null Koronapandemia sai ihmiset googlaamaan rukouksia enemmän kuin vuosiin – ”Ihmisistä tulee uskonnollisempia, kun katastrofit iskevät”

Hengellisyys

Koronapandemia sai ihmiset googlaamaan rukouksia enemmän kuin vuosiin – ”Ihmisistä tulee uskonnollisempia, kun katastrofit iskevät”

Tanskalaisprofessori Jeanet Bentzenin tutkimuksen mukaan rukousgooglauksen määrä tuplaantuu keskimäärin 80 000 uuden koronavirustartunnan myötä.

Maaliskuun puolivälissä Maailman terveysjärjestö totesi, että koronavirus on levinnyt pandemiaksi. Pian sen jälkeen Google-haut rukousta merkitsevillä sanoilla lisääntyivät ennätyslukemiin.

Googlen hakutiedot viiden vuoden ajalta ovat kaikkien luettavissa. Taloustieteen apulaisprofessori Jeanet Bentzen Kööpenhaminan yliopistosta selvitti, että ihmiset hakevat internetistä nyt enemmän rukouksia kuin kertaakaan viimeisten viiden vuoden aikana.

”Rukousaiheisten Google-hakujen määrä nousi raketin lailla maaliskuussa 2020, kun koronavirus levisi globaalisti”, Bentzen kirjoittaa aihetta käsittelevässä tutkimuksessaan.

Bentzenin analyysi sisälsi englannin sanan prayer lisäksi vastaavia sanoja monilla kielillä. Myös esimerkiksi coronavirus prayer ja pray for the world olivat yleisiä hakuja. Bentzen tutki Google-hakuja 75 maasta kaikilta mantereilta. Joukossa oli sekä vanhastaan kristillisiä että islamilaisia maita.

– Kyse ei ole ensisijaisesti siitä, että ei-uskovat kääntyisivät uskonnon puoleen. Ennemminkin kyse on siitä, että uskovaiset turvautuvat uskontoonsa intensiivisemmin, Bentzen kertoo Kirkko ja kaupungille.

Bentzenin tutkimuksen mukaan rukousgooglauksen määrä tuplaantuu keskimäärin 80 000 uuden ilmoitetun koronavirustartunnan myötä. Haut ovat lisääntyneet nimenomaan silloin, kun koronavirustartuntojen määrät ovat kasvaneet.

”Jopa Tanskassa, joka on yksi maailman vähiten uskonnollisia maita, näkyy systemaattinen kasvu rukousten internethauissa”, Bentzen kirjoittaa tutkimuksessaan.

Myös esimerkiksi sanoja God, Allah ja Muhammad on haettu pandemian aikana aiempaa enemmän.

Luonnonkatastrofien jälkeen useammat ihmiset kertovat, että Jumala on heille tärkeä.

Rukoushakujen kasvu ei selity sillä, että eristäytyneet ihmiset kaiken kaikkiaan googlaavat enemmän asioita. Googlen tilastojen mukaan rukousaiheiset haut ovat lisääntyneet nimenomaan suhteessa muihin hakuihin.

Jeanet Bentzenin mukaan pelkkä Google-hakujen analysointi ei kerro koko totuutta koronapandemian vaikutuksesta ihmisten uskonnollisuuteen. Esimerkiksi vanhukset, jotka ovat COVID-19-viruksen suurin riskiryhmä, eivät monesti käytä internetiä.

Bentzenin aiemmissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että luonnonkatastrofit voivat lisätä ihmisten uskonnollisuutta jopa useiden sukupolvien ajan.

– Ihmisistä tulee uskonnollisempia, kun katastrofit iskevät. Luonnonkatastrofien jälkeen useammat ihmiset kertovat, että Jumala on heille tärkeä, että he ovat uskonnollisia ja että he löytävät lohtua Jumalasta, Bentzen kertoo.

Usein uskonnollisuus nousee huippuunsa joitain vuosia katastrofin jälkeen. Sen jälkeen se tyypillisesti laskee, mutta ei aivan yhtä matalalle kuin ennen katastrofia.

– Kasvaneesta uskonnollisuudesta jää jäänne, jonka uskovaiset välittävät seuraaville sukupolville, Bentzen selittää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.