null Jo yli 40 prosenttia helsinkiläisvauvoista syntyy avioliiton ulkopuolella

Monet äidit ajattelevat, että vauvan perheeseen kuuluu laajasti sukua etenkin äidin puolelta, mutta myös kummeja ja ystäviä.

Monet äidit ajattelevat, että vauvan perheeseen kuuluu laajasti sukua etenkin äidin puolelta, mutta myös kummeja ja ystäviä.

Ajankohtaista

Jo yli 40 prosenttia helsinkiläisvauvoista syntyy avioliiton ulkopuolella

Syksyllä 2015 viidesosa helsinkiläisistä lapsista syntyi äideille, jotka olivat kotitaloutensa ainoita aikuisia.

Helsinkiläisistä lapsista 42 prosenttia syntyi vuonna 2015 äideille, jotka eivät olleet lapsen syntymän aikaan naimisissa. Suurin osa avioliiton ulkopuolella syntyneistä vauvoista syntyi edelleen kahden vanhemman taloudessa asuvalle suomalaistaustaiselle äidille.

Perheiden kirjo Helsingissä on kuitenkin laajempi. Syksyllä 2015 viidesosa lapsista syntyi äideille, jotka olivat kotitaloutensa ainoita aikuisia.

Ulkomaalaistaustaiset äidit saivat noin 17 prosenttia helsinkiläisistä vauvoista.

Vastasyntyneiden perheiden kirjoon kuuluvat myös kolmen sukupolven kotitaloudet, usean aikuisen yhteistaloudet sekä samaa sukupuolta olevien vanhempien kotitaloudet.

Ulkomaalaistaustaiset äidit saivat noin 17 prosenttia helsinkiläisistä vauvoista.

Tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty syksyllä 2015 lapsen saaneiden äitien käsityksiä vastasyntyneen lapsensa perheestä. Äideistä noin 60 prosenttia eli kolmen hengen kotitalouksissa. Lapsen perheeseen kuitenkin nimettiin keskimäärin seitsemän henkilöä vauvan ja äidin lisäksi, ja vain reilu kymmenys katsoi, että vauvan perheeseen kuuluivat pelkästään samassa kotitaloudessa asuvat ihmiset.

Äidit nimesivät vauvan perheeseen yleisesti laajasti sukua etenkin äidin puolelta sekä myös kummeja ja ystäviä.

Valtaosa vastanneista äideistä jakoi kotitalouden miespuolisen puolison kanssa. Äitien perheiden joukossa oli kuitenkin myös uusperheitä, lyhyen parisuhteen varassa muodostuneita talouksia sekä yhden vanhemman kotitalouksia, joista osassa taustalla oli vanhempien erillissuhde.

Itä-Suomen yliopiston Avioliittoperheen tuolla puolen -tutkimushankkeessa selvitetään, millaisiin perheisiin helsinkiläislapset syntyivät syksyllä 2015, kun lapsen äiti ei ollut avioliitossa ja isyyden selvitys käynnistettiin viranomaisten toimesta. Koneen Säätiön rahoittama tutkimus toteutettiin yhdessä Helsingin kaupungin perheoikeudellisten asioiden yksikön kanssa.

Vastasyntyneiden perhemuotoja ei ole Suomessa vastaavasti aiemmin kartoitettu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuinka sinun vauvasi nukkuu öisin? – Vauvakahvilassa tuore äiti saa seuraa ja vertaistukea

Ajankohtaista

Vauvakahvila syntyi Hakunilan kirkolle äitien toiveesta. Vauvojen ja vanhempien kerhossa on tarjolla juttuseuraa, kahvia ja siellä saa jutella arkielämästä vauvan kanssa.Ensikoti evästi Elinaa äitiyteen

Hyvä elämäLöydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.