null Helsingin tuomiokirkossa rukoillaan rauhaa Ukrainaan – ”Ihmiset ovat huolissaan”, kertoo pappi Anna-Maija Viljanen-Pihkala

Helsingin tuomiokirkon alttarilla on kaksi rukoilevaa enkeliä esittävää patsasta.

Helsingin tuomiokirkon alttarilla on kaksi rukoilevaa enkeliä esittävää patsasta.

Ajankohtaista

Helsingin tuomiokirkossa rukoillaan rauhaa Ukrainaan – ”Ihmiset ovat huolissaan”, kertoo pappi Anna-Maija Viljanen-Pihkala

Helsingin tuomiokirkon viikkomessussa rukoillaan 24.2. rauhan puolesta. Pappi Anna-Maija Viljanen-Pihkala toivoo, että kirkonpenkit täyttyvät.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta reagoi ihmisten tuntemaan huoleen ja piispojen vetoomukseen rukoilla Ukrainan ja maailmanrauhan puolesta.

Seurakunta muutti jokaviikkoisen viikkomessunsa ohjelmaa niin, että torstaina 24.2. kello 12 alkavassa messussa rukoillaan rauhan puolesta. Messun teemana ovat Jeesuksen vuorisaarnan sanat ”Autuaita ovat rauhantekijät”.

Saarnaa ei messussa nyt kuulla, vaan sen tilalla ovat seurakuntalaisten laatimat ja lukemat rukoukset. Rukouksia ovat kirjoittaneet muun muassa Suomenlinnan rippikoululaiset ja seurakunnan kahden rukouspiirin jäsenet. Muusikko Jukka Leppilampi laulaa messussa Franciscus Assisilaisen rukouksen suomeksi ja englanniksi.

– Kärjistynyt maailmanpoliittinen tilanne ja suursodan uhka huolestuttavat monia ihmisiä. Tämä näkyy vaikkapa siinä, että kun aloin soittaa messuun vapaaehtoisia rukoilijoita, ei tarvinnut kahdesti kysyä, messujärjestelyistä vastaava pappi Anna-Maija Viljanen-Pihkala kertoo.

Rauha ei lähde vain suurista neuvottelupöydistä

Viljanen-Pihkalan mukaan moni tuntee itsensä voimattomaksi ja haluaisi tehdä edes jotain.

– Tavallinen ihminen ei ihan hirveästi pysty tilanteeseen vaikuttamaan. Se, mitä jokainen voi tehdä, on rukoilla. Voimme kristittyinä luottaa siihen, että rukoukset kuullaan. Voimme myös itse olla rauhantekijöitä omassa lähipiirissämme, sillä rauha ei lähde vain jostain suurista neuvottelupöydistä, vaan meidän jokaisen toiminnasta.

Viljanen-Pihkala teki aikanaan väitöskirjan Unkarin kansannoususta, jossa Neuvostoliiton panssarit nujersivat unkarilaiset vuonna 1956. Ukrainan tapahtumat ovat tuoneet hänelle mieleen väitöskirjan aiheen ja sen, miten Herättäjä-Yhdistyksen pääsihteeri Jussi Kuoppala silloin tilanteeseen lehtiaineiston mukaan reagoi.

– Kuoppalan sanat jäivät soimaan mielessäni. Hän sanoi: ”Rukoilkoon nyt, ken osaa.” Näin se on, ja jos ei sanoja löydy, niin voi luottaa siihen, että huokauksetkin kuullaan.

Sotilaat ovat lapsia, puolisoita ja vanhempia

Anna-Maija Viljanen-Pihkala sanoo toivoneensa, että maailmanpolitiikka kehittyisi siihen suuntaan, että kansojen johtajat oivaltaisivat, että ihmiset ovat samalla puolella. Näin ei näytä olevan. Siitä hän on varma, että tavalliset ihmiset eivät sotaa halua.

– Syvin rukoukseni on, että ihmiset näkisivät sen, että ristiriidat on parasta selvittää puhumalla ja silmiin katsomalla, ei aseilla ja panssareilla. Varmasti Venäjälläkin on nyt paljon ihmisiä, jotka kokevat suurta sisäistä ristiriitaa siitä, mitä on tapahtumassa. Eivät sotilaatkaan ole robotteja. He ovat jonkun lapsia, puolisoita, vanhempia ja ystäviä, Viljanen Pihkala muistuttaa.

Nyt kun koronapandemian aiheuttaman osallistujarajoitukset ovat poistuneet, hän toivoo, että kirkkoon tulee runsaasti väkeä. Sinne mahtuu 1 300 ihmistä. Toki terveysturvallisuus on yhä tärkeää, joten kirkossa on maskisuositus, käsihygieniasta pitää huolehtia ja turvavälejä on hyvä pitää. Messuun voi osallistua myös netissä. Se tulee suoratoistona seurakunnan YouTube-sivulla ja Facebookissa.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä korosti keskiviikkoaamuna rukouksen merkitystä sosiaalisessa mediassa. Hän jakoi twiitin, jossa oli kirkon alttarilla olevan enkelin kuva ja teksti: ”Tuomiokirkon enkeli on rukoillut rauhaa 170 vuoden ajan, monien sotien keskellä. Tänään rukoilemme hänen kanssaan.”

Jaa tämä artikkeli: