null Kolumni: Kuuden pisteen lapsi ja kympin äiti – elämäni alkoi Kätilöopistolla

Puheenvuorot

Kolumni: Kuuden pisteen lapsi ja kympin äiti – elämäni alkoi Kätilöopistolla

Uutinen Kätilöopiston sulkemisesta sai muistelemaan äidin kertomia synnytystarinoita. Minä tulin maailmaan kovin eri tavalla kuin veljeni.

Pari viikkoa sitten aamun lehti kertoi, että synnyttäjiltä ovensa sulkeneella Kätilöopistolla ehti syntyä vuosien 1960–2017 välillä yli 300 000 lasta (HS 20.10.2017). Minä olen yksi heistä. Koska äidilläni on tapana kertoa värikkäitä tarinoita, hänellä on myös värikkäitä synnytystarinoita.

Tapahtui vuonna 1980. Äitini oli ensisynnyttäjä, ja minä olin päättänyt tulla maailmaan takapuoli edellä. Äitiä oli neuvottu soittamaan ambulanssi, kun synnytys alkaisi. Koska isäni on aina ollut Ei tehdä tästä nyt numeroa -miehiä, mitään ambulanssia ei tilattu. Isäni kuskasi. Hän ajoi Ford Transitilla Kätilöopistolle, saattoi äidin sisälle ja häipyi.

Synnytyssalissa piipahti huoltomies, joka tuli fiksaamaan salin lamppua ja joka jutteli kohteliaasti äitini kanssa samalla kun supistuksia tuli ja meni. Voidaan siis sanoa, että äidillä oli mies mukana synnytyksessä: huoltomies. Synnytyssaliin pukkasi sitten enemmänkin väkeä. Oli nukutuslääkäriä ja dosenttia ihmettelemässä.

Synnytyksen jälkeen lääkäri oli kuulemma sanonut, että lapselle kuusi pistettä ja äidille kymmenen. Meni kauan ennen kuin sain tietää, että lapselle annetaan syntymän jälkeen Apgar-pisteitä, eivätkä ne pisteet ole arvosana siitä, kuinka hyvin osasi syntyä.

Veli oli kuulemma niin helppo synnyttää, että äiti luuli kätilön ottaneen lapsen pöydän alta.

Kun isä tuli katsomaan minua, hän hätääntyi. Hän epäili, että pääni oli epämuodostunut, ehkä siitä puuttui pala. Piti hakea henkilökunnan edustaja paikalle tarkastamaan asian laita. Tämä totesi hieman tuohtuneena, ettei lapsen päässä ole mitään vikaa.

Veljeni syntyi myöhemmin samassa sairaalassa. Ennen saliin menoa oli supistellut. Äiti oli kiikutellut Kätilöopiston keinutuolilla vauhtia ja katsonut teeveestä Dallasia. Hän oli iloinen, että ehti nähdä J.R:n ja Sue Ellenin toiset häät ennen kuin piti lähteä synnytyssaliin. Veli oli kuulemma niin helppo synnyttää, että äiti luuli kätilön ottaneen lapsen pöydän alta.

Olen miettinyt, miten ihmiseen vaikuttaa tarina, jota hänen syntymästään kerrotaan. Ei vaikuta välttämättä kannustavasti.

Kirjoittaja on kahden teini-ikäisen tytön ja yhden kirjan äiti.

soili.pohjalainen@saunalahti.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kätilö toivoo, että jokainen saisi synnyttää turvalliselta tuntuvassa paikassa: ”Tuntuu hienolta, kun synnyttäjä sanoo luottavansa minuun”

Hyvä elämä

Espoon sairaalan kätilö Kirsi Elsinen toivoo lisää synnytysvalmennuksia ja sitä, että kätilöiden ammattitaitoa tuettaisiin enemmän.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.