null Helsingin seurakuntien diakoniatyö alkaa järjestää rahankeräyksiä – kerätyt varat täydentävät diakoniatyön seurakuntabudjettia

Diakoniatyön rahakeräyksestä saaduilla varoilla autetaan vähävaraisia helsinkiläisiä. Avustus voi olla esimerkiksi maksusitoumus ruokakauppaan tai asiakkaan laskun maksaminen.

Diakoniatyön rahakeräyksestä saaduilla varoilla autetaan vähävaraisia helsinkiläisiä. Avustus voi olla esimerkiksi maksusitoumus ruokakauppaan tai asiakkaan laskun maksaminen.

Ajankohtaista

Helsingin seurakuntien diakoniatyö alkaa järjestää rahankeräyksiä – kerätyt varat täydentävät diakoniatyön seurakuntabudjettia

Rahankeräyksen tuotot on käytettävä diakoniseen avustustyöhön. Rahankäytöstä päätetään tavallisilla diakonisilla perusteilla. 

Helsingin seurakuntien ja seurakuntayhtymän diakoniatyö alkaa järjestää rahankeräyksiä. Asiasta päätti Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto toukokuussa. Helsingin seurakuntayhtymän diakoniatyöllä on ollut Poliisihallituksen myöntämä rahankeräyslupa vuodesta 2020 lähtien.

Keräysten tuotto on rahankeräyslain mukaisesti käytettävä diakonisen avustustyön rahoittamiseen. Keräyksillä täydennetään seurakunnan diakoniatyön budjettivaroja.  

– Autamme kerätyillä rahoilla helsinkiläisiä. Avustustarpeet vaihtelevat alueittain. Joillakin alueilla on paljon vähävaraisia lapsiperheitä, toisaalla haastavissa tilanteissa olevia vanhuksia, Helsingin seurakuntayhtymän diakoniatyön päällikkö Asta Turtiainen kertoo.

Avustus voi olla esimerkiksi maksusitoumus ruokakauppaan, vaatteita tai asiakkaan laskun maksaminen. Vantaalla Vantaankosken seurakunnan diakoniatyö on kerännyt rahaa pienituloisten lapsiperheiden kesäiloksi. 

Rahankeräyksellä hankittuja varoja ei voi käyttää muun muassa kiinteistöjen korjauskuluihin, kiinteän omaisuuden hankkimiseen tai henkilöstökuluihin.

Helsingin seurakuntayhtymän on raportoitava keräyksen kuluista ja tuotoista Poliisihallitukselle vuosittain.

Keräämme nyt rahaa diakoniseen avustamiseen ja rahankäyttö tehdään normaaleilla diakonisilla perusteilla.

Rahankerääminen diakoniatyön avustuskohteisiin tuli mahdolliseksi maaliskuussa 2020, kun rahankeräyslakiin tehtiin muutos. Tuolloin lakiin kirjattiin, että seurakuntayhtymät ja yksittäiset seurakunnat voivat hakea rahankeräyslupaa diakoniatyöhön.

Helsingin seurakuntayhtymä haki rahankeräyslupaa heti lain tultua voimaan. Se on voimassa toistaiseksi. 

Aiemmin rahankeräyslupaa ovat voineet hakea vain hiippakunnat.

Seurakunnilla on aiempaa kokemusta kohdennetuista rahankeräyksistä, kuten Yhteisvastuukeräyksestä ja Kotimaanavun kautta toteutetuista kohdennetuista keräyksistä.

–  Ero kohdennettuihin keräyksiin on, että nyt keräämme rahaa diakoniseen avustamiseen ja avustuspäätökset tehdään tavallisilla diakonisilla perusteilla, Turtiainen kertoo.

Juttuun on haastateltu myös sisäministeriön neuvottelevaa virkamiestä Elina Rydmania.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.