null Helsingin tuomiokirkossa kokoonnuttiin rukoilemaan rauhaa Ukrainaan – ”Enteitä on ollut, mutta silti tilanne yllätti”

Noin kuusikymmentä ihmistä osallistui tilaisuuteen, jossa rukoiltiin Ukrainan ja rauhan puolesta.

Noin kuusikymmentä ihmistä osallistui tilaisuuteen, jossa rukoiltiin Ukrainan ja rauhan puolesta.

Ajankohtaista

Helsingin tuomiokirkossa kokoonnuttiin rukoilemaan rauhaa Ukrainaan – ”Enteitä on ollut, mutta silti tilanne yllätti”

Opiskelijat Sofia Oranen ja Vilma Kujala ajattelevat, että nyt on tärkeää puhua ja kuunnella muita ja miettiä, kuinka paljon uutisia seuraa.

Arviolta noin 60 henkilöä kokoontui torstaina puoliltapäivin Helsingin tuomiokirkkoon rauhanmessuun, jonka teemana olivat Jeesuksen vuorisaarnan sanat ”Autuaita ovat rauhantekijät”. Tilaisuudessa keskityttiin rukoukseen ja puheiden sijasta kuultiin rukouksia Ukrainan tilanteen ja rauhan puolesta.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan pappi Anna-Maija Viljanen-Pihkala muistutti paikalle tulleita siitä, että kristityt on kutsuttu rakentamaan rauhaa. Jokainen voi rakentaa rauhaa omalta paikaltaan, esimerkiksi perheessä, työpaikalla tai sosiaalisessa mediassa.

Tilaisuudessa kuultiin myös, kuinka muusikko, Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan luottamushenkilö Jukka Leppilampi resitoi Franciscus Assisilaisen rukouksen. Lopuksi laulettiin virsi 600 Hyvyyden voimaan ihmeelliseen suojaan, jonka sanat moni on kokenut lohduttaviksi. Virren alkuperäisen tekstin kirjoitti saksalainen pappi Dietrich Bonhoeffer, joka osallistui natsisminvastaiseen vastarintaliikeeseen ja teloitettiin Flossenbürgin keskitysleirillä vuonna 1945.

Opiskelijat Sofia Oranen (vas.) ja Vilma Kujala osallistuivat rauhanmessuun Tuomiokirkossa.

Opiskelijat Sofia Oranen (vas.) ja Vilma Kujala osallistuivat rauhanmessuun Tuomiokirkossa.

Sofia Oranen ja Vilma Kujala olivat tulleet paikalle siksi, että Ukrainan tilanne huolestuttaa, mutta myös siksi, että sattuivat olemaan lähellä Tuomiokirkkoa, yliopistolla. Oranen opiskelee teologiaa, Kujala saksan kieltä ja politiikkaa, joten tilannetta on seurattava myös opintojen vuoksi.

– Ei sota ihan yllättäen tullut, mutta tilanne paheni yllättävän nopeasti, Oranen sanoo.

– Enteitä on ollut, mutta silti tilanne yllätti, Kujala toteaa

On pelkoa, ahdistusta ja mietteitä siitä, että nytkö syttyy joku ydinsota.

- Sofia Oranen

Opiskelukavereitten kanssa tilanne on ollut jonkin verran esillä – tosin opiskelijat ovat nähneet toisiaan normaalia vähemmän koronatilanteen vuoksi.

– Aika vähän olen puhunut aiheesta kenenkään kanssa, mutta tänään on laitettu viestejä. On pelkoa, ahdistusta ja mietteitä siitä, että nytkö syttyy joku ydinsota. Aloin miettiä sitä, että äiti on kertonut, kuinka 1970-luvulla kasvettiin ydinsodan pelossa. Aamulla kuuntelin Agit Proppia ja Natalia soi, Sofia Oranen kertoo.

Uudet huonot uutiset herättivät myös kysymyksiä siitä, eivätkö erikoiset ajat koskaan lopu.

– Ollaan eletty pari vuotta keskellä pandemiaa, ja juuri oli sellainen olo, että nyt ollaan pääsemässä takaisin normaaliin. Nyt on sitten pelko siitä, vaikuttaako tämä meidän elämään konkreettisesti ja leviääkö kriisi tänne, Vilma Kujala sanoo.

Entä miten pitäisi nyt toimia, jotta pelot eivät saisi liikaa valtaa synkkien uutisten keskellä? Vilma Kujala ja Sofia Oranen ajattelevat, että nyt on tärkeää, ettei kukaan ei jäisi yksin: on tärkeää puhua ja kuunnella toisia.

– Myös rukous rauhoittaa, siksi tännekin tulin, Oranen sanoo.

– Jo tänne tuleminen vei ajatukset hetkeksi muualle, Kujala jatkaa.

Sofia Oranen ja Vilma Kujala kertovat pohtineensa myös uutisten seuraamisen rajoittamista. Koronatilanteen vuoksikin niin on välillä täytyt tehdä, jotta elämä ei olisi pelkkää murehtimista.

– En tarkoita mitään mediapimentoa, mutta sitä kannattaa tosiaan miettiä, kuinka paljon uutisia lukee, Oranen toteaa.

Rukousta ja rauhankelloja

Monet kirkot Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla ovat auki torstai-iltana 24.2. ja niissä järjestetään rauhan rukoushetkiä klo 19. Seurakunnat tarjoavat myös keskusteluapua (Helsinki, Espoo, Vantaa). Torstaina 24. helmikuuta kirkoissa soitetaan myös rauhankelloja Ukrainan tilanteen vuoksi.

Helsingin tuomiokirkon portailla voi käydä sytyttämässä kynttilän rauhan, Ukrainan, ukrainalaisten ja kaikkien niiden puolesta, joita sota koskettaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.