Helsingin seurakunnat jakavat edelleen ruoka-apua – jakopaikat ja -tapa muuttuivat koronaviruksen vuoksi
Seurakuntien yhteisöruokailut kuten Snellu Café Waste and Feast Itäkeskuksessa ovat tauolla, mutta ruoka-apua jaetaan valmiissa kasseissa. Kuva yhteisöruokailusta: Marianna Siitonen

Myllypurossa ei jonoteta elintarvikkeita isolla porukalla, vaan valmiiksi pakattuja kasseja jaetaan tarvitsijoille kuudessa paikassa eri puolilla Helsinkiä.

Ruoka-apu jatkuu, mutta se on järjestetty uudella tavalla koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Näin suojellaan myös riskiryhmiä.

Helsingin seurakuntien diakonian vt. päällikkö Mare Kinanen kertoo, että jakelu on hajautettu, jotta ei synny joukkokokoontumisia. Jakopaikkoja on kuusi. Kolme niistä on uusia Varustamo-nimisiä diakoniakeskuksia. Ne sijaitsevat Itäkeskuksen Matteuksenkirkolla, Hermannin diakoniatalossa sekä Malmilla osoitteessa Pekanraitti 16. Kasseja on jaossa arkisin kello 13–15.

Länsi-Helsingissä ei ole vielä Varustamoa, mutta ruokakasseja jaetaan kello 13 alkaen maanantaisin Malminkartanon Toimintakeskus Jennyssä, keskiviikkoisin Munkkivuoren kirkolla ja torstaisin Huopalahden kirkolla. Näissä paikoissa on tavallisesti yhteisöruokailu, mutta koronaviruksen vuoksi seurakuntien yhteisöruokailut ovat tauolla.

­– Autot ovat kiertäneet ylijäämäruokaa lahjoittavat kaupat tänä aamuna ja vieneet elintarvikkeet Myllypuron Liikuntamyllyyn. Lisäksi sinne on kuljetettu peruttuihin yhteisöruokailuihin varatut raaka-aineet. Kassien pakkaaminen on keskitetty Myllypuroon, jossa on isot tilat, Mare Kinanen kertoo.

Kassittajat käyttävät työssä suojahanskoja ja hengityssuojaimia. Kassien sisältö saattaa nyt poiketa tavanomaisesta, koska viikonloppuna ihmiset ostivat tavallista enemmän ruokaa koteihin. Joka tapauksessa se on nopeasti käytettävää eli pian vanhenevaa ruokaa.

Kinasen mukaan ruoka-avun järjestelyissä on ollut viime päivinä mukana 35–40 henkilöä, tässä vaiheessa seurakuntien työntekijöitä. Joukossa on paljon diakoniatyöntekijöitä, mutta kaikkia on kutsuttu mukaan savottaan.

Kun Matteuksenkirkon Snellu Café Waste and Feast on toistaiseksi suljettu, sen kaksi työntekijää sekä Stadin Ammattiopiston kautta tulleet harjoittelijat työskentelevät ruokajakelussa.

Myllypuron ruokajakelussa on normaalisti käynyt maanantaisin 800–1000 hakijaa ja tiistaisin parituhatta. Lisäksi tulevat seurakuntien muut jakopaikat.

Seurakuntayhtymän ja Helsingin kaupungin yhteinen ruoka-avun kehittämishanke organisoi korona-ajan jakelun yhdessä. Ensimmäinen jakopäivä on tänään maanantaina.

­– Meillä on hieno porukka, joka pystyy toimimaan yhteisvastuullisesti lyhyessä ajassa. Iso kiitos rakenteluvaiheen työntekijöille ja vapaaehtoisille, sanoo Kinanen.

Päivitetty ruoanjakopaikat 19.3. kello 16.10.

Ruoanhakijat osasivat uuteen paikkaan

Malminkartanon toimintakeskus Jennyssä oli maanantaina ensimmäinen akuuttikassien jako. Yhteisöruokailussa käyvät ihmiset tulivat paikalle jo ennen kello kahtatoista vanhasta muistista. Ruokajaon aloitus myöhästyi, koska ruokakassit saatiin paikalle puoli kahden maissa.

– 40 kassia meni nopeasti. Noin 15 ihmistä jäi ilman. Heille tarjosimme muun muassa leipää pakkasesta, kertoo Kannelmäen seurakunnan diakoni Heidi Metsälä.

Kannelmäen alueella toimii yleensä neljä ruoka-apupaikkaa. Nyt eri toimijoiden ylläpitämät D-asema, Asema 41 ja Kannelmäen kierrätyspiste on suljettu, joten kaikki avunhakijat tulivat Jennyyn.