null Helsinki-Vantaalla aloittaa oma lentoasemapappi – maailmalla pappeja työskentelee yli sadalla lentokentällä

Tuleva lentoasemapappi Hanna Similä osallistui tammikuussa Helsinki-Vantaan lentoaseman hiljaisen huoneen avajaisiin.

Tuleva lentoasemapappi Hanna Similä osallistui tammikuussa Helsinki-Vantaan lentoaseman hiljaisen huoneen avajaisiin.

Ajankohtaista

Helsinki-Vantaalla aloittaa oma lentoasemapappi – maailmalla pappeja työskentelee yli sadalla lentokentällä

Finavia ja Vantaan seurakunnat ovat tehneet yhteistyösopimuksen lentoasemapappitoiminnasta Helsinki-Vantaalla.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla aloittaa lentoasemapappi. Taustalla on Finavian ja Vantaan seurakuntien yhteistyösopimus. Lentoasemapappina toimii Vantaan seurakuntien pappi Hanna Similä. Similä on teologian maisteri ja työnohjaaja (STOry). Hän on toiminut pitkään oppilaitoksissa yhteisöpappina.

Lentoasemapappi palvelee matkustajia ja lentokentällä työskenteleviä vakaumuksesta riippumatta. Lentokentällä käy töissä noin 20 000 ihmistä. Matkustajamäärän arvioidaan tänä vuonna kasvavan 15 miljoonaan.

Ihmisten kohtaamisen lisäksi lentoasemapappi voi osallistua myös poikkeustilanteiden hoitamiseen yhteistyössä muiden kriisitoimijoiden kanssa.

– Lentoasemapappitoiminta täydentää matkustajille tarjoamiamme palveluita. Pappi antaa tarpeen mukaan keskustelutukea niin arkisissa tilanteissa kuin kriisinkin kohdatessa, kertoo Finavian matkustajapalveluista vastaava päällikkö Hanna Hämäläinen.

Lentoasemapapin taustatukena on monipuolinen verkosto, joka koostuu esimerkiksi muiden uskontojen edustajista. Verkoston kautta pyritään löytämään kullekin sopiva ja toivottu keskustelukumppani.

Yli sadalla lentoasemalla ympäri maailman on tällä hetkellä tarjolla lentoasemapapin palveluita. Heidän tehtävänsä on olla tukemassa matkustajia ja ilmailualalla työskenteleviä ihmisiä erilaisissa haastavissa tilanteissa.

Tärkein tehtäväni on olla kiireettömästi läsnä poikkeustilanteita varten.

Hanna Similä keräsi lentoasemapapin tehtävän mallintamiseen havaintoja ja kokemuksia lentoasemilta maailmalta.

– Olen lähimmäisenrakkauden näkökulmasta rinnalla kulkijana lentoasemalla tapahtuvissa tilanteissa matkustajien ja työntekijöiden toiveiden mukaan. Tärkein tehtäväni on olla kiireettömästi läsnä poikkeustilanteita varten, Similä sanoo.

Lentoasemapappi kunnioittaa sen organisaation ja henkilön arvoja, jota on palvelemassa.

Finavian ja Vantaan seurakuntien yhteistyönä Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-alueella otettiin tammikuussa käyttöön hiljainen huone. Matkustajat voivat ympäri vuorokauden piipahtaa sinne levähtämään, rauhoittumaan, meditoimaan, hiljentymään tai rukoilemaan.

Helsinki-Vantaan hiljainen huone rakennettiin inklusiiviseksi tilaksi, joka ei sulje mitään katsomusta ulos. Katsomusten ja uskontojen yhteisessä tilassa ei voi olla esillä uskonnollisia symboleja, mutta tilassa vieraileva saa käyttää omia symbolejaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.