussa on normaalisti käynyt maanantaisin 800–1000 hakijaa ja tiistaisin parituhatta. Lisäksi tulevat seurakuntien muut jakopaikat.

Seurakuntayhtymän ja Helsingin kaupungin yhteinen ruoka-avun kehittämishanke organisoi korona-ajan jakelun yhdessä. Ensimmäinen jakopäivä on tänään maanantaina.

­– Meillä on hieno porukka, joka pystyy toimimaan yhteisvastuullisesti lyhyessä ajassa. Iso kiitos rakenteluvaiheen työntekijöille ja vapaaehtoisille, sanoo Kinanen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.